Connect with us

Znanost

Oboljenja i poremećaji

Marihuana ipak nije kancerogena?


Čini se da se sa marihuanom nikad ne zna. Neka istraživanja ukazuju na teške posljedice ovog opijata, dok druga iznenađuju sa pozitivnim rezultatima. Studija provedena u SAD-u pokazala je kako marihuana nije povezana sa rakom pluća, usne šupljine, grla ili jednjaka.

Istraživanje je provedeno na osobama koje koriste marihuanu u velikim količinama svakodnevno kroz duže vremensko razdoblje. Najžešći ispitani pušači marihuane popušili su u svom životu preko 20 000 cigareta marihuane. Osrednji pušači-ispitanici su prijavili popušenih od 11 000 do 20 000 cigareta. Ni jedni ni drugi nisu pokazali povećani rizik razvijanja raka. Osobe koje su duže vremena konzumirale marihuanu jednostavno nisu pokazivale veći rizik od oboljenja.

Istraživanje je pokazalo da su 80 posto oboljelih od raka pluća i 70 posto oboljelih od raka na mozgu i vratu redovito pušili duhan. Samo polovica pacijenata sa obje vrste raka pušila je marihuanu. Za duhan je otkrivena jasna veza između količine konzumiranih cigareta i vjerojatnosti oboljenja od raka. Rezultati su bili u skladu sa prijašnjim studijama i mnogim literaturnim izvorima. Iznenađujući su sa druge strane rezultati dobiveni analiziranjem posljedica dugogodišnjeg konzumiranja marihuane. Sve činjenice bi trebale ukazivati na štetnost ovog opijata.

A tek ako se uzmu u obzir prijašnja istraživanja koja govore o 50 posto većim koncentracijama kancerogenih tvari koje sadrži dim marihuane! Ili činjenica da zbog načina pušenja marihuane dim ostaje u plućima i do 4 puta duže nego dim obične cigarete! Neka provedena istraživanja govore kako četiri cigarete marihuane štete kao 20 ili više normalnih cigareta (o nekima smo i mi pisali u člancima o štetnosti “trave” i THC-a). Sve su to činjenice zbog kojih bi skoro bilo i suvišno provesti dodatna istraživanja o povezanosti konzumiranja kanabisa i oboljenja od raka pluća ili grla. Ipak, nije sve tako kako se čini. Iako konzumiranje marihuane ima mnoge štetne učinke na fizičko i psihičko zdravlje ljudi, čini se da se ovu biljku ne može povezati sa razvijanjem karcinoma, iako se većinom konzumira pušenjem.

Znanstvenici su ostali zapanjeni rezultatima testiranja i iako još uvijek ne postoje provjerena objašnjenja, znanstvenici vjeruju kako THC (tetrahidrokanabinol), psihoaktivna supstanca prisutna u marihuani, pospješuje starenje stanica koje tako umiru ranije i ne stignu podleći kancerogenoj transformaciji.

Sveučilište u Madridu je objavilo vijest o potpuno novom istraživanju koje ne samo da podržava ovu teoriju nego i ukazuje na terapeutske vrijednosti aktivnog sastojka marihuane (THC) u smanjenju rasta tumora.

Izvor: sciencedaily.com

Tražili ste na googlu:

marihuana

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Oboljenja i poremećaji

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh