Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

Marsov rover Curiosity proslavio osam godina na Marsu

Curiosity je 5. kolovoza ove godine proslavio osam (zemaljskih) godina na Marsu.

Foto: NASA/JPL-Caltech

Rover Curiosity se na Crveni planet spustio u kolovozu 2012. godine te od tada ljude na Zemlji opskrbljuje informacijama i fotografijama koje opisuju situaciju na Marsu.

U ožujku 2020. godine, rover se uspeo uz Greenheugh Pediment, kamenito područje koje se nalazi na vrhu jednog uzvišenja, a prije toga je slikao autoportret na kojem se vidi i područje oko pojasa Greenheugh. Ispred rovera je bila vidljiva i bušotina koju je napravio kako bi mogao uzeti uzorke koji bi trebali potvrditi ili opovrgnuti teoriju da je na Marsu bilo mikroskopskog života prije više milijardi godina.

Rover je uspon uspješno završio 6. ožujka, te se našao na vrhu brda, što je još jedna faza koja je počela još 2014. godine, u okviru koje Curiosity istražuje Mount Sharp, planinu visoku pet kilometara koja se nalazi u središtu kratera Gale.

Curiosity je 5. kolovoza ove godine proslavio osam (zemaljskih) godina na Marsu i to nedugo nakon što je rover Perseverance krenuo put Marsa. Novi rover na Marsu će provjeriti sve ono što je Curiosity otkrio svih ovih godina u okviru misije Mars Science Laboratory, čija vrijednost iznosi oko 2,5 milijardi dolara.

Tijekom osam godina na Marsu, Curiosity je izbušio 27 uzoraka stijena, izvadio šest uzoraka tla i upisao više od 14 milja (23 km) na svom odometru, izjavili su NASA-ini dužnosnici, a prenosi Space.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Svemir

Alkohol je strogo zabranjen na Međunarodnoj svemirskoj stanici jer etanol može oštetiti osjetljivu opremu.

Svemir

NASA razmišlja o ovom projektu još od 2018. godine.

Svemir

Sustav je trenutno u fazi ispitivanja i koristi rover Perseverance koji je sletio na Mars u srpnju.

Svemir

Gloveru je ovo prvi put u svemir i prvi video kojeg je napravio i objavio na svom Twitter profilu.