Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Maslina – drvo života

Maslina je jedna od biljaka koje se u povijesti najčešće spominju. Slavljeni kao simbol dugovječnosti, stablo, njegovi plodovi i ulje čuveni su zahvaljujući brojnim zapisivačima tijekom mnogih tisućljeća. Tek odnedavno, međutim, otkrivamo i zdravstvene dobrobiti koje pruža relativno zanemareni dio stabla – listovi.

Zahvaljujući medicinskim i zdravstvenim učincima koje ima maslina i njezino ulje, istraživači su došli do činjenice da lišće masline sadrži sastojke koji pružaju nevjerojatno snažnu podršku čovjekovom zdravlju. Izgleda da bi se uobičajeni naziv “drvo života” mogao odnositi i na učinke koje maslina ima na kvalitetu čovjekovog života, jednako koliko i na njenu samu dugovječnost.

Lišće masline tijekom povijesti liječnici cijene kao moćan stimulator zaštite imunološkog sustava te kao lijek za opće bolje zdravstveno stanje i mentalnu budnost. Sva istraživanja u novije doba potvrđuju da je razlog zbog kojeg je u narodnoj predaji toliko cijenjeno u potpunosti opravdan.

Neka od istraživanja bavila su se učincima koje lišće ima na imunološki sustav. Tako se pokazalo da je izuzetno koristan kod sezonskih prehlada i svih drugih izazova koji stoje pred čovjekovim imunološkim sustavom.

Lišće masline korisno je kao izuzetno jak antioksidans u borbi protiv učinaka različitih toksina, stresa prouzročenog okolišem, lošom prehranom i svim svakodnevnim fizikalnim i oksidativnim imunološkim stresovima koji mogu narušiti zdravlje.

Istraživanja su pokazala da masline mediteranskog podrijetla imaju urođenu otpornost da se odupru infekcijama širokog spektra poput bakterija, gljivica, virusa, plijesni i raznih parazita. To može biti jedan od razloga zašto stablo masline može živjeti i više od tri tisuća godina.

S obzirom na to da je gotovo svaki zdravstveni izazov s kojim se danas susrećemo nastao utjecajem bakterija, virusa, parazita, nametnika, patogenih vrsta kvaščevih gljivica i plijesni, lako je zaključiti da list masline može biti od znatne holističke koristi.
Daljnja istraživanja pokazala su da je lišće masline vrlo korisno za zdravlje srca. Ono poboljšava tok krvi prema srcu, a smatra se i da pomaže održavanju zdrave razine šećera u krvi, popravlja nezdravu crijevnu floru, podiže razinu energije i poboljšava opće zdravstveno stanje.

Ovo nisu jedine koristi lišća masline. Mnoge trgovine zdravom hranom nude proizvode koji sadrže suhi ekstrakt. Prava zdravstvena dobrobit, međutim, leži u svježem soku lišća. Suhi ekstrakt sadrži samo oko jednu desetinu aktivnog anitioksidativnog sastojka. Zdravstvene koristi maslinovog lišća aktivne su samo kratko vrijeme nakon branja, dok je ono svježe. Sušenjem tijekom procesa proizvodnje ekstrakta, antioksidansi se gube. Ekstrakcijskim procesima koji uključuju prirodne metode treba se iz svježeg lišća izdvojiti sok netom nakon branja – jedino se tako mogu očuvati hranjive tvari i bioaktivnost lišća.

Izvor: Life Science Today

12 komentara

12 Comments

 1. Dario Filko

  27 studenoga, 2012 u 6:56 pm

  moja neobrana..

 2. Tomislav Krpina

  27 studenoga, 2012 u 6:57 pm

  Ja sam pojeo tone , kao i svake godine .

 3. Astronaut Marko

  27 studenoga, 2012 u 6:58 pm

  ja sam si isfuro hrast kitnjak jer svi briju na masline i niš nisam ubro, lišće samo

 4. Tonći Vukasović

  27 studenoga, 2012 u 6:59 pm

  3,5 t

 5. Josip von Kamber

  27 studenoga, 2012 u 7:02 pm

  Psst, nesmim kazat… linić… 😛

 6. Goran Šarac

  27 studenoga, 2012 u 7:07 pm

  na 2 masline 200 kg

 7. Ivana Boga Bogetić

  27 studenoga, 2012 u 7:07 pm

  dovoljno:)

 8. Andrija Naglic

  27 studenoga, 2012 u 8:59 pm

  možda 2. najkorisnija biljka na svijetu 😉

 9. Josip Rakonca

  27 studenoga, 2012 u 10:10 pm

  330 kila…

 10. Goran Skaramuca

  28 studenoga, 2012 u 7:46 am

  28 dana berbe = 66 tona maslina

 11. Zora Birimiša

  28 studenoga, 2012 u 9:19 am

  Na tri stabla 90 kg 🙂

 12. Edin Edo Klopic

  28 studenoga, 2012 u 1:21 pm

  da ovo nije marimahuna

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Maslina je kultivirana na istočnom Mediteranu prije između 8.000 i 6.000 godina, zaključak je nove studije objavljene 5. veljače u časopisu Proceedings of the...

Oglašavanje