Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Društvene znanosti

Mijenjanje lica znanosti

Prije 4 godine, profesor kemije Irv Epstein osvojio je nagradu od milijun dolara, koju je iznimno teško dobiti, od najvećeg američkog privatnog financijera znanstvene edukacije da počne znanstveni program na Brandeisu koji bi privukao i zadržao talentirane mlade ljude koji inače ne bi imali mogućnost doći na fakultet.

Danas, ‘profesor od milijun dolara’, dobio je još jedan poticaj od $600 000 od Howard Hughes Medical Institute (HHMI) da bi nastavio i proširio Science Posse program, jedini svoje vrste u zemlji.

Epsteinov program, razvijen u suradnji s Posse Foundation iz NY, pronalazi članove, educira ih i vodi 10 studenata kroz pripremu za studiranje znanosti na Brandeisu. Mreža učitelja iz srednjih škola i voditelja izvannastavnih znanstvenih programa preporučuju studente, koji onda sudjeluju u osmomjesečnoj pripremi za fakultet koja za cilj ima unapređenje grupnog rada te poboljšanje akademskih i voditeljskih vještina. Učenici također pohađaju dvotjedni rigorozni kamp tijekom ljeta prije upisivanja, koji ih pripremi za naporno učenje znanosti.

Nakon što predavanja počnu, studente povežu s mentorom s magisterija koji se redovno sastaju, bilo nasamo, bilo u grupi. Uspjeh programa i Epsteinove strategije je očigledan: Science Posseov program regrutirao je 3 grupe od 10 studenata iz srednjih škola u NYC. Od njih 20 koji su na pripremi, svi planiraju studirati znanost. 8 ih ima prosjek veći od 4.4, a cijeli prosjek Science Possea je preko 4.0. Science Posse učenici primljeni su na istraživačke ljetne projekte na školama poput Yale, Case Western, Tufts i University of Utah.

“Kao rezultat ovog programa, upis manjina na znanstvene predmete porastao je daleko iznad broja s Posseovih studenata”, kaže Epstein. “Naše preliminarno istraživanje pokazalo je da manjine i većina studenata sad dobivaju bolje uvjete učenja i veće šanse za uspjeh.” Uistinu, nekoliko Science Posse studenata postali su vođe studentskih organizacija, a jedna je grupa na Brandeisu osnovala SACNAS (Advancing Hispanics/Chicanos and Native Americans in Science).

“S našom novom HHMI nagradom, nastavit ćemo ovaj program s fokusom na razvoj i širenje”, naglašava Epstein. “Tijekom sljedeće 4 godine, ispratit ćemo 3 generacije Science Posse diplomanata, prateći njihov akademski uspjeh, stavove prema znanosti te karijere, kao i utjecaj na Brandeisove studente, profesore i administratore.”

Epstein i njegovi Science Posse kolege tijekom sljedećih 5 godina inicirat će nekoliko novih programa. Uz pomoć bostonskog Let`s Get Ready, organizacije koja je povećala broj neprivilegiranih učenika na fakultetu koristeći studente kao mentore, Epstein planira stvoriti program za znanost koji će pomagati studente iz 30 srednjih škola iz Bostona i Walthama iz Massachusettsa. Ovaj će program uključiti pripreme za fakultet (neki Science Posse studenti bit će mentori), subotnja predavanja i debate s Brandeisovim profesorima te praksu u Discovery Museums u Actonu u Massachusettsu.

Jedna druga inicijativa usvojit će regionalnu verziju United States Biology Olympiad, koja je inače za učenike srednjih škola, ciljajući na učenike sedmih i osmih razreda iz Bostona i Walthama. Radeći sa Science Posse učenicima i drugim Brandeisovim studentima, Epstein i njihovi kolege razvit će prijemne testove i laboratorijske vježbe za učenike srednjih škola. Kroz 2 kruga natjecanja proći će nekoliko stotina srednjoškolaca, a najboljih 50 pisat će testove na Brandeisu te sudjelovati na “cool znanost” danu koji pripremanju Posseovi studenti. “HHMI financira obrazovne programe koji trebaju pobuditi interes za znanost”, kaže predsjednik HHMI-a, Robert Tjian. “Nadamo se da će ovi programi promijeniti pogled studenata na znanost – bez obzira izabrali oni karijeru u znanosti ili ne.”

Izvor: Brandeis University

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oglašavanje