Connect with us

Znanost

FOTO: NASA / JPL-CALTECH / UNIVERSITY OF ARIZONA

Planete i mjeseci

More na Titanu građeno je od čistog metana

titan saturn

Iako se sve do sada smatralo kako je etan osnovni građevni element svih mora na Saturnovom satelitu Titanu, nedavno istraživanje pokazalo je kako je Ligeia Mare sačinjeno većinom od metana. Riječ je o drugom po veličini moru na Titanu, smještenom polarnom području na sjevernoj hemisferi, a dotično je okruženo i svojevrsnim močvarnim područjem, za koje se pretpostavlja kako je sastavljeno od materijala bogatih ugljikom i dušikom.

Snimka mora Ligeia Mare, koju je napravila sonda Cassini (FOTO: NASA/JPL-Caltech/ASI/Cornell)

Snimka mora Ligeia Mare, koju je napravila sonda Cassini (FOTO: NASA/JPL-Caltech/ASI/Cornell)

Podsjetimo, Zemlja i Titan su jedina tijela u Sunčevom sustavu za koje se pouzdano zna kako imaju tekućinu na površini. I dok je u slučaju Zemlje tu uglavnom riječ o vodi, ekstremno niske temperature na Titanu omogućile su nastanak cijelog niza mora, od kojih su dva najveća Kraken Mare, te prethodno spomenuto Ligeia Mare.

Otkriće kako je Ligeia Mare, s površinom od oko 126,000 km² i prosječnom dubinom od 50 metara, ustvari jedan veliki bazen metana, omogućile su snimke koje je snimio radar sonde Cassini u razdoblju od 2007. do 2015. godine.

„Očekivali smo kako će Ligeia Mare biti sastavljeno uglavnom od etana, koji nastaje u izobilju u atmosferi, gdje Sunčeva svjetlost razbija molekule metana. Međutim, ispostavilo se kako je spomenuto more građeno uglavnom od čistog metana“, otkrila je prof. Alice Le Gall s Université Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines, voditeljica navedenog istraživanja.

O mogućim uzrocima nastanka mora od metana zasada je rano govoriti, no prema trenutnim pretpostavkama znanstvenika navedeno je moglo nastati zahvaljujući intenzivnim oborinama metana iz atmosfere, ili pak, otjecanjem etana u obližnje Kraken Mare, odnosno duboko ispod podmorske kore.

U studiji, objavljenoj u Journal of Physical Research: Planets, navodi se kako je hod temperature mora između zime i proljeća manji od 2°C. Iako se navedeno ne čini kao bitna razlika, pogotovo jer prosječna temperatura na Titanu iznosi -179.5 °C, znanstvenici navode kako je upravo ta razlika u temperaturi odgovorna za kruženje tvari na mjesecu.

Prikaz kruženja tvari u okolišu na Titanu, s posebnim naglaskom na njihov ulazak u jezera i mora Saturnovog najvećeg prirodnog satelita. (FOTO: ESA)

Prikaz kruženja tvari u okolišu na Titanu, s posebnim naglaskom na njihov ulazak u jezera i mora Saturnovog najvećeg prirodnog satelita. (FOTO: ESA)

Osim toga, iz detaljnih snimki obalnog područja vidljivo je kako nema razlike u temperaturi između mora i obale, a što upućuje na postojanje „močvarnog“ područja. Konačno, radarske snimke su pokazale kako je Ligeia Mare na mjestima duboko i 160 metara.

„Ovo je uistinu izvanredan istraživački pothvat, budući da se bavimo izvanzemaljskom oceanografijom na tuđinskom mjesecu. Titan nas jednostavno ne prestaje iznenađivati“, konstatirao je Steve Wall, zamjenik voditelja Cassinijeve radarske ekipe.

Izvor: Journal of Physical Research, ESA

Zaljubljenik u znanstvenu fantastiku, serije i filmove, kao i kvizove znanja. Urednik SF Centra, najvećeg hrvatskog SF webringa

6 komentara

6 Comments

 1. Dominik Tucić

  travanj 30, 2016 kod 8:52 pm

  Ma taj Titan je zločinac i diktator….freedom incoming

 2. Jadranko Kezic

  travanj 30, 2016 kod 8:54 pm

  Ima riba

 3. Ante Isha Vardo

  travanj 30, 2016 kod 8:54 pm

  Sezona je eksplozivna…vrlo eksplozivna.

 4. Valent Murlin

  travanj 30, 2016 kod 8:55 pm

  Reklo bi se – “usrana” hehe

 5. Ivan Atilla Curic

  travanj 30, 2016 kod 9:13 pm

  Na pitanje kakva je u njih turisticka sezona odgovor je jasan puno amerikanaca

 6. Lado Kardoš

  svibanj 1, 2016 kod 6:37 am

  Radnja slijedećeg nastavka “Mad Max-a” se odvija na Titanu. Napokon riješili problem nestašice goriva, ali je Max bijesan jer na Titanu nema cesta! 🙂

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Planete i mjeseci

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh