Connect with us

Znanost

Foto: Mario Anzuoni/REUTERS

Planete i mjeseci

Mjesec od iduće godine postaje turističko odredište

Ima onih kojima je naš planet premali i žele postati dio povijesti kao ljudi koji će prvi u turističkom smislu posjetiti Mjesec. Elon Musk i njegova kompanija SpaceX su tu da to i omoguće.

Priznajte, znali ste da će se to kad tad dogoditi, ali možda ne tako brzo. Tehnologija, kao i druge okolnosti, doživjele su ogromnu transformaciju i istina je, sljedeća godina postaje ona kad na put prema Mjesecu odlaze prvi turisti. Objavio je to čelnik kompanije SpaceX, najpoznatiji silicijski mogul Elon Musk. Dodao je kako su putnici već i uplatili pozamašan dio pologa.

Elon Musk i njegova kompanija su to sve omogućili zasad neimenovanoj dvojici „turista“. Zna se da će ovo jedinstveno putovanje uslijediti krajem 2018. godine. Ono što nije poznato je, pak, podatak koji su to putnici u pitanju. Također, iako SpaceX nije službeno objavio samu cijenu puta, neslužbeno se ipak doznaje kako se ista mjeri u milijunima dolara. Njih nekoliko, navodno.

Neumorni Musk nije rekao ništa o identitetu putnika i cijeni koju će platiti, ali zato jest rekao nešto u vezi njihove pripreme. Budući turisti će morati proći brojne zdravstvene preglede, kao i testove tjelesne spremnosti i to sve da bi se ustanovilo jesu li u stanju izdržati put. „Baš kao i astronauti programa Apollo davno prije njih, i ovi će pojedinci otputovati u svemir noseći sa sobom nade i snove čovječanstva“, rekao je Musk.

Foto: Mario Anzuoni/REUTERS

SpaceX će za svoje slanje turista prema Mjesecu za to koristiti lansirnu rampu baš iz Cape Canaverala na Floridi. Istu onu rampu s koje su prije kretale čuvene misije Apollo. Zadnji čovjek na Mjesecu je bio Eugene Cernan, zapovjednik misije Apollo, a to je bilo u prosincu 1972. godine.

SpaceX, međutim, nema u planu  doslovno sletjeti na Mjesec, nego će ga samo okružiti. Do tamo će se letjeti njihovim svemirskim brodom Dragon, koji je SpaceX kompanija razvila za NASA-u, i to za letove sve do Međunarodne svemirske postaje. Američka svemirska agencija je, naime, umirovila flotu raketoplana zbog neisplativosti.

U ovoj pionirskoj kompaniji u budućnosti također planiraju i privatne letove do planeta Marsa.

U videu ispod pogledajte kako izgleda letjelica kojom će dvoje turista ponoviti let Apolla, gdje će imati prilike vidjeti i tamnu stranu mjeseca:

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

8 komentara

8 Comments

 1. Rikard Mrmić

  2 ožujka, 2017 kod 5:21 pm

  Teze sletit nego odletit?

 2. Saša Reljić

  2 ožujka, 2017 kod 8:14 pm

  Glupost

 3. Silvio Lenard

  2 ožujka, 2017 kod 10:35 pm

  Isto to sam čuo prije nekih 15 godina.
  Članovi grupe ZZ Top prvi su uplatili turistički posjet Mjesecu koji je trebao kernuti iduće godine….taj naslov se ponavlja već desetljećima.

 4. Senada Aljic

  3 ožujka, 2017 kod 7:37 am

  I sta ce vidjet,nije vrijedno tolikih para za putovanje

 5. Miroslav Božić

  3 ožujka, 2017 kod 8:10 am

  Mislim da je u pitanju “samo” let oko mjeseca, bez spuštanja

 6. Eman Kurtalić

  4 ožujka, 2017 kod 6:47 pm

  Ja idem kada bude popust.

 7. Zlatko Markovcic

  5 ožujka, 2017 kod 5:03 pm

 8. taikinny

  7 ožujka, 2017 kod 3:39 pm

  kak hologram može bit tak nekaj, svašta

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Planete i mjeseci

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh