Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

Marsov rover Curiosity proslavio osam godina na Marsu

Curiosity je 5. kolovoza ove godine proslavio osam (zemaljskih) godina na Marsu.

Foto: NASA/JPL-Caltech

Rover Curiosity se na Crveni planet spustio u kolovozu 2012. godine te od tada ljude na Zemlji opskrbljuje informacijama i fotografijama koje opisuju situaciju na Marsu.

U ožujku 2020. godine, rover se uspeo uz Greenheugh Pediment, kamenito područje koje se nalazi na vrhu jednog uzvišenja, a prije toga je slikao autoportret na kojem se vidi i područje oko pojasa Greenheugh. Ispred rovera je bila vidljiva i bušotina koju je napravio kako bi mogao uzeti uzorke koji bi trebali potvrditi ili opovrgnuti teoriju da je na Marsu bilo mikroskopskog života prije više milijardi godina.

Rover je uspon uspješno završio 6. ožujka, te se našao na vrhu brda, što je još jedna faza koja je počela još 2014. godine, u okviru koje Curiosity istražuje Mount Sharp, planinu visoku pet kilometara koja se nalazi u središtu kratera Gale.

Curiosity je 5. kolovoza ove godine proslavio osam (zemaljskih) godina na Marsu i to nedugo nakon što je rover Perseverance krenuo put Marsa. Novi rover na Marsu će provjeriti sve ono što je Curiosity otkrio svih ovih godina u okviru misije Mars Science Laboratory, čija vrijednost iznosi oko 2,5 milijardi dolara.

Tijekom osam godina na Marsu, Curiosity je izbušio 27 uzoraka stijena, izvadio šest uzoraka tla i upisao više od 14 milja (23 km) na svom odometru, izjavili su NASA-ini dužnosnici, a prenosi Space.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

NASA planira poslati dron na Saturnov mjesec Titan, ali čini se da ćemo na to ipak čekati više nego što smo mislili. Američka svemirska...

Svemir

Za sad još uvijek nije poznato o kojoj se astronautkinji radi.

Svemir

Riječ je o projektu Safe and Precise Landing Integrated Capabilities Evolution (SPLICE) koji ima za cilj poboljšati sigurnost slijetanja.

Planete i mjeseci

Najuočljivija oluja je dobila naziv Great Red Spot.

Oglašavanje