Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Astronomija

Mlazovi čestica dolaze iz diska koji okružuje crnu rupu

Međunarodni tim astronoma, uključujući istraživače sa Sveučilišta Curtin, odgovorio je na pitanje o zagonetnim mlazovima koje ispuštaju crne rupe, u nalazima objavljenima nedavno u prestižnom časopisu Nature.

black-hole-jets

Mlazovi su uske zrake materije izbačene pri velikoj brzini iz blizine središnjeg objekta, kao primjerice crna rupa.

Tim je istraživao radio valove i rendgenske zrake koje emitira mala crna rupa, mase nekoliko puta veće od Sunca. Za ovu crnu rupu se znalo da je aktivna, ali ranija promatranja tima nisu pokazivala nikakve mlazove. No nekoliko tjedana kasnije, tim je ponovno pogledao emisije radio valova koje su ovaj put pokazivale ove mlazove, te su se iste linije pojavile u rendgenskom spektru.

„Zanimljivo je to što smo pronašli te linije tamo gdje ne bi smjele biti, te je došlo do značajnog pomaka“, rekao je voditelj promatranja radio valova, dr. James Miller Jones sa Sveučilišta Curtis.

Isti efekt događa se kada sirena s vozila promjeni visinu tona kada se kreće od nas ili prema nama jer se zvuk produljuje ili smanjuje kako se vozilo kreće.

„To nas je dovelo do zaključka da čestice u mlazovima ubrzavaju do velikih brzina, neke usmjerene prema Zemlji, a neke u suprotnom smjeru“, kaže članica tim dr. Simone Migliari sa Sveučilišta u Barceloni.

Dr. Miller Jones rekao je kako su ovo prvi čvrsti dokazi o takvim mlaznim česticama koje emitiraju iz tipične crne rupe.

„Dosad nismo bili sigurni od čega se sastoje i što ih pokreće“, rekla je jedna od članica tima, dr. Maria Diaz Trigo.

„Znali smo već duže vrijeme da mlazovi sadrže elektrone, ali nemaju samo negativni naboj, već postoji i nešto pozitivnog naboja u njima također“, kaže dr. Miller Jones. „Dosad nije bilo jasno da li je pozitivan naboj dolazio od pozitrona, antimaterije suprotne od elektrona, ili od pozitivnoj naboja elektrona. Kada je naše istraživanje pronašlo nikal i željezo u tim mlazovima, znali smo da obična materija daje pozitivan naboj.“

Pozitivno nabijeni atomi mnogo su teži od pozitrona za koje su astronomi mislili da čine te mlazove, i zato mlazovi mogu nositi više energije iz crne rupe nego što se to prije mislilo.

Štoviše, astronomi nisu sigurni da li te mlazove pokreće sama rotacija crne rupe ili su oni zapravo lansirani iz diska materije koja okružuje crnu rupu.

„Naša istraživanja ukazuju da je vjerojatnije da je disk odgovoran za usmjeravanje materije u mlazove te planiramo daljnja istraživanja kako bismo pokušali ovo potvrditi“, kaže dr. Miller Jones.

Koristeći podatke rendgenskih snimaka, tim je također utvrdio da se mlazovi kreću brzinom od 2/3 brzine svjetlosti ili 198 000 km/s.

Izvor: Curtin University

6 komentara

6 Comments

  1. Tomislav Tomic

    9 prosinca, 2013 u 11:05 pm

    to su samo hipotetska sranja…

  2. David Karačić

    10 prosinca, 2013 u 2:55 pm

    Neki dan sam je vidio na nebu

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Znanstvenici navode da bi taj manji objekt mogla biti crna rupa ili neutronska zvijezda.

Svemir

Astronomi su otkrili crnu rupu u Mliječnoj stazi toliko veliku da dovodi u pitanje postojeće modele razvoja zvijezda, objavili su u četvrtak znanstvenici. LB-1...

Svemir

Crne rupe su najčudniji objekt u svemiru. One nemaju površinu, poput planeta ili zvijezde. Umjesto toga, to je područje svemira u kojemu se materija...

Astronomija

Prvi put gledamo ovakovo što

Oglašavanje