Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Materijal kojeg je NASA prikupila s asteroida Bennu, rasuo se u svemiru

Do incidenta je došlo zbog količine materijala koji je prikupljen, pa se kamenje zabilo u vrata kontejnera i uzrokovalo njegovo rasipanje u svemir.

Foto: NASA/Goddard/University of Arizona

Materijal s asteroida, koji je američka svemirska agencija NASA prikupila tijekom prošlog tjedna, rasut je u svemiru.

Do incidenta je došlo zbog količine materijala koji je prikupljen, pa se kamenje zabilo u vrata kontejnera i uzrokovalo njegovo rasipanje u svemir. Za sad nije poznato koliko je uzoraka ostalo sačuvano.

Sonda OSIRIS-REx uspješno je prikupila materijal s asteroida Bennu, na oko 320 milijuna kilometara od Zemlje. Fotografije kolekcije s letjelice koje su poslane na Zemlju pokazuju da je prikupljeno više materijala nego što su znanstvenici predvidjeli, zbog čega se višak kamenja s asteroida rasuo po svemiru, prenosi Reuters.

Zbog ovog incidenta, tim sonde OSIRIS-REx odložio je uređaj za prikupljanje materijala po strani, kako bi spriječio dodatno rasipanje materijala.

Iz NASA-e tvrde da u ovom trenutku neće utvrđivati koliko je materijala prikupljeno, već da će se odmah prijeći na fazu uvlačenja kontejnera u letjelicu i njenog postavljanja u siguran položaj, kako se prikupljeni materijal ne bi dodatno ugrozio.

NASA će saznati koliko je materijala sonda uspjela prikupiti onog trenutka kad se kapsula s uzorcima vrati na Zemlju. Kapsula bi se na Zemlju trebala vratiti 2023. godine, a put Zemlje bi trebala krenuti oko ožujka sljedeće godine. Ovaj incident je nagnao voditelje misije da odustanu od novih pokušaja prikupljanja materijala.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Svemir

Gloveru je ovo prvi put u svemir i prvi video kojeg je napravio i objavio na svom Twitter profilu.

Planete i mjeseci

MOXIE instrument bi trebao proizvesti šest do deset grama kisika na sat.

Svemir

SLS je divovska raketa koju će američki astronauti koristiti za let na Mjesec tijekom ovog desetljeća.

Svemir

Satelit je dobio ime po bivšem NASA-inom znanstveniku koji je imao ključnu ulogu u razvoju "svemirske" oceanografije, a njegov glavni instrument je izuzetno precizni...