Connect with us

Znanost

Milijuni tona plastičnog otpada u oceanima dolaze iz samo deset svjetskih rijeka

Foto: rijeka Pasig na Filipinima, Shubert Ciencia, CC BY SA 2.0/Izvor: Cosmos

Ekologija i okoliš

Milijuni tona plastičnog otpada u oceanima dolaze iz samo deset svjetskih rijeka

Samo deset rijeka – od kojih je osam u Aziji – moglo bi biti odgovorno za gotovo četiri milijune tona plastike u morima svake godine.

Precizno računanje izvora i količine plastičnog otpada u oceanima je teško, i procjene pokrivaju široke raspone. Prethodno istraživanje otkrilo je da otprilike jedna petina sveukupnog oceanskog plastičnog smeća dolazi od aktivnosti na moru – plastika bačena s ribarica, brodova, platformi za bušenje i slično – a preostale četiri petine dolaze s kopna.

Rad njemačkih znanstvenika objavljen je u časopisu Environmental Science and Technology. U njemu su znanstvenici izračunali da se godišnje iz rijeka u oceane slije između 410 tisuća i četiri milijuna tona plastičnog otpada, a od 88 do 95 posto tog iznosa dolazi iz samo 10 rijeka.

To su Yangtze, Xi i Huangpu u Kini, rijeka Ganges u Indiji, Cross na granici Kameruna i Nigerije; Brantas i Solo u Indoneziji; Amazona, koja većim dijelom prolazi kroz Brazil; rijeka Pasig na Filipinima; rijeka Irrawaddy u Mjanmaru.

Znanstvenici su koristitli sličnu metodologiju kakva je primijenjena na jednom prijašnjem istraživanju koji su proveli nizozemski znanstvenici zaposleni na projektu Čišćenje oceana (Ocean Cleanup project). U ovoj studiji, objavljenoj u Nature Communications, znanstvenici su izračunali da između 1,15 i 2,41 milijuna tona plastičnog otpada godišnje ulazi u ocean iz rijeka; 67 posto dolazi iz 20 najzagađenijih svjetskih rijeka.

Njemački tim koristio je veći skup podataka te su analizirali koncentracije plastike u 240 pojedinačnih uzoraka sa 79 nalazišta, a pokrili su 57 rijeka. Također su klasificirali plastične čestice u manje ili veće od 5 milimetara, i svaku kohortu su tretirali odvojeno kako bi napravili svoj izračun.

Znanstvenici su zaključili kako sliv samo nekoliko rijeka doprinosi velikoj većini sveukupnog plastičnog otpada, pa bi ciljane mjere smanjenja otpada bile vrlo učinkovite. „Redukcija plastičnog otpada do 50 posto u 10 najzagađenijih rijeka smanjilo bi sveukupni riječni otpad za 45 posto“, ustvrdili su.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Ekologija i okoliš

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh