Connect with us

Znanost

Modra ara službeno na popisu istrijebljenih ptičjih vrsta u divljini

Foto: Pixabay

Biljke i životinje

Modra ara službeno na popisu istrijebljenih ptičjih vrsta u divljini

Zadnji put viđena 2001. godine

Popisu istrijebljenih ptičjih vrsta u divljini se nedavno, nažalost, pridružila i vrsta rijetke modre are – Cyanopsitta spixii, koja je bila nadahnuće za glavni lik u animiranom filmu Rio iz 2011. g.

U pitanju je jedna od ukupno 8 ptičjih vrsta koje su sad i službeno na navedenom popisu. Podaci su to istraživanja globalnog partnerstva organizacija za očuvanje ptičjih vrsta BirdLife International.

Ova brazilska vrsta papagaja je u divljini zadnji put viđena 2001. godine, a smatra se da je jedan od glavnih uzroka njezinog nestanka krčenje šuma i “divljanje” trgovinom divljih životinja koje traje već desetljećima. Ornitolozi se ipak nisu predavali dok su i dalje tragali za preostalim primjercima. Danas oni mogu samo konstatirati kako ih u divljini više nema.

Velika većina nestanaka ptica događala se većinom na izoliranim otocima, ali 5 od 8 vrsta koje su proučavali u BirdLife International je nestalo s područja Južne Amerike (od čega čak 4 vrste u Brazilu).

Iz priopćenja je vidljivo kako je preostalo svega stotinu modrih ara srednje veličine koje su u zatočeništvu u sklopu uzgojnih programa diljem svijeta.

“Oko 90% istrebljenja se dogodilo na otocima na koje su doseljenici sa sobom doveli životinje poput mačaka ili štakora, a drugi razlog nestanka su pretjerani izlov i krčenje šuma”, istaknuo je koautor studije Stuart Butchart.

“Kad se izgovori riječ ‘istrebljenje’, odmah se pomisli na pticu dodo, no naše analize pokazuju kako se istrebljenja raznih ptica i drugih životinjskih vrsta događaju u kontinuitetu. Njihov nestanak je sve brži”, tvrdi Butchart.

Film Rio je snimljen po priči o ptici imena Blu koja je pronađena u SAD-u, ali nije mogla letjeti. Redatelj tog animiranog filma, Carlos Saldanha, prije početka snimanja je rekao kako se nada da će filmom povećati svijest o izazovima s kojim se suočavaju ugrožene ptičje vrste u Brazilu.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biljke i životinje

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh