Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Inženjerstvo

MIT tim nadmašio je Google u izradi sustava za nadzor potrošnje energije

Stručnjaci s MIT-a su nakon dugogodišnjeg intenzivnog istraživanja uspjeli razviti povoljan uređaj za nadzor električne upotrebe za kućanstva i širu primjenu, a rezultati su objavljeni prošli tjedan u časopisu IEEE Sensor Journal.  Inovacija je nadmašila napore Googla i Microsofta, a uskoro bismo ju mogli pronaći na tržištu po iznimno povoljnim cijenama koje se kreću od 160 do 200-tinjak kuna.

Ukoliko se spremate na obnovu svojih kućanskih potrepština i uređaja te ujedno želite ušparati koju kunicu, ili vam je kupovina ograničena zbog niskog budžeta, dobar bi potez bio unaprijed imati na umu kolika vam je u domaćinstvu električna potrošnja. Kako bi olakšali odluku ‘malim’ ljudima, tim istraživača i profesora s MIT-a prilagodio je svoj izum jednostavnoj instalaciji dostupnoj svima,  dok sistem prednjači pred ostalim pristupima zahvaljujući sitnom dizajnu i predanom softveru, koji precizno prikuplja informacije i razaznaje razlike između svih motora i vrste svijetla.

Rezultati istraživanja opisani su u nizu objavljenih radova autora MIT profesora električnog inženjeringa Steven Leeba i diplomiranih studenata David Lawrence Menga i John Donnala. Uradak tima koji se nalazi u pripremi za izdavanje uključuje i ko-autora dr. znanosti James Parisa, a zasniva se na detaljnim informacijama o strukturi sustava koji je dizajniran da se sam podešava.

„Mnoštvo velikih igrača je ušlo u ovo polje i izašlo iz njega, uključujući divove poput Googla i Microsofta. Ali sada je MIT tim rješio ključne probleme i smislio praktičan i veoma moćan sustav“, izjavljuje profesor Steven Leeb s MIT-a.

Sučelje omogućava korisnicima zumiranje specifičnih vremenskih segmenata o paljenju i gašenju kućanskih aparata, ciklusu odmrzavanja hladnjaka ili drugih informacija koje bi ljudima mogle olakšati odluku o energetskim ulaganjima.

Sustav je dizajniran da zadržava informacije unutar korisnikova doma te ima potencijal za personaliziranu specijalnu analizu zasnovanu na individualnim potrebama i interesima svojih korisnika, a moguće ju je dobiti putem prilagođenih aplikacija.  Uređaj pridonosi unaprjeđenju sigurnosti, štednji energije i stakleničkih plinova, a testiran je u kućanstvu i vojnoj bazi za vježbanje.

Ispitivanjem sustava u vojnoj bazi otkrivena je prekomjerna potrošnja energije zbog pregrijavanja šatora u zimskim mjesecima kada su slobodni veći dio dana; ovo je značajno rasipanje novca i goriva, što je u bojnom okruženju velika logistička briga.

“Ovaj rad je izvrstan primjer kako se teorijska znanost i matematički principi mogu odnositi na realne i praktične aplikacije za rješavanje problema.  Može se realizirati značajna potencijalna ušteda u gorivu, vodi i održavanju opreme. Ovo će omogućiti više opcija vojnom zapovjedniku pri izvršavanju misije“, komentira rezultate William Singleton, inženjer s američke vojne baze Fort Davens Base Camp Integration Laboratory.

Uređaj je sposoban nadzirati promjene u naponu i struji bez skupog procesa presjecanja dalekovoda. MIT-evo otkriće koristi se nizom od pet senzora, od kojih je svaki izdanak drugog, te sustavom za podešavanje koji prati očitavanja i izračunava koji je pozicioniran da pruža najsnažniji signal.

Obuhvatno testiranje uređaja u labaratoriju, kućanstvima i Fort Davens Army vojnoj bazi izvan Bostona omogućilo je razvoj kataloga potpisa specifičnih uređaja, koji donose informacije iz senzora o uparivanju bitova s korespondirajućom strujom i naponima.

Podaci se zadržavaju unutar doma te se samo manji podskupovi šalju u oblak za obradu, što smanjuje troškove prijenosa koji bi bili potrebni pri slanju sirovih podataka u središnju ustanovu. Osim što je uređaj jednostavan za uporabu, on omogućava korisnicima rukovanje preciznim informacijama o potrošnji električne energije svakog pojedinog aparata te je njegova cijena zaista minimalna.

„Jednom kada je sustav razvijen kao prodajni proizvod, trebao bi koštati samo između 25 i 30 američkih dolara po kućanstvu. Pokušavamo sniziti prepreke za instalaciju. Bezkontaktni senzor je dovoljno jednostavan za većinu korisnika, samo ide s energetskim čvorom“, objašnjava ko-autor studije John Donnal.

Dakle, u skorije bismo vrijeme mogli imati jedan sustav koji će nas obavijestiti o emisiji stakleničkih plinova i previsokoj potrošnji istrajalih kućanskih aparata, stoga će odluka o kupovini novina biti utemeljena na preciznim informacijama. Kada se uređaj komercijalizira, svako kućanstvo će novitet koji će o mjesečnim računima za struju voditi brigu umjesto vas moći instalirati u svoj dom za svega 160 kn.

1 komentar

1 komentar

 1. zega

  2 siječnja, 2017 u 5:06 am

  Koji link bi bio dobro dosao npr:
  http://ieeexplore.ieee.org/document/5433541/?reload=true
  No ne razumijem cemu FPGA za ovako jednostavnu primjenu, open source community vec izvjesno vrijeme razvija open energy monitor:
  https://openenergymonitor.org/emon/Overview
  Sigurno bi velikim organizacijama u ovoj igri bilo pametnije da se bace na nadogradnju/suradnju takvog vec postojeceg sustava kao sto je CERN ukljucio svoje mozgove u unapredjenje KIcad PCB razvojnog alata, i odtad je kicad po performansama debelo pretekao Eagle (jos uvijek standard u PCB_EDA open source dokumentiranju ,nazalost jer i sam nije open source) i time se se priblizio mnogo skupljim EDA alatima (Altium, skupljim u odnosu na Eagle)…
  https://home.cern/about/updates/2015/02/kicad-software-gets-cern-treatment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Istraživači s MIT-a dizajnirali su kvantni senzor za otkrivanje SARS-CoV-2. Iako je uređaj još uvijek teoretski, istraživači su koristili matematičke simulacije kako bi pokazali...

Bakterije i virusi

Istraživači s MIT-a i Harvarda dizajnirali su nosive biosenzore koji mogu otkriti prisutnost virusa u dahu osobe. Maske se aktiviraju gumbom, a rezultate testa...

Bakterije i virusi

Ako testovi budu uspješni, maska će raditi na bateriju od devet volti i bit će skuplja od pamučne, kirurške i N95 maske.

Tehnologija

Tako bi jedna od glavnih prepreka, brza internetska veza, bila otklonjena kad je u pitanju razvoj automobila bez vozača.

Oglašavanje