Connect with us

Znanost

Mikrobiologija

Mikroorganizmi razgrađuju plastiku brže no što se mislilo

Iako smo obasipani tvrdnjama kako se plastika, nakon što dospije u okoliš, ne mijenja i da je potrebno tisuće godina da se razgradi, otkriveno je kako pod posebnim uvjetima mikroorganizmi uvelike ubrzavaju proces njezine razgradnje. Zabilježeno je da se velik postotak razgradnje plastike događa u oceanima, i to velikom brzinom, ali posljedice razgradnje nisu bezazlene kako se na prvi pogled čini.

Znanstvenici su otkrili kako u prirodi postoje mikroorganizmi koji s velikom učinkovitošću razgrađuju plastiku. Jedan takav primjer su i gljive roda Pestalotiopsis koje su u laboratorijskim uvjetima pokazale veliku učinkovitost u razgradnji plastike do jednostavnih polimernih jedinica koje su sastavni dio svih plastičnih materijala. Plastični materijali razlikuju se po sastavu polimernih jedinica te mogu sadržavati tvrđe ili mekše građevne materijale. Gljivice su sposobne razgrađivati plastiku u uvjetima bez kisika što bi se moglo iskoristiti u industrijske svrhe ili u medicini, tvrdi Scott Strobel, voditelj ovog istraživanja sa Sveučilišta Yale.

Plastika se, kao i većina otpada, u okolišu nađe u nerazgrađenom obliku te je prepuštena procesima prirodne razgradnje pod utjecajem sunca, vode ili visokih temperatura. Zgroženi činjenicama kako je potrebno i do par tisuća godina da se plastika u prirodi do kraja razgradi, znanstvenici su se posvetili istraživanjima koja su pokazala kako je ipak potrebno mnogo manje vremena da se plastika razgradi na osnovne građevne jedinice. Naime, procesom bioremedijacije – mikrobnim djelovanjem na razgradnju stranih tvari u prirodi – taj period se može smanjiti i na manje od godine dana.Sve veću proizvodnju plastike posljednjih godina prati i sve veće odlaganje plastike u okoliš. U svjetskim morima i oceanima velika je količina ljudskog otpada kojeg većinom čini plastični otpad. Godišnje se proizvede oko 500 milijardi plastičnih vrećica koje ubrzo nakon korištenja dospiju u okoliš. Procjenjuje se da oko 44% morskih vrsta direktno stradava od velikih komada plastike. Glavni problem plastičnog otpada je taj što je u potpunosti načinjen od umjetnih materijala koji se razgrađuju na neorganske dijelove koje organizmi ne mogu iskoristiti pa se takvi materijali počnu ponašati kao toksikanti i strana tijela u morskim organizmima.

Na prvi pogled moguće rješenje bioremedijacije i prepuštanje problema mikrobnoj razgradnji pod utjecajem sunca, vode i visokih temperatura ima i svoje drugo lice. Iako se veći komadi plastike razgrađuju brže od pretpostavljenog, komponente na koje se plastika razgradi predstavljaju možda još i veći problem. Toksični učinci tvari od kojih je plastika napravljena su veliki. Akumulacija toksikanata u morskim organizmima može se odraziti u negativnom obliku na razini cijelog ekosustava Zemlje, pa u konačnici i na ljude.

Ljudska tendencija rješavanja problema smeća očituje se u obliku odmicanja problema od očiju javnosti. Na taj način globalne zalihe smeća završe u morima i oceanima gdje su prepuštene „prirodnom rješavanju”, a plastika će postati još jedan primjer „bumerang paradigme” kada će nam se problemi kojih smo se riješili vratiti u još gorem obliku.

Biologija

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

16 komentara

16 Comments

 1. Mikula Meshtrovich

  ožujak 7, 2012 kod 9:30 am

  Aj baš mi je drago

 2. Antonia Šabalja

  ožujak 7, 2012 kod 9:31 am

  bit će da to galebovi na Midway-u ne znaju ;(

 3. Tomislav Butorac

  ožujak 7, 2012 kod 9:32 am

  Evo od srece odmah idem bacit plasticnu stolicu preko balkona

 4. Zvonimir Bombel

  ožujak 7, 2012 kod 9:32 am

  tko je bacio ovu plastičnu bocu,a ja ih tražim po kontenjerima.

 5. Mladen Kolaric

  ožujak 7, 2012 kod 9:40 am

  prije če biti da sunce razbije plastiku ,pa ga onda mikroorganizmi mogu lakše svariti

 6. Stepski Vuk

  ožujak 7, 2012 kod 10:01 am

  Lakse malo s tim stolicama.

 7. Ivan Stipišić

  ožujak 7, 2012 kod 10:07 am

  he he “znanost.to je to

 8. Silvija Vlahovec

  ožujak 7, 2012 kod 10:13 am

  triput hura za mikroorganizme

 9. Roko Čović

  ožujak 7, 2012 kod 10:17 am

  znaci da se mislilo sporije lol

 10. Davor Krizmanić

  ožujak 7, 2012 kod 11:10 am

  ako je tako…to je dobro…plastika se ionako teško razgrađuje..

 11. Mara Jurčević

  ožujak 7, 2012 kod 11:38 am

  najvolim kad znanost sama sebi skoči u usta, tj. prestane sve ograničavati i biti isključiva

 12. Nada Markovac

  ožujak 7, 2012 kod 11:45 am

  …iako je puno bolje da se mi sami pobrinemo(recikliranje,uštede).Zemlja i tako relativno brzo može sve “izbrisati”(vulkani, “malo”jači zemljotresi koji se pojavljuju …nakon koliko ono tisuća godina???)

 13. lovac

  ožujak 7, 2012 kod 11:56 am

  u hrvatskoj penzioneri i manje imućni razgrađuju čitave kontenere i odnesoše ih u markete razgraditi ponovo i pretvoriti u kune

 14. Mario Kralj

  ožujak 7, 2012 kod 1:15 pm

  ajoj moram brzo prodat flasice s balkona da mi ih mikroorganizmi ne razgrade :)))

 15. Florijan Magić

  ožujak 7, 2012 kod 2:10 pm

  jos kad bi mogli razgraditi i ljudsku glupost

 16. Svjetlana Omičević

  ožujak 7, 2012 kod 7:40 pm

  IZ ZNANOST :COM U BOŽIJE UŠI;)ubio nas pvc;)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Više u Mikrobiologija

Popularno

Na Vrh