Connect with us

Znanost

Bakterije i virusi

Majmuni oboljeli od virusa srodnog HIV-u ne oboljevaju od AIDS-a

Mnoge vrste majmuna koje bivaju inficirane virusima srodnim HIV-u (SIV) ne razvijaju AIDS. Znanstvenici se nadaju kako bi razumijevanje otpornosti koju pokazuju ti majmuni moglo razjasniti razvijanje AIDS-a kod ljudi.

Cercocebus atys, vrsta majmuna u pitanju, prirodnim putem dolazi u kontakt sa SIV virusom ali ne razvija AIDS. Znanstvenici se nadaju kako bi detaljnije proučavanje interakcije te vrste sa virusom srodnim HIV-u moglo doprinijeti razvijanju lijekova u slučaju infekcija HIV-om kod ljudi.

Pitanje na koje znanstvenici pokušavaju odgovoriti je na koji način ta vrsta majmuna kontrolira broj virusa unutar svog organizma. Oba virusa, HIV i SIV inficiraju stanice imunološkog sustava poznate kao CD4+T stanice. Problem je kako te inficirane stanice kod ove vrste majmuna kontroliraju broj virusnih čestica. Je li ta kontrola rezultat imunološke reakcije ili stanice jednostavno pružaju virusu mjesto za život i replikaciju?

Prilikom eksperimenata majmunima su odstranjene CD4+T stanice što je rezultiralo padom broja virusnih čestica SIV-a. Populacija virusa bi porasla unutar životinja kada se količina CD4+T stanica vratila u normalu.

Istraživački tim je zaključio kako je vjerojatno dostupnost napadnutih stanica odgovorna za kontrolu i proliferaciju virusa. Zaključuju kako je malo vjerojatno da CD4+T stanice pružaju otpor imunološkim odgovorom.

 

 

Izvor: sciencedaily.com

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Bakterije i virusi

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh