Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Svemir

Mjesečeva pomrčina: najatraktivnija lunarna pojava

Kada Zemljina sjena blokira sunčevu svjetlost koja se inače odražava od Mjeseca,  tada dolazi do pojave zvane Mjesečeva pomrčina.

Postoje tri vrste pomrčina: potpuna, djelomična i penumbralna – od kojih je svakako najdramatičnija potpuna pomrčina Mjeseca u kojoj Zemljina sjena potpuno prekriva Mjesec. Sljedeća potpuna pomrčina Mjeseca bit će 19. siječnja 2019. godine.

Kroz povijest, pomrčine su u ljudima budile duboko strahopoštovanje, pa čak i strah, pogotovo u trenucima kada bi totalne mjesečeve pomrčine pretvorile Mjesec u krvavocrvenu kuglu.

S obzirom da ljudi nisu znali niti razumjeli zbog čega nastaje pomrčina, u tim je periodima vladao strah od pomrčine, a mnogi su za navedenu pojavu okrivljavali razne bogove i božanstva.

Kada je sljedeća pomrčina Mjeseca?
Slijedeća totalna pomrčina bit će u siječnju 2019 .: i moći će ju vidjeti stanovnici Sjeverne i Južne Amerike, Europe i Afrike.
16. srpnja 2019. doći će i do djelomične pomrčine Mjeseca vidljive iz Južne Amerike, Europe, Afrike, Azije i Australije.
NASA, najpoznatija svemirska agencija na svijetu, napravila je popis koji predviđa sve Mjesečeve pomrčine čak do 2100. Također čuva i podatke o prošlim Mjesečevim promjenama.

Tijekom 21. stoljeća, Zemlja će doživjeti ukupno 228 Mjesečevih pomrčina.

Znate li što je pomrčina Mjeseca?
Mjesečeva pomrčina može se dogoditi samo za vrijeme punog mjeseca.

Totalna Mjesečeva pomrčina dogodit će se samo kada su Sunce, Zemlja i Mjesec savršeno usklađeni. Sve manje od savršenstva stvara djelomičnu pomrčinu Mjeseca ili pomračenja uopće neće biti.

Zašto nema pomrčine kod svakog punog Mjeseca?

Iz jednostavnog razloga što Mjesečeva orbita oko Zemlje leži u neznatno drukčijoj ravnini Zemljine orbite oko Sunca,  pa se ne može svaki put stvoriti savršeno usklađivanje.

Potpuna pomrčina se razvija tijekom vremena, najčešće je u pitanju događaj koji traje par sati.

Zanima vas kako pomrčina funkcionira?

Zemlja baca dvije sjene koje padaju na Mjesec tijekom pomrčine Mjeseca: jedna sjena je nazvana Umbra i ona je potpuna tamna sjena. Penumbra je djelomična vanjska sjena.

Mjesec kroz ove sjene prolazi u nekoliko faza. Početne i završne faze, kada je mjesec u Penumbri, nisu tako zamjetljive, ali kada se mjesec nađe u Umbri, potpuno prekriven ovom sjenom, tada je pomrčina vrlo efektna i uočljiva.

Pomrčina: kozmička slučajnost
Totalna pomrčina Mjeseca je zapravo jedna velika kozmička slučajnost. Mjesec, koji je nastao prije oko 4,5 milijardi godina, svakodnevno se udaljavao od našeg planeta (za oko 4 centimetara godišnje). Tu gdje se Mjesec sada nalazi je savršeno mjesto za nastajanje pomrčina. Za par milijardi godina to više neće biti tako.

Prema podacima NASA-e, svake se godine javljaju dvije do četiri pomrčine sunca, dok su pomrčine Mjeseca nešto rjeđe. Po tvrdnjama znanstvenika, u svakoj kalendarskoj godini, najveći broj pomrčina su četiri sunčeve i tri mjesečeve pomrčine. Međutim, iako je pomrčina Sunca češća ona je zapravo vidljiva samo u području od otprilike 50 milja, dok se svaka Mjesečeva pomrčina može vidjeti barem sa polovice mjesta na planetu.

Ukupna, potpuna ili totalna Mjesečeva pomrčina
Ovo su tri ista naziva za pojavu kada čitava Zemljina (umbrala) tj.sjena pada na Mjesec. Mjesec neće nestati u potpunosti, ali će biti u potpunoj tami. Mnogi pojedinci iz tog razloga i propuste pomrčinu: jer nisu znali da se upravo događa. Bez obzira na tamu, neke zrake Sunčeve svjetlosti prolaze Zemljinu atmosferu i putem do Zemljine površine se lome, savijaji ili raspršuju, te usmjeruju na Mjesec,  dajući mu lijep prigušen sjaj. Da u tom trenutku možete stajati na Mjesecu, gledajući unatrag u smjeru Sunca, vidjeli biste da Zemlja blokira cijelo Sunce, kao veliki crni disk. Također biste primjetili i prsten načinjen od reflektiranog svjetla koji svijetli oko rubova Zemlje – to je svjetlo koje pada na Mjesec tijekom potpune pomrčine Mjeseca.

Djelomična mjesečeva pomrčina
Neke pomrčine Mjeseca su samo djelomične. Ali čak i potpuna pomrčina mora proći kroz djelomičnu fazu sa dvije strane. Tijekom parcijalne faze, Sunce, Zemlja i Mjesec nisu sasvim savršeno poravnati, pa se stvara privid kako Zemljina sjena uzima zalogaj Mjeseca.

Penumbralna mjesečeva pomrčina
Ovo je najmanje poznata i najmanje zanimljiva vrsta pomračenja, jer je mjesec u Zemljinoj slaboj vanjskoj (penumbralnoj) sjeni. Osim ako ste iskusni promatrač neba i ljubitelj astronomije, vjerojatno nećete primijetiti učinak ove pomrčine, a to je da je Mjesec suptilno osjenčan Zemljinom sjenom.

Vanjski dio Zemljine polusjene je toliko blijed da se pomrčina jedva primjećuje, sve dok rub Mjeseca ne sklizne barem na pola puta.

Kako gledati pomrčinu Mjeseca?
Mjesečeve pomrčine su najidealnija pojava za gledanje na nebu jer su izrazito jasne i detaljne, i dovoljno velike za gledanje prostim okom. Jednostavno treba izaći, pogledati i uživati. Nije potreban teleskop ili neka posebna oprema. Međutim, dalekozor ili maleni teleskop pokazat će vam neke detalje na površini Mjeseca koji inače nisu vidljivi.

Nastavi čitati
Advertisement
Možda vas zanima...
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Svemir

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh