Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Alternativna medicina

Ljekoviti crvi – vrata novim vrstama lijekova za liječenje rana

Crvi su ljekoviti zbog bjelančevina koje izlučuju i koje obuzdavaju čovjekovu imunološku reakciju.

Liječnici već stoljećima koriste crve za čišćenje rana koje teško zarastaju, a 2004. američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je korištenje larvi muha u svrhu liječenja.

Donedavno, međutim, nije bio poznat način na koji crvi potpomažu zacijeljenje rana. U studiji objavljenoj 30. studenog u časopisu Wound Repairs and Regeneration, istraživači nam otkrivaju da crvi izlučuju bjelančevine koje potiskuju djelovanje ljudskoga imunološkog sustava i tako guše devastirajući upalni proces.

“Ovo istraživanje unaprijedilo je naše razumijevanje načina na koji liječenje crvima pomaže bržem zaliječenju rana”, izjavio je za ScienceNOWRonald Sherman, patolog i voditelj Zaklade za bioterapeutiku, istraživanja i edukaciju u Irvineu u Kaliforniji, koji nije bio uključen u ova istraživanja.

Istraživači predvođeni s Gwendolyn Cazander sa Sveučilišnog medicinskog centra u Leidenu u Nizozemskoj, tretirali su donirane krvne uzorke od preoperativnih i postoperativnih pacijenata sa sekretom ličinki te su utvrdili da on smanjuje bjelančevine uključene u upalnu reakciju za više od 99%. Štoviše, otkrili su da iscjedak crva zapravo uništava imunološki sustav proteina.

Cazander je za ScienceNOW rekla da ju rezultati nisu iznenadili i objasnila da crvi vjerojatno djeluju tako da bi zaštitili sebe od napada imunološkoga sustava. Njen tim sada radi na identificiranju imunosupresivnih spojeva koje proizvode crvi, što bi moglo voditi prema novim vrstama lijekova za liječenje rana.

Izvor: TheScientist

5 komentara

5 Comments

 1. David Gaube

  13 prosinca, 2012 u 4:34 pm

  Zdravi i ukusni? 😀

 2. Viera Kosfeld

  13 prosinca, 2012 u 4:51 pm

  Meni su ovakvi crvi spasili nogu nakon ugriza psa, nešto nevjerovatno.

 3. Jasmin Mehičić

  13 prosinca, 2012 u 5:35 pm

  nije lako znati da si UCRVAN>!?

 4. Miško Kovač

  13 prosinca, 2012 u 5:51 pm

  postoje također ribe čistači za liječenje psorijaze, a čujem da je i pčelinji otrov ođličan u liječenju multiple skleroze

 5. Viera Kosfeld

  13 prosinca, 2012 u 9:31 pm

  Pa ako treba čovjek ostati bez noge od članka, više ne pita ništa i pokuša svaki mogući dostupan način.
  Mogu reći, da su crvići uradili više posla nego ljekari i spasili mi nohu, tako da je super znati da si ucrvan 🙂 moje iskustvo.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vas zanimati

Oboljenja i poremećaji

Znanstvenici upozoravaju

Bakterije i virusi

Britanski znanstvenici počeli su na pacijentima testirati novi lijek koji su razvili za liječenje bolesti COVID-19, koju izaziva koronavirus. Novi lijek razvila je tvrtka...

Alternativna medicina

Curi vam nos, grebe vas u grlu, u glavi je maglovito. Sustigla vas je prehlada i osjećate se jadno, ali treba li posegnuti za lijekovim? Stručnjaci...

Oboljenja i poremećaji

Jedna injekcija za sve tumore

Oglašavanje