Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Može li kontracepcija pružiti zaštitu protiv određenih tumora?

U navedenom istraživanju, znanstvenici su uspoređivali učestalost tumora dojke, jajnika i endometrija između žena koje su koristile kontracepciju i onih koje kontracepciju nikad nisu koristile.

Foto: Pixabay

Opsežno istraživanje provedeno na sveučilištu Uppsala, u koje je bilo uključeno više od 250 000 žena pokazalo je da uporaba oralne kontracepcije pruža zaštitu od tumora jajnika i endometrija (tj. maternice). Zaštitni učinak terapije zamijećen je čak i nekoliko desetljeća nakon prestanka korištenja kontracepcije. Istraživanje je objavljeno u časopisu „Cancer Research“.

Tumor jajnika i endometrija jedni su od najčešćih ginekoloških karcinoma, sa prevalencijom od 2%. Tumor endometrija je češći, no simptomi su mu jasniji pa se relativno i ranije otkrije te mu je smrtnost niža. Međutim, tumor jajnika je među najsmrtonosnijim tumorima, jer se često otkrije u kasnoj fazi kada je već metastazirao.

Što se nalazi u kontracepcijskim pilulama?

Što se tiče same uporabe kontracepcije, ona je relativno nova te datira od 60ih godina prošlog stoljeća. Iako se radi o novijoj terapiji, preko 80% žena u zapadnoj Europi je koristilo kontracepciju u nekom trenutku u životu. Kontracepcija u pravilu uključuje estrogen i progestin, tj. sintetičke oblike ženskih spolnih hormona. Funkcija estrogena i progestina je ta da spriječe ovulaciju i samim time i neželjenu trudnoću.

U navedenom istraživanju, znanstvenici su uspoređivali učestalost tumora dojke, jajnika i endometrija između žena koje su koristile kontracepciju i onih koje kontracepciju nikad nisu koristile.

Rezultati su pokazali da su žene koje su koristile kontracepciju imale manju incidenciju pojave tumora jajnika i endometrija. Petnaest godina nakon prestanka uzimanja kontraceptivne terapije, rizik je bio oko 50% manji. Osim toga, ispostavilo se da i nakon 30-35 godina od prestanka uzimanja terapije, rizik za pojavu navedenih tumora je smanjen.

S druge strane, rezultati su povezali primjenu kontracepcije s povećanom prevalencijom tumora dojke.

Iznenađujuće, kod žena koje su koristile kontracepciju pronađen je povećani rizik od tumora dojke, koji je nestajao nekoliko godina nakon ukidanja terapije, za razliku od protektivnog učinka koji se zadržao desetljećima. Rezultati sugeriraju da se radi o „kratkoročnom“ riziku koji se ne razlikuje previše kada se gleda cijeli životni ciklus žena koje koriste kontracepciju i onih koje ne koriste.

Rezultati istraživanja su važni jer se oralna kontracepcija često povezuje s nuspojavama poput venske tromboze i tumora dojke, pa su se pomoću ovih rezultata neke stvari razjasnile.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Biotehnologija

Istraživači sa Sveučilišta znanosti i tehnologije u Kini, radeći s vanjskim suradnicima, razvili su mikrorobote koji mijenjaju oblik, a koji su dizajnirani da budu...

Zdravlje i Medicina

Medicinski fakultet u Coloradu je nastojao provjeriti postoji li povezanost genetike i debljanja kod korištenja kontracepcije. Iako je problem dobivanja mase pri korištenju kontracepcije...

Zdravlje i Medicina

Iako je oralna kontracepcija bila prekretnica u sprječavanju neželjenih trudnoća, ona se oslanja na uzimanje terapije redovno. Multinacionalno istraživanje je pokazalo da 50% žena...

Zdravlje i Medicina

Neuroznanstvenici su došli do otkrića da je hipotalamus žena koje koriste kontracepcijske pilule znatno manji u odnosu na one koje ne koriste. Hipotalamus je...

Oglašavanje