Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Matične stanice transformirane su u zdrave stanice koje proizvode inzulin

Dijabetes se metaforički može opisati kao slučaj nekoga tko umire od gladi pred stolom prepunim raznovrsne hrane, ali prekrivenim neprobojnim staklom. Tako blizu, a tako daleko.

Već dugi niz godina stručnjaci pokušavaju napraviti transformaciju matičnih stanica u stanice koje proizvode inzulin. Čini se kako je to konačno uspjelo znanstvenicima s uglednog UC San Francisco.

“Načinili smo veliki korak naprijed u proučavanju transplantacije stanica”, tvrde kalifornijski znanstvenici.

Tim koji je predvodila dr. Gopika Nair uspio je, naime, od matičnih stanica stvoriti zdrave beta stanice koje proizvode inzulin. To bi moglo omogućiti novi način liječenja pacijentima s dijabetesom tipa I.

Dobivene beta stanice, zdrave i funkcionalne, transplantirane su miševima i za koji dan su počele stvarati inzulin kao odgovor na glukozu u krvi. Ova nova saznanja objavljena su u časopisu Nature Cell Biology. Dr. Nair tvrdi kako dostupni tretmani, kao injekcije inzulina, samo liječe simptome bolesti.

“Naš rad otvara nekoliko uzbudljivih puteva koji bi mogli predstavljati konačni pristup liječenju dijabetesa tipa I.“

Primjena na ljudima

Autori istraživanja nisu sigurni kad će novi pristup biti spreman za testiranje u kliničkim ispitivanjima na ljudima. Ipak, dali su osnovne ideje za najmanje dva pristupa kojima bi se takve matične stanice dozrele u beta-stanice mogle ispitivati na ljudima.

Prvi pristup se odnosi na to da se novostvorene beta-stanice inkapsuliraju u nekoj vrsti gela prožetog malenim kanalićima (mikroporama), dovoljno uskim da spriječe ulazak imunoloških stanica, ali dovoljno širokim da ispuštaju inzulin.

Druga ideja je upotreba nekih od dostupnih alata za uređivanje gena kako bi se geni beta-stanica izmijenili na način koji bi im omogućio da se ‘skrivaju’ od imunološkog sustava nakon implantacije.

Ako se pokaže da je pristup učinkovit i siguran za osobe s dijabetesom, proizvodnja bi se mogla povećati do industrijskih razmjera.

Sada znanstvenici iz Hebrok laboratorija tvrde da je veliki korak naprijed, na kojeg se dugo čekalo, konačno napravljen i kako mogućnosti liječenja postaju beskonačne.

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Tim znanstvenika će naslagati mreže matičnih stanica koje sliče ljudskom korteksu, na mikročipove, a potom će stimulirati stanice ispaljujući svjetlosne zrake promjenjivih obrazaca.

Mikrobiologija

Istraživači s Karolinskog instituta u Švedskoj analizirali su sve tipove stanica u ljudskom jajniku i otkrili da popularno spominjane takozvane matične stanice jajnika zapravo...

Biljke i životinje

Analiza genoma čovječje ribice ( lat.proteus), na čemu su proteklih godinu i pol dana radili slovenski, danski  i kineski istraživači i znanstvenici, mogla bi...

Zdravlje i Medicina

Iako su razvoj tehnologije i posljedični rast životnog standarda zaslužni za kvalitetniju prehranu i bolju zdravstvenu zaštitu širih društvenih slojeva, navedeni su također imali...

Oglašavanje