Connect with us

Znanost

Neuroznanost

Moždana aktivnost može predvidjeti ponovno uhićenje zatvorenika

Znanstvenici pokazuju da moždana aktivnost kod pravljenja odluka može predvidjeti vjerojatnost ponovnog uhićenja kod bivših zatvorenika.

Credit: Shayan Sanyal (Flickr) [CC-BY-2.0], via Wikimedia Commons

Prema studiji objavljenoj ovaj tjedan u Proceedings of the National Academy of Sciences, zatvorenici s relativno niskom aktivnošću u određenom području mozga dok izvode računalno baziran zadatak u pravljenju odluka imaju veću vjerojatnost ponovnog uhićenja nego oni s visokom aktivnošću mozga u tom području tijekom zadatka.

Tim neuroznanstvenika na čelu s Eyalom Aharoni sa Sveučilišta u Novom Meksiku koristio je funkcionalnu magnetsku rezonanciju (fMRI – posebna tehnika magnetske rezonancije kojom se prate promjene u tkivu mozga koja nastaje njegovim korištenjem) da bi pratio aktivnost mozga 96 zatvorenika koje bi uskoro trebali pustiti iz zatvora. Praćenje je bilo fokusirano na prednji korteks – područje mozga koje je odgovorno za donošenje odluka i motoričku kontrolu. Zatvorenici su na računalu rješavali zadatke koji su tražili da zadržavaju impulzivne reakcije dok prave brze odluke.

Istraživački tim je potom pratio život zatvorenika naredne četiri godine nakon što su pušteni i saznali da su ispitanici s niskom aktivnošću prednjeg korteksa tijekom zadatka u dvostrukom broju bili ponovno uhvaćeni nego ispitanici s visokom aktivnošću. Rezultati povisuju mogućnost da aktivnost u područjima mozga može predvidjeti ponovna počinjenja kaznenih djela, te također predlažu da intervencije u moduliranju tog dijela mozga može povećati kognitivnu kontrolu i smanjiti sklonost počinjenja iste greške.

Međutim, istraživači naglašavaju nužnost ponavljanja snažnijih istraživanja kako bi se ustanovila vjerodostojnost.

Izvor: Duke University

How about no?

6 komentara

6 Comments

 1. Dušan Jovanović

  travanj 2, 2013 kod 8:49 pm

  ne može

 2. Zeljko Gti Swift

  travanj 2, 2013 kod 8:55 pm

  a jel

 3. Benjamin Brzović

  travanj 2, 2013 kod 8:57 pm

  uffffffffffff kako da nije

 4. Marko Slaviček

  travanj 2, 2013 kod 9:00 pm

  Znanstvenici pokazuju da moždana aktivnost kod pravljenja odluka može predvidjeti vjerojatnost ponovnog uhićenja kod bivših zatvorenika.

  Dakle, može predvidjeti vjerojatnost. Utješno 🙂

 5. Khlog Orrgo

  travanj 2, 2013 kod 9:02 pm

  znaci od sad u zatvor iz “preventivnih” razloga ?

 6. Zeljko Gti Swift

  travanj 2, 2013 kod 9:03 pm

  To je iz onog filma gde tom kruz glumi.uhite ubojicu prije nego nekog ubije:)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Neuroznanost

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh