Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

More na Titanu građeno je od čistog metana

titan saturn

Iako se sve do sada smatralo kako je etan osnovni građevni element svih mora na Saturnovom satelitu Titanu, nedavno istraživanje pokazalo je kako je Ligeia Mare sačinjeno većinom od metana. Riječ je o drugom po veličini moru na Titanu, smještenom polarnom području na sjevernoj hemisferi, a dotično je okruženo i svojevrsnim močvarnim područjem, za koje se pretpostavlja kako je sastavljeno od materijala bogatih ugljikom i dušikom.

Snimka mora Ligeia Mare, koju je napravila sonda Cassini (FOTO: NASA/JPL-Caltech/ASI/Cornell)

Snimka mora Ligeia Mare, koju je napravila sonda Cassini (FOTO: NASA/JPL-Caltech/ASI/Cornell)

Podsjetimo, Zemlja i Titan su jedina tijela u Sunčevom sustavu za koje se pouzdano zna kako imaju tekućinu na površini. I dok je u slučaju Zemlje tu uglavnom riječ o vodi, ekstremno niske temperature na Titanu omogućile su nastanak cijelog niza mora, od kojih su dva najveća Kraken Mare, te prethodno spomenuto Ligeia Mare.

Otkriće kako je Ligeia Mare, s površinom od oko 126,000 km² i prosječnom dubinom od 50 metara, ustvari jedan veliki bazen metana, omogućile su snimke koje je snimio radar sonde Cassini u razdoblju od 2007. do 2015. godine.

„Očekivali smo kako će Ligeia Mare biti sastavljeno uglavnom od etana, koji nastaje u izobilju u atmosferi, gdje Sunčeva svjetlost razbija molekule metana. Međutim, ispostavilo se kako je spomenuto more građeno uglavnom od čistog metana“, otkrila je prof. Alice Le Gall s Université Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines, voditeljica navedenog istraživanja.

O mogućim uzrocima nastanka mora od metana zasada je rano govoriti, no prema trenutnim pretpostavkama znanstvenika navedeno je moglo nastati zahvaljujući intenzivnim oborinama metana iz atmosfere, ili pak, otjecanjem etana u obližnje Kraken Mare, odnosno duboko ispod podmorske kore.

U studiji, objavljenoj u Journal of Physical Research: Planets, navodi se kako je hod temperature mora između zime i proljeća manji od 2°C. Iako se navedeno ne čini kao bitna razlika, pogotovo jer prosječna temperatura na Titanu iznosi -179.5 °C, znanstvenici navode kako je upravo ta razlika u temperaturi odgovorna za kruženje tvari na mjesecu.

Prikaz kruženja tvari u okolišu na Titanu, s posebnim naglaskom na njihov ulazak u jezera i mora Saturnovog najvećeg prirodnog satelita. (FOTO: ESA)

Prikaz kruženja tvari u okolišu na Titanu, s posebnim naglaskom na njihov ulazak u jezera i mora Saturnovog najvećeg prirodnog satelita. (FOTO: ESA)

Osim toga, iz detaljnih snimki obalnog područja vidljivo je kako nema razlike u temperaturi između mora i obale, a što upućuje na postojanje „močvarnog“ područja. Konačno, radarske snimke su pokazale kako je Ligeia Mare na mjestima duboko i 160 metara.

„Ovo je uistinu izvanredan istraživački pothvat, budući da se bavimo izvanzemaljskom oceanografijom na tuđinskom mjesecu. Titan nas jednostavno ne prestaje iznenađivati“, konstatirao je Steve Wall, zamjenik voditelja Cassinijeve radarske ekipe.

Izvor: Journal of Physical Research, ESA

6 komentara

6 Comments

 1. Dominik Tucić

  30 travnja, 2016 u 8:52 pm

  Ma taj Titan je zločinac i diktator….freedom incoming

 2. Jadranko Kezic

  30 travnja, 2016 u 8:54 pm

  Ima riba

 3. Ante Isha Vardo

  30 travnja, 2016 u 8:54 pm

  Sezona je eksplozivna…vrlo eksplozivna.

 4. Valent Murlin

  30 travnja, 2016 u 8:55 pm

  Reklo bi se – “usrana” hehe

 5. Ivan Atilla Curic

  30 travnja, 2016 u 9:13 pm

  Na pitanje kakva je u njih turisticka sezona odgovor je jasan puno amerikanaca

 6. Lado Kardoš

  1 svibnja, 2016 u 6:37 am

  Radnja slijedećeg nastavka “Mad Max-a” se odvija na Titanu. Napokon riješili problem nestašice goriva, ali je Max bijesan jer na Titanu nema cesta! 🙂

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Javnost po prvi put dobiva mogućnost u bočici osjetiti kako miriše svemir.

Svemir

Ubrzava se lansiranje Galileo navigacijskih satelita, pa se očekuje da se u svemiru nađu već 2024. godine, umjesto 2027., kako je prvobitno planirano.

Svemir

Jedno od najbitnijih pitanja tijekom priprema za lansiranje bilo je koliko kapsula može izdržati u svemiru.

Svemir

Ovo bi moglo značiti da će znanstvenici ponovno preispitati čak i ono što znaju o Mjesecu.

Oglašavanje