Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Robotika

Minijaturni robot spašavat će nam život unutar našeg tijela

Veliki ciljevi za malog crvolikog robota

Tim znanstvenika s Instituta Max Planck u Stuttgartu je razvio gumenog, malenog robota koji svojim izgledom, ali i kretanjem, podsjeća na crva. Vjeruju kako će ga moći koristiti u medicinske svrhe.

Robot, koji je manji od novčića, izrađen je od mekane gumene tvari s magnetskim česticama. Znanstvenici koriste magnetsko polje koje im omogućava kontrolu načina na koji se robot kreće. Tim je rekao kako su bili inspirirani stvorenjima poput meduza i gusjenica te drugih mekanih životinja pri stvaranju mini robota.

Ovaj „crvobot“ čini nevjerojatne stvari: skače, puže i pliva, a zahvaljujući svojoj glatkoj površini može zaobilaziti mišiće i organe u tijelu. Mogao bi i putovati žilama da otpusti lijek na potrebno mjesto. Robusna i savitljiva struktura mu omogućuje da se kreće i u mokrom i suhom okruženju.

Čak i sa svime time što može, Metin Siddi, koji je i vodio studiju, izjavio je da ga još uvijek smatraju “minimalističkim robotom”. To nije zaustavilo znanstvenike da za tako malog robota zamisle velike ciljeve.

Metin Siddi još tvrdi i kako je robot sasvim dovoljno malen da bismo ga bez problema mogli progutati i izbaciti uriniranjem. Čak bi, u nekim slučajevima, imao mogućnost biti ubrizgan u krvožilni sustav da što prije dođe do područja kojemu je lijek potreban.

Za mnoge ljude, ideja da jedan ovakav robot dostavlja lijekove unutar tijela, može biti, u najmanju ruku, nelagodna. Svejedno, može ga se lako pronaći i pomoću ultrazvuka – kaže članak u časopisu Nature gdje je sve ovo i objavljeno.

Metin Siddi je dodao i kako marljivo rade na prototipu još jednog manjeg robota, ali i na jednoj biorazgradivoj verziji. Takva verzija robota bi se, pak, nakon uspješno obavljenog zadatka – jednostavno razgradila u samom tijelu bez ikakvih problema.

“To je jedan od naših glavnih ciljeva u cijelom znanstvenom timu. I to je moguće”, zaključio je Metin Siddi.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Robotika

Riječ je o robotu-psu nazvanom Spot koji je proizvod tvrtke Boston Dynamics.

Bakterije i virusi

Britanski znanstvenici počeli su na pacijentima testirati novi lijek koji su razvili za liječenje bolesti COVID-19, koju izaziva koronavirus. Novi lijek razvila je tvrtka...

Bakterije i virusi

Što više istraživači znaju o tome kako se koronavirus veže, napada i uništava ljudske stanice, efikasnija je potraga za lijekovima. Ideja je potekla od...

Robotika

U bolnici u Massachusettsu medicinsko osoblje koristi robotskog psa kako bi komuniciralo s pacijentima zaraženim koronavirusom. Robotski pas je proizvod tvrtke Boston Dynamics, a...

Oglašavanje