Connect with us

Znanost

Mikrobiologija

Mikroskopska rješenja za velike probleme svijeta

Mnoge zemlje sada priznaju potrebu za ostvarivanjem svojih energetskih zaliha iz obnovljivih izvora kao što je biomasa. Prof. Verstraete će objasniti kako je ovaj tim razvio novi anaerobni reaktor razgradnje koji može proizvesti toliko energije koliko i 25 vjetrenjača.

Ti reaktori koriste skup bakterija koje proizvode metan da bi smanjile otpad i energetski prinos, a kako bi proizveli bioplin (smjesu metana i ugljika) koja se onda pretvara u struju korištenjem turbina. Podsjetili smo se tretiranja pandemijske infektivne bolesti – svinjske gripe (Influenca A H1N1) prošle godine. Prof. Verstraete i njegov tim proizveo je tako nanosrebrene čestice od iona srebra koristeći `dobru bakteriju` Lactobacillus. Te čestice mogu ubiti jako infektivne nanoviruse i potencijalno se mogu koristiti kao terapija protiv drugih virusa kao što je influenca.

Mikrobi su se već dugo upotrebljavali za dekontaminaciju i bioremedijaciju. Prof. Verstraete i njegov tim, kroz “LIFE“ projekt financiran od EU-a, izolirali su Desulphitobacterium dichloroeleminans – bakteriju koja može biti ubačena na mjesta s podzemnim vodama kako bi ih dekontaminirala od od kloridnog otpada kao što su kloridni alkani – kontaminanti u zemlji i podzemnim vodama s kojima se najčešće suočavamo. To su samo neki od načina na koji nam mikrobi mogu pomoći.

“Kako bi potpuno razumjeli koju ulogu mikrobi imaju u rješavanju problema okoliša, moramo bolje istražiti naše izvore mikroba koji trenutno postoje – u kolekcijama kultura ili “razvijenim` mjestima okoliša. Moramo razviti ključne strategije kako bi se mogli nositi sa mikrobnim zajednicama, umjesto da mislimo na njih u smislu slučajnih skupina bakterijskih vrsta. `Nadogradnjom` djelovanja mikrobnih zajednica kroz implementaciju Upravljanja mikrobnim izvorima (MRM) i kombiniranjem tih zajednica s novom tehnologijom, te se okolišne promjene mogu adresirati“, kaže profesor Verstraete.

Pragmatičan pristup kako bi se riješili problemi okoliša biti će predloženi u ovom predavanju; iskorištavanje trenutnih razvoja u molekularnim metodama i potencijalnih biotehnoloških rješenja koja su prikladna za trenutnu ekonomiju tržišta. 11. listopada 2010. godine, profesor Willy Verstraete će prezentirati treće Predavanje o mikrobiologiji okoliša: “ Microbial Resource Management (MRM): način prema naprijed za okolišnu biotehnologiju“.

Izvor: Wiley-Blackwell

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Mikrobiologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh