Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Astrofizika

Misteriozni nalet kozmičkih radiovalova

radio-telescope

CSIRO Parkes teleskop, koji lovi brze nalete radiovalova (plavo) koji su locirani daleko od naše galaksije (pramen naše galaksije – narančasto). (Image credits: Swinburne Astronomy Productions)

Milijarde svjetlosnih godina od Zemlje nastali su radiovalovi, koji su potom putujući kroz svemir došli i do Zemlje. Sada su znanstvenici otkrili taj misteriozan nalet radiovalova koji nam je otkrio da je vjerojatno nastao na tako udaljenom mjestu gdje svemir ima samo upola svojih godina.

Prije 6 godina detektiran je samo jedan usamljen nalet radiovalova nepoznatog podrijetla, a izvan naše galaksije. U to vrijeme znanstvenici nisu bili sigurni što je to i je li se to uistinu dogodilo; neki su pretpostavljali da je došlo do greške u očitavanju podataka. Tada su odlučili saznati više o tim radiovalovima te su proveli zadnje četiri godine pretražujući svemir kako bi pronašli njihovo postojanje.

Kako bi pronašli te radiovalove, koristili su 64 metara velik teleskop CSIRO Parkes u Australiji, koji im je omogućio da pronađu te valove i saznaju nešto malo o njima. Štoviše, pomoću tog teleskopa otkrili su još 4 naleta, što je maknulo sumnju u njihovo postojanje. U trajanju od samo nekoliko milisekunda, najudaljeniji nalet detektiran je na otprilike 11 milijardi svjetlosnih godina.

„Naleti su trajali samo desetinku treptaja oka. S raspoloživim teleskopima, sretni smo što nam je omogućen pogled na pravo mjesto u pravo vrijeme. No, kad bismo mogli pogledati nebo s ‘radioočima’ primijetili bismo bljeskove diljem neba svakog dana.”, kaže Michael Kramer, voditelj Instituta Max Planck. Zapravo, znanstvenici vjeruju u mogućnost da se naleti ponavljaju svakih 10 sekundi.

Energija naleta valova indicira da je vjerojatno nastao u ekstremnom astrofizičkom događaju koji uključuje relativističke objekte poput neutronske zvijezde ili crne rupe. Također je moguće da su povezane s ekstremnim događajima koji uključuju velike količine mase i energije, što znači da znanstvenici još uvijek ne znaju točno što je uzrokovalo te valove. Međutim, imaju neke teorije.

Moguće je da naleti dolaze od magnetskih neutronskih zvijezda, nazvanih „magnetari”. Budući da magnetari otpuštaju više energije u milisekundi nego što naše Sunce ispusti u 300 000 godina, oni su primarni kandidati za izvor tih naleta radiovalova.

Radiovalovi imaju i praktičnu primjenu. Rezultati zadnjeg istraživanja dat će znanstvenicima ideju o nekim karakteristikama prostora između Zemlje i tog dijela gdje su nastali radiovalovi. Znanstvenici planiraju koristiti nalete radiovalova kao svojevrsne sonde kako bi bolje razumjeli materiju svemira.

Rezultati su objavljeni u časopisu Science. 

Izvor: ScienceWorldReport

3 komentara

3 Comments

 1. Milan Kovačević

  24 siječnja, 2015 u 8:48 pm

  A zato mene zeza IPTV : D

 2. Saša Reljić

  25 siječnja, 2015 u 7:22 am

  A ga mlatite praznu slamu

  možda ovo možda ono

 3. Miroslav Sedlanić

  25 siječnja, 2015 u 1:44 pm

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Ovi signali spadaju među najfascinantnije misterije u svemiru.

Astrofizika

Svemir se širi Kada noću pogledamo nebo, zvijezde koje vidimo nalaze se unutar naše galaksije. No, postoje neke „nejasne mrlje“ za koje trebamo teleskop...

Oboljenja i poremećaji

Nakon dugotrajnog i temeljitog ispitivanja započinje klinička primjena radiovalova u liječenju visokog krvnog tlaka. Već su ga prihvatile neke zemlje zapadne Europe, a od...

Oglašavanje