Connect with us

Znanost

Misteriozni dvorac pronađen skriven u Turskom jezeru

Arheologija i paleontologija

Misteriozni dvorac pronađen skriven u Turskom jezeru

Tursko jezero Van, najveće u toj zemlji, i do sada je zbog legendi o mitskom čudovištu koje, navodno, živi u njegovim dubinama, privlačilo veliki broj maštovitih posjetilaca. Sada su istraživači otkrili i konkretan razlog za posjetu Vana – tajni podvodni dvorac.

U suštini, zbog mitova o misterioznom čudovištu koje se tek ponekad pojavljuje na površini, jezero Van je u Turskoj ono što je Loch Ness u Škotskoj, a ono je i jedno od najvećih jezera na svijetu čija voda ne otiče.

Nevjerojatnim povijesnim otkrićem tvrđave ispod površine jezera, još više je zaintrigiralo turiste.

Studije istraživača sa Sveučilišta Yüzüncü Yıl pokazuju da je zamak, izgrađen od rezanog kamenja, star oko 3.000 godina, a dug jedan kilometar.

Inače, jezero je vulkanskog porijekla, a zbog visokog postotka saliniteta ono se ne zamrzava čak ni tijekom veoma niskih zimskih temperatura.

Salinitet (slanost) je utjecao i na to da samo jedna vrsta ribe živi u Vanu, ali i na postojanje posebne rase mačaka.

Naime, Van mačka, poznata i kao „plivajuća“ mačka, bijelog je krzna i često s očima različite boje. Vesele je naravi i zaštićena je vrsta, jer se može pronaći samo u blizini ovog jezera.

Nastavi čitati
Advertisement

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Arheologija i paleontologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh