Connect with us

Znanost

Hrvatska u znanosti

Miroslav Radman najavio istraživanje tajne vječnoga života meduze


Kako zaustaviti starenje? Ovo pitanje muči čovjeka kao vječita enigma, a ujedno je i naziv predavanja znanstvenika i biologa Miroslava Radmana. Predavanje je održano u sklopu Festivala znanosti koji se ovaj tjedan odvija diljem Hrvatske.

Naime, odgovor na vječito pitanje eliksira mladosti mogao bi se kriti u besmrtnoj meduzi. Meduza većine pola milimetra, stanovnica našega planeta, poslana je u Svemir od strane švedskih i njemačkih znanstvenika gdje je boravila dva tjedna na udaljenosti 280 kilometara od Zemlje i pri temperaturi od -270 Celzijevih stupnjeva. Po povratku na Zemlju ova se životinjica u potpunosti regenerirala u vodi.

“Ta se životinjica u Svemiru posve osušila, ali se pri povratku na Zemlju za samo nekoliko minuta u vodi rehidrirala i nastavila živjeti i razmnožavati se kao da se ništa nije dogodilo”, rekao je Radman najavivši kako će Mediteranski institut za istraživanje života (MedILS), kojemu je on suosnivač, započeti ozbiljna istraživanja meduze koja, po njegovim riječima, gotovo ne stari i ne umire.

Taj polip pupa meduze, a ona se zatim razmnožava te kao i većina organizama dođe do kraja reproduktivnog razdoblja, odnosno do menopauze, ali nakon toga ne umire, nego se retrodiferencira, što znači da se iz menopauze vraća u pubertet i postaje opet polip koji ponovno pupa meduze, objasnio je na predavanju Radman.

“Zahvaljujući tim iznimno otpornim i robusnim organizmima doznali smo kako štite određene proteine koji su pak zaduženi za neprestano popravljanje oštećenja i ispravljanje pogreške u genima i u nekim drugim proteinima”, objasnio je profesor. On je sa suradnicima prije tri godine otkrio mehanizam popravljanja genoma bakterije Deinococcus radiodurans. Podsjetimo se, bakterija je bila izložena ekstremnim uvjetima dehidracije i radijacije, što joj je urušilo DNK, ali je evolucijom postigla mogućnost ponovnog slaganja vlastitog DNK te se vratila u život.

Biolozi nastoje otkriti koje su molekularne tajne tako sićušnih bića, što oni imaju i što sintetiziraju, te se nadaju kako će jednoga dana i ljudska vrsta imati koristi od tih saznanja.

Tražili ste na googlu:

meduza

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Hrvatska u znanosti

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh