Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hrvatska u znanosti

Miroslav Radman najavio istraživanje tajne vječnoga života meduze

Kako zaustaviti starenje? Ovo pitanje muči čovjeka kao vječita enigma, a ujedno je i naziv predavanja znanstvenika i biologa Miroslava Radmana. Predavanje je održano u sklopu Festivala znanosti koji se ovaj tjedan odvija diljem Hrvatske.

Naime, odgovor na vječito pitanje eliksira mladosti mogao bi se kriti u besmrtnoj meduzi. Meduza većine pola milimetra, stanovnica našega planeta, poslana je u Svemir od strane švedskih i njemačkih znanstvenika gdje je boravila dva tjedna na udaljenosti 280 kilometara od Zemlje i pri temperaturi od -270 Celzijevih stupnjeva. Po povratku na Zemlju ova se životinjica u potpunosti regenerirala u vodi.

“Ta se životinjica u Svemiru posve osušila, ali se pri povratku na Zemlju za samo nekoliko minuta u vodi rehidrirala i nastavila živjeti i razmnožavati se kao da se ništa nije dogodilo”, rekao je Radman najavivši kako će Mediteranski institut za istraživanje života (MedILS), kojemu je on suosnivač, započeti ozbiljna istraživanja meduze koja, po njegovim riječima, gotovo ne stari i ne umire.

Taj polip pupa meduze, a ona se zatim razmnožava te kao i većina organizama dođe do kraja reproduktivnog razdoblja, odnosno do menopauze, ali nakon toga ne umire, nego se retrodiferencira, što znači da se iz menopauze vraća u pubertet i postaje opet polip koji ponovno pupa meduze, objasnio je na predavanju Radman.

“Zahvaljujući tim iznimno otpornim i robusnim organizmima doznali smo kako štite određene proteine koji su pak zaduženi za neprestano popravljanje oštećenja i ispravljanje pogreške u genima i u nekim drugim proteinima”, objasnio je profesor. On je sa suradnicima prije tri godine otkrio mehanizam popravljanja genoma bakterije Deinococcus radiodurans. Podsjetimo se, bakterija je bila izložena ekstremnim uvjetima dehidracije i radijacije, što joj je urušilo DNK, ali je evolucijom postigla mogućnost ponovnog slaganja vlastitog DNK te se vratila u život.

Biolozi nastoje otkriti koje su molekularne tajne tako sićušnih bića, što oni imaju i što sintetiziraju, te se nadaju kako će jednoga dana i ljudska vrsta imati koristi od tih saznanja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Jedna divovska meduza uočena je nedaleko obale engleske grofovije Cornwall. Ronioci organizacije Wild Ocean Week 13. srpnja su snimili  ogromnu meduzu pod imenom morska...

Wellness i prehrana

Što kažete na čips od meduze?

Biljke i životinje

Posljednjih desetak godina zoolozi se spore oko toga jesu li spužve ili meduze najstarije životinje na svijetu, a američki znanstvenici, primjenjujući nove metode zaključili...

Robotika

Nedavno je predstavljen robot koji može letjeti tako da oponaša pokrete meduze. Dizajneri Leif Ristroph i Stephen Childress, koji su dio Courant Instituta Sveučilišta...

Oglašavanje