Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Astronomija

Misteriozni radio valovi dolaze iz udaljene galaksije

Neobjašnjivi, kratki radio signali iz svemira zbunjuju znanstvenike od kada su  primijećeni po prvi put prije gotovo deset godina.

Kratki radijski signali ili fast radio bursts (FRB)  izuzetno su snažni, a traju samo nekoliko milisekundi. Način na koji su raspršeni sugerira na podrijetlo izvan naše galaksije. Do danas ih je otkriveno oko 18. Nazivaju se i još “najzbunjujućom zagonetkom u astronomiji.”

Znanstvenici još uvijek traže uzrok fenomena. No, otkrili su izvor serija FRB-a – smatra se da dolaze iz patuljaste galaksije udaljene milijardama svjetlosnih godina od Zemlje.

“Lociranje izvora takvih signala moglo bi otkriti njihov uzrok.” tvrdi Shami Chatterjee, astrofizičar na Sveučilištu Cornell, glavni autor rada objavljenog u časopisu Nature.

Postavlja se pitanje: Jesu li izvor izvanzemaljci? Vjerojatno ne, kaže Chatterjee. “Nikad ne reci nikad, ali ne mislim tako. Ovo možemo promatrati iz perspektive fizike koju znamo i razumijemo. Vjerojatnija objašnjenja uključuju neutronsku zvijezdu ili aktivnu galaktičku jezgru, iako postoje mnoge mogućnosti,” kaže on.

Radijska emisija naziva FRB 121.102 iznenadila je znanstvenike kada su otkrili da se signal poruke ponavlja.

To je odmah otklonilo brojne teorije – “izvor zasigurno ne može biti sudar dviju neutronskih zvijezda. Odmah smo znali da izvor ne može biti eksplozivan. Što god da je, radio bljesak mora preživjeti,” dodaje Chatterjee.

Oprema koja se koristila za otkrivanje FRBs-a može u bilo kojem trenutku vidjeti samo mali komad neba. Otkriće da se FRB 121.102 ponavlja sugerira da je oprema za detekciju bila usmjerena u dobrom smjeru. “Ako idete u ribolov u tom mjestu na nebu, možda će biti vjerojatnije da će te nešto upecati na tom mjestu nego na drugim nasumičnim mjestima na nebu”, kaže Chatterjee.

U 2015. godini, tim je počeo koristiti interferometrijsku tehnologiju – u ovom slučaju, mreža 27 radijskih tanjura naziva Very Large Array u Novom Meksiku – koji je sposoban za mnogo veće detekcije signala.

“To je bilo intenzivno promatranje i računalni izazov”, kaže Chatterjee. Podaci zabilježeni interferometrom snimaju se brzinom od 200 sličica u sekundi na jednom dijelu neba, kaže on, što je rezultiralo terabajtom podataka svakih sat vremena koji su opteretili arhivske i računalne resurse.

Prvih 10 sati snimanja nisu ništa otkrili. Snimali su više od 40 sati – bez rezultata. Frustrirani, tim je zaposlio i Zvjezdarnicu Arecibo u Portoriku. Ovaj put im se posrećilo. Ulovili su devet radio slika u kratkim naletima, što im je dozvolilo da smanje opseg potrage izvora na apsolutno sićušan komad neba.

U promatranom djeliću prema zviježđu Auriga leži patuljasta galaksija puno puta manja od naše, kaže Chatterjee, udaljena oko 2,5 do 3 milijarde svjetlosnih godina. Udaljenost ukazuje na relativnost nastanka tih radijskih signala, događaj koji ih je uzrokovao dogodio se prije nekoliko milijardi godina.

Chatterjee kaže da postoje mnoge teorije o izvoru takvih signala. Smatra da bi slični fenomeni mogli nastati unutar aktivne galaktičke jezgre, koja emitira FRB-e kao odbačenu plazmu. Možda podrijetlo leži u novonastalom magnetnom polju ili neutronskoj zvijezdi s iznimno jakim magnetskim poljem.

“Bitno je pitanje,” kaže Chatterjee, “ponavljaju li se svi tipovi takvih signala ili postoje oni koji se ne ponavljaju. Oni su vjerojatno ista stvar, a mi do sada nismo imali dovoljno sreće da promatramo signale koji se ponavljaju.”

Chatterjee zaključuje, “Ali, hej, super, priroda nam je otkrila dvije fantastične tajne, umjesto jedne fantastične tajne.”

13 komentara

13 Comments

 1. Munir Husicic

  7 siječnja, 2017 u 5:00 pm

  Da da radio signali.

 2. Željko Dragović

  7 siječnja, 2017 u 5:09 pm

  ajd 3552 svetlosne godine od nas i to je jako bitno .

 3. Iossipus Miljakus

  7 siječnja, 2017 u 5:14 pm

  To smo vjerojatno mi sami iz budućnosti. Vjerojatno javljaju da HDZ više nije stožerna stranka u RH, ili da Dinamo nije prvak.

  • Zvonimir Lukačević

   7 siječnja, 2017 u 8:34 pm

   bolje da ne komentiras politiku na ovakvoj stranici
   jednostavno ne trebas.

  • Iossipus Miljakus

   7 siječnja, 2017 u 8:52 pm

   Ne ne, ja sam komentirao sport (this part about Dinamo) :))
   Šala mala 😉

  • Zlatko Markovcic

   8 siječnja, 2017 u 7:20 pm

   Zvonimir Lukačević mislis da on moze dati neki suvisli komentar na ovu temu?

 4. Samo Bane

  7 siječnja, 2017 u 6:32 pm

  Javljaju da ce doc sad posle nove na kuvano vino…. A makni besmislicu….

 5. Željko Sedlanić

  7 siječnja, 2017 u 6:54 pm

  Houston we have a problem!

 6. Ena Tomic

  7 siječnja, 2017 u 8:18 pm

  Kristijan Pavlović

 7. Mladen Jelic

  8 siječnja, 2017 u 5:46 am

  Prno Ferid!

 8. Mladen Jelic

  8 siječnja, 2017 u 5:46 am

 9. Zeljko Fotivec

  8 siječnja, 2017 u 9:31 pm

  Jura iz druge galaksije!

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Europska svemirska agencija (ESA) priopćila je da se lansiranje novog NASA-inog teleskopa, koji treba zamijeniti slavni Hubble, odgađa. Do odgode je došlo kako bi...

Planete i mjeseci

Sjedinjene Američke Države i Rusija potvrdile su namjeru organiziranja zajedničke misije na Veneru, priopćio je generalni direktor Roscosmosa Dmitry Rogozin. “Dogovorili smo se s...

Svemir

Nade tvrtke SpaceX za pravovremeni orbitalni let Starshipa blago rečeno, nisu išle prema planu, ali možda se ipak pojavila nada. Prema navodima portala TechCrunch,...

Svemir

NASA je objavila da je svemirski teleskop Hubble po drugi put ove godine doživio kvar zbog kojeg su neke njegove funkcije prestale s radom....

Oglašavanje