Connect with us

Znanost

Geografija i geologija

Mjeri se porast razine mora kod Falklandskog otočja

Razine mora oko Falklandskog otočja u južnom Atlantiku porasle su od sredine devetnaestog stoljeća, a stopa porasta razine mora povećala se u posljednjim desetljećima, kako stoji u nedavno objavljenom istraživanju.

Otkrića su očekivana s obzirom na globalno zatopljenje i dosljedna rezultatima promatranja drugdje u svijetu. “Imali smo tu sreću da smo mogli usporediti moderne izmjere razine mora dobivene mjerenjem plime i oseke te podatke dobivene satelitskim radarnim altimetrima s povijesnim izmjerima dobivenim u Port Louisu na Falklandskom otočju 1842. Godine” objašnjava istraživač profesor Phillip Woodworth iz Nacionalnog oceanografskog centra.

1839. godine ugledni pomorski časnik i istraživač polarnih prostora James Clark Ross krenuo je na ekspediciju u Južni Ocean s dva broda, HMS Erebus i HMS Terror. U travnju 1842. zaustavio se u Port Louisu, prvenstveno kako bi izmjerio magnetsko polje i ostale vrijednosti, no također kako bi popravio svoje brodove koji su bili jako oštećeni u Drakeovom prolazu. Nakon što je tamo uspostavio zimsku bazu, iskoristio je priliku kako bi pažljivo izmjerio razinu mora u relativnom odnosu s dvije mjerne oznake urezane u klifove i dodatno označene mjedenim pločama.

Ove oznake ostale su do danas u dobrom stanju. Ova činjenica, zajedno s očito dobrom kvalitetom Rossovih podataka, omogućila je Woodworthovoj skupini usporedbu zapisa razine mora od 1842. S izmjerima napravljenim u Port Louisu koristeći moderne instrumente 1981., 1984. i 2009. godine. Također su koristili informacije iz obližnje Port Stanley, gdje se stalnim mjeračem plime upravljalo 1960-tih i 1970-tih godina te gdje je NOC imao svoj operativni mjerač od 1992. godine. Nakon ispravke utjecaja tlaka zraka i vertikalnih pomaka kopna zbog geoloških procesa, istraživači su otkrili da su razine mora rasle u prosjeku po 0.75 milimetara između 1842. I početka 80-tih godina. Oni ističu da je ova brojka slična prethodnim procjenama dugoročne stope porasta razine mora u Port Arthuru u Tazmaniji s čijim je mjerenjima Ross također bio povezan, te s ostalim lokacijama na sjevernoj i južnoj polutci.

Međutim, također su pronašli dokaze da je stopa porasta razine mora ubrzano porasla u posljednjim desetljećima. Konkretno, oni procjenjuju da su razine mora oko Falklandskog otočja porasle u prosjeku za oko 2.5 milimetra na godinu od 1992., što je u skladu s izmjerima satelitskih radarnih altimetara u istom razdoblju. Dugoročniji podaci s Falklandskog otočja i brojnih drugih lokacija potrebni su kako bi se otkrilo je li očito ubrzanje porasta razine mora uzrokovano globalnim zatopljenjem ili su rezultat nekog oblika desetljetne fluktuacije.

“Mjerne oznake koje je ostavio James Clark Ross na klifovima Port Louisa olakšat će buduće studije promjene razine mora – baš kao što je Ross i namjeravao” kaže Woodworth. Istraživači uključeni u ovu studiju bili su Philip Woodworth i David Pugh iz Nacionalnog oceanografskog centra, UK, i Richard Bingley iz Instituta za inženjerski nadzor i geodeziju sa Sveučilišta Nottingham, UK. Rad su financirali Istraživačko vijeće za prirodne okoliše UK i Shackleton Fund.

Izvor: National Oceanography Centre, Southampton (UK)

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Geografija i geologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh