Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Modra ara službeno na popisu istrijebljenih ptičjih vrsta u divljini

Zadnji put viđena 2001. godine

Popisu istrijebljenih ptičjih vrsta u divljini se nedavno, nažalost, pridružila i vrsta rijetke modre are – Cyanopsitta spixii, koja je bila nadahnuće za glavni lik u animiranom filmu Rio iz 2011. g.

U pitanju je jedna od ukupno 8 ptičjih vrsta koje su sad i službeno na navedenom popisu. Podaci su to istraživanja globalnog partnerstva organizacija za očuvanje ptičjih vrsta BirdLife International.

Ova brazilska vrsta papagaja je u divljini zadnji put viđena 2001. godine, a smatra se da je jedan od glavnih uzroka njezinog nestanka krčenje šuma i “divljanje” trgovinom divljih životinja koje traje već desetljećima. Ornitolozi se ipak nisu predavali dok su i dalje tragali za preostalim primjercima. Danas oni mogu samo konstatirati kako ih u divljini više nema.

Velika većina nestanaka ptica događala se većinom na izoliranim otocima, ali 5 od 8 vrsta koje su proučavali u BirdLife International je nestalo s područja Južne Amerike (od čega čak 4 vrste u Brazilu).

Iz priopćenja je vidljivo kako je preostalo svega stotinu modrih ara srednje veličine koje su u zatočeništvu u sklopu uzgojnih programa diljem svijeta.

“Oko 90% istrebljenja se dogodilo na otocima na koje su doseljenici sa sobom doveli životinje poput mačaka ili štakora, a drugi razlog nestanka su pretjerani izlov i krčenje šuma”, istaknuo je koautor studije Stuart Butchart.

“Kad se izgovori riječ ‘istrebljenje’, odmah se pomisli na pticu dodo, no naše analize pokazuju kako se istrebljenja raznih ptica i drugih životinjskih vrsta događaju u kontinuitetu. Njihov nestanak je sve brži”, tvrdi Butchart.

Film Rio je snimljen po priči o ptici imena Blu koja je pronađena u SAD-u, ali nije mogla letjeti. Redatelj tog animiranog filma, Carlos Saldanha, prije početka snimanja je rekao kako se nada da će filmom povećati svijest o izazovima s kojim se suočavaju ugrožene ptičje vrste u Brazilu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Plastično zagađenje može se taložiti u tijelima morskih ptica povećavajući prijetnje s kojima su suočene u divljini, pokazalo je novo istraživanje. Znanstvenici su morske...

Biljke i životinje

Zlatovrana, koja se zbog jarkih boja smatra jednom od najdojmljivijih europskih ptica, proglašenja je pticom 2020. godine u Hrvatskoj, priopćile su u utorak udruge...

Biljke i životinje

Australski čudnovati kljunaš na rubu je izumiranja, pokazala je studija znanstvenika sa Sveučilišta Novi Južni Wales. Čudnovati kljunaš ili platipus jedinstvena je vrsta sisavca...

Biljke i životinje

Godina na izmaku u zagrebačkom Zoološkom vrtu bila je vrlo plodna – pored nekoliko tisuća beskralješnjaka u 2019. na svijet je došlo tristo kralješnjaka,...