Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Mikrobiologija

LSU oceanografska istraživačica otkrila toksičnu algu u otvorenim vodama

Otkrića, koji proturječe uobičajeno predloženom pristupu za smanjenje globalnih klimatskih promjena, objavljena su u Proceedings of the Nacional Academy of Sciences.

Sibel Bargu s LSU-a, zajedno sa svojim bivšom apsolventicom Anom Garcia, iz Department of Oceanography and Coastal Sciences in LSU`s School of the Coast & Environment, otkrila je toksičnu algu u ogromnim, udaljenim područjima otvorenog oceana po prvi put. Nedavna otkrića objavljena su 8. studenog u izdanju jednog od najprestižnijih znanstvenih časopisa, Proceedings of the Nacional Academy of Sciences, ili PNAS-u.

Za štetna cvjetanja algi, ili HAB, pokazalo se da je u porastu i geografski i frekvencijski uz naseljene obale. Barguino istraživanje pokazuje da je sveprisutna dijatomeja Pseudo-Nitzschia – alga koja proizvodi neurotoksin, domoičnu kiselinu ili DA, u priobalnim krajevima – također proizvodi i DA na mnogim lokacijama na otvorenom Pacifiku. Prisutnost tih moćnih toksina u sredinama s dubokim vodama je zabrinjavajuća, s obzirom na to da u priobalnim vodama, gdje je ta pojava proučavana, DA može ući u prehrambeni lanac prisiljavajući zatvaranje nekih ribarstva i uzrokujući trovanja morskih sisavaca i ptica koje se hrane tim kontaminiranim ribama. Glavna je briga ta što će dodavanje željeza u oceanske vode – jedna od najčešće predlaganih strategija za smanjenje globalnog zagrijavanja – vjerojatno sada rezultirati u promoviranju otrovnih cvjetanja u oceanu.

Budući da i prirodna i umjetna dodavanja željeza u otvorene vode oceana mogu rezultirati fitoplanktonskim cvjetanjem na velikim područjima mora kojima manjka metala, te i zbog toga što fitoplankton uzima ugljikov dioksid i željezo u morskoj vodi, ono je predloženo kao lijek u borbi protiv globalnog zatopljenja. Uglavnom, novi rast fotosintetskih stanica privlači ugljikov dioksid u more, smanjujući tako količinu toga plina u atmosferi i time smanjujući njegov efekt zagrijavanja. Međutim, stanice nalik Pseudo-Nitzschia poznate su već neko vrijeme uobičajeno kao one koje odgovaraju na brojne eksperimente fertilizacijom željezom, koji su provedeni na moru tijekom više od desetljeća.

Da bi se riješilo moguće prisustvo neurotoksina DA u regijama gdje se Pseudo-Nitzschia pojavljuje na otvorenom oceanu, Bargu i jedan od koautora rada, Mary Silver s University of California, Santa Cruz, ili UCSC-a, zatražila je i dobila sredstva 2007. godine od National Science Foundation kako bi pronašla proizvođače toksina na otvorenom moru. One su se pridružile Kenu Bruland, profesoru oceanske znanosti na UCSC-u, nu istraživačkom krstarenju kako bi proučavali kemiju željeza u oceanske vodama Aljaškog zaljeva. Tijekom ove ekspedicije, prikupili su uzorke vode i otkrili alge i njene toksine u gotovo svim prirodnim oceanskim sredinama u cijeloj regiji. To ih je potaknulo da ispitaju starije, pohranjene uzorke iz drugih mjesta diljem Pacifika, te opet pronašli otrov u većini uzoraka.

Zatim, uz pomoć Kennetha Coale, direktora Moss Landing Marine laboratories i glavnog istraživač na nekoliko krstarenja koje je provodilo klasične eksperimente obogaćivanja željezom u Tihom oceanu, one su preuzele uzorke i otkrile i Pseudo-Nitzschia i znatne količine toksina. Njihovi rezultati pokazuju da obogaćivanje željezom doista promovira visoke razine toksina u otvorenom moru, ponekad toliko visokim kao i u obalnim područjima, gdje se javljaju uginuća morskih ptica i sisavaca. Autori ovog PNAS rada napominju da se obogaćivanje željezom također može i prirodno dogoditi, s time da se visoke razine toksina također mogu pojaviti kada je željezo došlo nanosima prašine vjetrom te drugim klimatskim i geološkim procesima.

Bargu, glavna istraživačica studije o fitoplanktonu Aljaškog zaljeva, bila je odgovorna za identifikaciju svih Pseudo-Nitzschia vrsta i testiranja na toksine u projektu. Osim Bargu i njezine bivše apsolventice Garcia, kao koautori PNAS rada javljaju se i Silver, Coale, Ken Bruland, Susan Coale i Kathryn Roberts s UCSC-a; te Claudia Benitez-Nelson i Emily Sekula-Wood s University of South Carolina. Ovo istraživanje je financirala National Science Foundation, U.S. Department of Energy i U.S. Office of Naval Research.

Utjecaji od HAB-a također su predmet istraživanja regionalnih interesa u sjevernom Meksičkom zaljevu već mnogo desetljeća. Osim brojnih HAB utjecaja u ovoj regiji, obalno cvjetanje dijatomeja roda Pseudo-Nitzschia i pripadajuće DA od posebne su važnosti. Istraživanja obalnih voda Louisiane i estuarijskih voda dokumentirala su pojavu toksičnih Pseudo-Nitzschia, često pri koncentracijama cvjetanja sa godišnjom pojavom proljetnih cvjetanja koje prelazi milijun toksičnih stanica po litri. Trenutna razmišljanja sugeriraju da se proljetni pikovi Pseudo-Nitzschia vjerojatno javljaju kao odgovor na proljetne poplave rijeke Mississippi.

Istraživanje u tijeku, Barguinog laboratorija proučava opseg Pseudo-Nitzschia i toksina, otkrivajući da su Pseudo-Nitzschia koje proizvode DA često prisutne i u priobalnim i u pučinskim vodama Louisiane. Njezina istraživačka skupina već je otkrila visoke razine DA u vodi te umjerene razine u zaljevu velike haringe iz Terrebone Baya, Louisiana, gdje se ostvaruje drugi najveći ribolov u SAD-u. Bargu posebno proučava utjecaj tih cvjetanja na hranidbenu mrežu, pokušavajući bolje razumjeti kako će rast takvih algi utjecati na sljedeće razine u prehrambenom lancu. Ona tvrdi da je sada najvažnije razumjeti opseg toksičnog cvjetanja algi u tom području i njihove uzroke.

“S obzirom na našu ovisnost o industriji plodova mora, važno je prepoznati a potom i smanjiti uzroke toksičnih cvjetanja algi”, rekla je znanstvenica. “Samo kroz monitoring i rješavanje uzroka cvjetanja možemo zaštititi naše ribarstvo i ljude koji rade i žive od njega.”

Izvor: Louisiana State University

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Izgleda kao da je Majka priroda gubila svoje vrijeme s procesom za proizvodnju sirove nafte koji je trajao više milijuna godina. Znanstvenici s američkog...

Biljke i životinje

Istraživači na Hawai`i Institute of Marine Biology, organizirana istraživanja jedinica s University of Hawai`i na Manoa`s School of Ocean and Earth Science and Technology...

Oglašavanje