Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Neuroznanost

Moždana aktivnost može predvidjeti ponovno uhićenje zatvorenika

By Shayan Sanyal (Flickr) [<a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0">CC-BY-2.0</a>], <a href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ABlurry_Prison.jpg">via Wikimedia Commons</a>

Znanstvenici pokazuju da moždana aktivnost kod pravljenja odluka može predvidjeti vjerojatnost ponovnog uhićenja kod bivših zatvorenika.

Credit: Shayan Sanyal (Flickr) [CC-BY-2.0], via Wikimedia Commons

Prema studiji objavljenoj ovaj tjedan u Proceedings of the National Academy of Sciences, zatvorenici s relativno niskom aktivnošću u određenom području mozga dok izvode računalno baziran zadatak u pravljenju odluka imaju veću vjerojatnost ponovnog uhićenja nego oni s visokom aktivnošću mozga u tom području tijekom zadatka.

Tim neuroznanstvenika na čelu s Eyalom Aharoni sa Sveučilišta u Novom Meksiku koristio je funkcionalnu magnetsku rezonanciju (fMRI – posebna tehnika magnetske rezonancije kojom se prate promjene u tkivu mozga koja nastaje njegovim korištenjem) da bi pratio aktivnost mozga 96 zatvorenika koje bi uskoro trebali pustiti iz zatvora. Praćenje je bilo fokusirano na prednji korteks – područje mozga koje je odgovorno za donošenje odluka i motoričku kontrolu. Zatvorenici su na računalu rješavali zadatke koji su tražili da zadržavaju impulzivne reakcije dok prave brze odluke.

Istraživački tim je potom pratio život zatvorenika naredne četiri godine nakon što su pušteni i saznali da su ispitanici s niskom aktivnošću prednjeg korteksa tijekom zadatka u dvostrukom broju bili ponovno uhvaćeni nego ispitanici s visokom aktivnošću. Rezultati povisuju mogućnost da aktivnost u područjima mozga može predvidjeti ponovna počinjenja kaznenih djela, te također predlažu da intervencije u moduliranju tog dijela mozga može povećati kognitivnu kontrolu i smanjiti sklonost počinjenja iste greške.

Međutim, istraživači naglašavaju nužnost ponavljanja snažnijih istraživanja kako bi se ustanovila vjerodostojnost.

Izvor: Duke University

6 komentara

6 Comments

 1. Dušan Jovanović

  2 travnja, 2013 u 8:49 pm

  ne može

 2. Zeljko Gti Swift

  2 travnja, 2013 u 8:55 pm

  a jel

 3. Benjamin Brzović

  2 travnja, 2013 u 8:57 pm

  uffffffffffff kako da nije

 4. Marko Slaviček

  2 travnja, 2013 u 9:00 pm

  Znanstvenici pokazuju da moždana aktivnost kod pravljenja odluka može predvidjeti vjerojatnost ponovnog uhićenja kod bivših zatvorenika.

  Dakle, može predvidjeti vjerojatnost. Utješno 🙂

 5. Khlog Orrgo

  2 travnja, 2013 u 9:02 pm

  znaci od sad u zatvor iz “preventivnih” razloga ?

 6. Zeljko Gti Swift

  2 travnja, 2013 u 9:03 pm

  To je iz onog filma gde tom kruz glumi.uhite ubojicu prije nego nekog ubije:)

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

To se područje često smatra "domom" negativnih emocija i reakcija, poput straha od letenja ili opće anksioznosti.

Zdravlje i Medicina

Rezultati istraživanja znanstvenika dodatno naglašavaju važnost stvaranja zdravih navika u smislu vježbanja.

Tehnologija

Elon Musk tvrdi da će povezivanje mozga s kompjuterima biti jedini način da se održi korak s razvojem umjetne inteligencije.

Neuroznanost

Znanstvenici su napravili korak naprijed u dešifriranju onoga što osoba govori samo gledajući njene moždane valove dok govori. Uspjeli su osposobiti algoritme za prebacivanje...

Oglašavanje