Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Geografija i geologija

Ispod ledenog pokriva Grenlanda otkriven mega kanjon

Tijekom istraživanja ledenog pokriva Greenlanda i njegovog utjecaja na buduće kretanje razine mora, znanstvenici su slučajno došli do otkrića jednog od najvećih kanjona na Zemlji, gotovo dvostruko dužeg od Grand Canyona u Arizoni. Znanstvenici smatraju da ovaj novootkriveni kanjon ima značajnu ulogu kod otjecanja vode nastale uslijed otopljenog leda u ocean i podizanja razine mora.

mega-kanjon

Slučajno otkriće 

Najmanje 750 kilometara dug, 800 metara dubok i preko 10 kilometara širok kanjon otkriven je ispod ledene površine Grenlanda. Kanjon se proteže od središta Grenlanda do sjeverne obalne linije.

Jedan od najvećih kanjona na Zemlji otkriven je slučajno, u tijeku mapiranja površine Grenlanda, za koju se vjerovalo da je prilično ravna. Ovo je istraživanje trebalo doprinijeti spoznajama o budućem utjecaju ledenog pokriva Grenlanda na podizanje razine mora ako se, prema predviđanjima, Arktik nastavi zagrijavati uslijed jačanja djelovanja stakleničkih plinova. U istraživanju su korišteni podaci prikupljani desetljećima od strane NASA-e, te su vršeni brojni letovi iznad Grenlanda radi istraživanja konfiguracije tla ispod ledenog pokrivača uz pomoć radara (led je za radiovalove transparentan kod određenih frekvencija). Signali s radara tako omogućuju znanstvenicima projiciranje topografije tla skrivenog ispod leda, te je detaljnom analizom prikupljenih podataka otkriveno postojanje dosad nepoznate geografske formacije.

Kanjon, za koji se pretpostavlja da datira iz predglacijalnog perioda, ostao je više od četiri milijuna godina skriven ispod dva do tri kilometra leda. Ima oblik korita vijugave rijeke, vjerojatno dijela drevnog riječnog sustava koji se ulijevao u Arktički ocean. Znanstvenici smatraju da oblik kanjona nije  značajnije izmijenjen tijekom milijuna godina pod ledenim pokrivačem.

Google Street View i instant satelitske snimke nisu pomogle

Profesor Jonathan Bamber sa Sveučilišta u Bristolu, vođa istraživačke ekspedicije na Grenlandu,  navodi: “U vrijeme kada Google Street View pokriva cijeli naseljeni svijet i kada su instant satelitske snimke moguće s običnih mobilnih telefona, otkriće nepoznate geografske formacije ovih dimenzija zaista je zapanjujuće.  Bilo je za pretpostaviti da je Zemljina površina u potpunosti mapirana i da je vrlo malo toga ostalo za otkriti, no ovo otkriće uvjerava nas u suprotno. Nevjerojatno smo uzbuđeni, ovakvo otkriće događa se jednom u životu.”

Profesor David Vaughan s British Antarctic Surveyja (BAS) za BBC News je izjavio: “Ledene ploče Grenlanda i Antarktika skrivaju mnogo toga. Prilično je iznenađujući pronalazak ovog kanjona. Površina Grenlanda nije toliko velika da bi se moglo očekivati postojanje kanjona ovih dimenzija, a činjenica da je kanjon opstao u svom predglacialnom obliku nakon sukcesivne glacijacije zaista je zapanjujuća.”

Značaj otkrića

Glaciolozi smatraju da ovaj novootkriveni kanjon igra značajnu ulogu u otjecanju subglacijalne vode, nastale uslijed otapanja leda, prema oceanu te bi njegov pronalazak mogao u mnogome doprinijeti razumijevanju aktualnih promjena. Subglacijalna voda ujedno “podmazuje” ledeni pokriv i time utječe na dinamiku njegova kretanja.

“Smatramo da je kanjon efikasan kanal za otjecanje otopljenog leda od glečera.  Želite li modelirati kretanje leda, što je zbog  globalnog zatopljenja još zanimljivije, tada spoznaja o postojanju ovakve topografije može biti vrlo korisna”, istaknuo je profesor Bamber.

Iako ovo otkriće ne bi trebalo imati izravnog utjecaja na prognoze budućeg kretanja razine mora kao takvo,  svakako upozorava na činjenicu da imamo još mnogo toga za naučiti o površini svog planeta.

Izvor: TheConversation

11 komentara

11 Comments

 1. Branko Babic

  31 kolovoza, 2013 u 8:38 pm

  Tu bi zivjet valjalo 🙂

  • Mort Anarh

   31 kolovoza, 2013 u 8:51 pm

   ispod leda?

  • Brane Zg

   31 kolovoza, 2013 u 10:33 pm

   trenutno se nalazim na greenlandu i vjeruj mi nebi htio tu zivjet

 2. Mrnjau Dujmovic

  31 kolovoza, 2013 u 8:51 pm

  tu ima zlata……..

 3. Đike Frane Đikić

  31 kolovoza, 2013 u 8:57 pm

  Ala brale nemogu virovat koja vjest.
  Ma tu san informaciju pročita i vidija na stranim medijima ima skoro 2 tjedna. Ne kužin koji kurac izmišljate kad niste u direktnom toku.
  A da se uvatite balkana, tu bi bili naj aktualniji…

 4. Goran Dragic

  31 kolovoza, 2013 u 9:35 pm

  Možda će naći vanzemaljski grad ispod leda. 😀

 5. Zeljko Gti Swift

  31 kolovoza, 2013 u 9:43 pm

  Kad nadu toplu vodu u kockicama leda nek mi jave

 6. Zeljko Gti Swift

  31 kolovoza, 2013 u 10:41 pm

  Dobar dan

 7. Veronique Raven Peic

  1 rujna, 2013 u 6:08 am

  čudesna planeta zemlja…

 8. Bashkim B Kastrati

  1 rujna, 2013 u 8:44 am

  Dakle po duzhini nadmashuje i najvechi k. na planeti Mars…Ma’adim Vallis (Ma’adim je Hebrejsko ime za planet Mars) je jedan od najveći odljevnih kanjona na Marsu. Kanjoj je dug oko 700 km, širok oko 20 km, a na nekim mjestima dubok do 2 km. Svojim dimenzijama višestruko nadmašuje Grand Canyon na Zemlji. Kanal teče od dolina na južnoj polutci, gdje su se nekad nalazile grupe jezera poznate pod imenom Eridanijska jezera, do kratera Gusev uz ekvator. Geološki dokazi govore da se voda skupljala u krateru Gusev i činila veliko jezero. Rover Spirit je poslan da nađe dokaze o postojanju jezera, ali sve što je našao su vulkanske stijene. Sedimente s dna jezera su vjerojatno prekrili nanosi vulkanskog materijala s obližnjeg vulkana Apollinaris Mons…..B

 9. Nostradurus Zagrebački

  13 rujna, 2013 u 8:02 pm

  Sasvim je očekivano da se ispod debelih naslaga leda nađe veliki kanal. LED je odličan izolator te je nemoguće imati monolitan debeli sloj leda iznad kopna. Čim se zatvore rupe, hlađenje prestaje i kreće topljenje koje stvara kanjone. Led zatim puca i hladnoća zaustavi topljenje. Proces se nastavlja kada se rupe zatvore.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Zemlja

Prema najgorem i za mnoge najočekivanijem scenariju, razina oceana povećat će se do 1,3 metra do kraja ovog stoljeća

Klima

Znanstvenici odavno znaju da više temperature zraka pridonose otapanju ledenih površina na Grenlandu, a novo istraživanje otkrilo je novu prijetnju koja napada led odozdo...

Klima

Otapanje ledenog pokrova na Grenlandu podiglo je od 1992. razinu mora za 10,6 milimetara, objavili su znanstvenici u časopisu Nature.  Otprilike 3800 tona leda...

Zemlja

Istraživači su u stvarnom vremenu promatrali kako se jezero na površini debelog leda na Grenlandu u nekoliko sati prazni kroz duboke pukotine i taj...

Oglašavanje