Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Genetika

Može li DNK analiza predvidjeti izgled lica?

Više od dvije godine nepoznati počinitelj terorizira žene u Floridi provaljujući u stanove i napadajući žene u snu. Svi pokušaji tamošnje policije bili su neuspješni te su odlučili poduzeti drastične mjere. Objavili su fotorobot počinitelja, latino muškarca tamne kose i očiju, visokih jagodica i glatke kože.

“Počinitelj skriva lice, nitko ga nije vidio. Fotorobot nije napravljen uz pomoć očevidaca.” kaže Kelly Denham, floridska policajka.

Za 4,500 američkih dolara kompanija Parabon NanoLabs analizirala je DNK koji je počinitelj ostavio na mjestima zločina, a analiza ih je uputila na boju kose i očiju, facijalnu strukturu i podrijetlo. Slike koje Parabon generira iz ovih podataka ne prikazuju sasvim točno počinitelja.

“Radimo s policijom kako bismo im pomogli suziti listu mogućih počinitelja.” kaže Ellen Greytak, Parbonova bioinformatičarka.

U zadnjih nekoliko godina nekolicina znanstvenika i firmi upustila se u predikciju izgleda na temelju DNK analize, a pobornici kažu kako prednost nije samo u davanju prednosti u istražnim postupcima.

Mogli bismo dobiti bolju sliku lica drevnih ljudi, i naših predaka, pa čak i Neandertalaca, a neki već razmišljaju i o mogućnosti predikcije izgleda nerođene djece, no takvi pothvati su još daleko ispred trenutne tehnologije. Boja kože, kose i očiju lako se odredi ali genetski korijeni za ostala svojstva raštrkani su kroz DNK, facijalna struktura određena je stotinama, pa i tisućama gena-svaki s malim efektom koji utječe na izgled kao što su oblika lica i nosa, veličina usana, obrve i slično.

“Mislim da trenutne predikcije nisu spremne za print slika i korištenje u istragama. Neke predikcije temelje se samo na spolu osobe i podrijetlu, a to nije točnije od korištenja mašte.” kaže Manfred Kayser, genetičar s Erasmus medicinskog fakulteta u Rotterdamu.

Lice kralja

Do nedavno, lice jednog od Engleskih najslavnijih kraljeva, Richarda III bilo je prepušteno slobodi umjetnika, te je povremeno prikazivan kao tamnokos s tamnim kosima a nekad svijetle kose i plavih očiju. No DNK je sada dao točniju sliku.

Prije 3 godine, više od 500 godina nakon njegove smrti, znanstvenici su iskopali ostatke kostura s parkinga nekadašnje crkve u Leicesteru u Engleskoj te napravili analizu DNK ekstrahirane iz kostiju.

“Prilično smo sigurni da je imao plave oči, te plavu kosu kao dječak i plavu ili svijetlo smeđu kosu u odrasloj dobi.” rekao je Kayser, čiji tim može potvrditi boju očiju do 95%, dok za boju kose vjerojatnost da je predikcija točna varira između 80-90%. “Najlakše je odrediti smeđe oči i crvenu kosu.”

Tim je koristio HIrisPlex sistem koji može odrediti ova svojstva iz krvi, sline, urina ili ejakulata, čak i kod oštećenih uzoraka, što je veliki korak jer se uzorci nakon nekoliko testiranja oštete, a kod predugog stajanja DNK se raspadne.

Pomoću mjerenja duljine bedrene kosti odredili su i da bi bez skolioze kralj bio visok oko 172 centimetra.

“Dva su glavna faktora kod predikcija iz DNK analize, prvi je koliko na neko svojstvo utječu geni a koliko okruženje (za neke osobine, kao što je težina, genetika može imati manju ulogu od navika i okruženja) a drugi je koliko je gena povezano s određivanjem nekog svojstva što ga čini težim za analizu i točno određivanje.

Za 5 do 10 godina s više podataka od više ljudi možda ćemo moći odrediti iz DNK da li je netko višlji ili niži od prosjeka, ali za sada takve predikcije nisu dovoljno točne da bi bile korisne, još je teže s facijalnom strukturom.” kaže Kayser.

3 komentara

3 Comments

 1. Mladen Prika Pogorilić

  16 prosinca, 2015 u 4:15 pm

  I GUZICE

 2. Ivo Zec Knezevic

  16 prosinca, 2015 u 4:25 pm

  DNK je matematicka forma za sve djelove.

 3. Nisam Pametan

  16 prosinca, 2015 u 5:01 pm

  Ja mislim da ne moze, jer oblik lica sticemo tokom zivota na sto uticu osjecaji ,iskustva,dozivljaji… Da pojasnim teoriju oblik lica nije isti kada smo tuzni i sretni, aktiviraju se razliciti misici , te se tokom zivota formira nas oblik lica ovisno o raspolozenjima, iskustvima i dozivljajima. Svakako mislim da i genetika igra ulogu na vise nacina, tipa,banalan primjer pesimist i optimist istu situaciju ne dozivljavaju isto…
  Morate priznati da imam zanimljivu teoriju hahah

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Iako su prethodna istraživanja pokazala kako unutar našeg genetskog koda postoje neaktivni virusi ili njihovi fragmenti, a koje smo dobili od naših predaka, tim...

Arheologija i paleontologija

Ako je vjerovati rezultatima istraživanja tima znanstvenika s University of Texas, u DNK profilu današnjih stanovnika Melanezije kriju se ostaci treće, dosad neotkrivene vrste...

Neuroznanost

Steven i David Elmore rođeni su kao identični blizanci, no njihovi prvi dani nisu mogli biti različitiji. David je došao kući nakon prvog tjedna....

Društvene znanosti

Novim načinom editiranja genoma moglo bi se ispraviti 89 posto pogrešaka u DNK-u, koje uzrokuju bolesti, kažu američki znanstvenici. Tehnologija, koju su nazvali ‘prime...

Oglašavanje