Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Neuroznanost

Može li osoba biti na smrt preplašena?

79-godišnja starica iz Sjeverne Karoline umrla je nakon srčanog udara izazvanog strahom. Zastrašujuća situacija može dovesti do smrtonosnih srčanih ritmova.

Čovjek iz Charlottea u Sjevernoj Karolini optužen je za umorstvo prvog stupnja 79-godišnje starice – policija kaže da ju je preplašio na smrt. U pokušaju da izbjegne policajce nakon neuspješne pljačke banke, javlja Associated Press, 20-godišnji Larry Whitfield provalio je i skrio se u dom Mary Parnell.

Policija kaže da nije dodirnuo Parnell, ali je ona umrla nakon što je doživjela srčani udar izazvan strahom. Može li se bjegunca smatrati odgovornim za smrt ove žene? Tužitelji kažu da može, po tzv. državnom pravilu kaznenog umorstva, koje dopušta da se osoba kazni ako on, ili ona, uzrokuje u bijegu s mjesta kaznenog zločina, kao što je pljačka, smrt osobe – čak i ako je nenamjerno.

Ali, medicinski govoreno, može li osoba zaista biti preplašena na smrt? Odgovara Martin A. Samuels, šef neurološkog odjela na Brigham and Women`s Hospital u Bostonu. (Slijedi uređeni transkript intervjua)

Je li moguće doslovno biti na smrt preplašen?
Apsolutno, nema nikakve sumnje u to.

Zaista? Kako se to dogodi?
Tijelo ima prirodni obrambeni mehanizam koji se zove “bježi-ili-se-bori” reakcija, koju je prvi opisao Walter Cannon (predstojnik odsjeka za psihologiju Sveučilišta Harvard 1906-1942). Ako je u divljini životinja suočena sa situacijom opasnom po život, autonomni živčani sustav odgovara, među ostalim, ubrzavajući rad srca, povećavajući dotok krvi u mišiće, šireći zjenice, i usporavajući probavu. Sve ovo povećava izglede za uspjeh u borbi, ili bijeg od agresivnog predatora. Ovaj je proces svakako bio od pomoći primitivnim ljudima, ali problem je, naravno, što je u modernom svijetu prednost reakcije “bježi-ili-se-bori” vrlo ograničena. Postoji negativan aspekt ovakvog izazivanja vašeg živčanog sustava.

Kako reakcija “bježi-ili-se-bori” može odvesti u smrt?
Autonomni živčani sustav koristi hormon adrenalin – neurotransmiter, ili kemijski kurir, kako bi poslao signale u različite dijelove tijela za aktivaciju “bježi-ili-se-bori” reakcije. Ova kemikalija je toksična u većim količinama; oštećuje unutrašnje organe kao što su srce, pluća, jetra i bubrezi. Vjeruje se da su sve iznenadne smrti uzrokovane oštećenjem srca. Gotovo da i nema drugog organa koji bi otkazao tako naglo da uzrokuje iznenadnu smrt. Otkazivanje bubrega i jetre ne ubija iznenadno.

Što se zapravo događa sa srcem kada ga preplavi tako velika količina adrenalina?

Adrenalin iz živčanog sustava dospije na receptore kardijalnih miocita (stanice srčanih mišića), što uzrokuje otvaranje kanala kalcija u membranama tih stanica. Ioni kalcija “navale” u srčane stanice, što uzrokuje grčenje srčanog mišića. Ako je to snažna, preplavljujuća oluja adrenalina, kalcij se nastavlja ulijevati u stanice, i mišić se jednostavno ne može opustiti. Postoji specijalno prilagođen sustav mišićanog i živčanog tkiva u srcu – sinoatrijalni (SA) čvor, atrioventrikularni čvor i Purkinjeova vlakna – koji određuje ritam srca. Ako je ovaj sustav preplavljen adrenalinom srce može otići u abnormalne ritmove koji nisu kompatibilni sa životom. Ako se pokrene reakcija samo jednog od njih, umrijet ćete.

Koji je primjer jednog od tih smrtonosnih ritmova?
U većini slučajeva vjerojatno ventrikularna fibrilacija uzrokuje ove iznenadne smrti od straha. Ventrikularna fibrilacija u osnovi čini da ventrikule (donje komore srca) vibriraju na takav način koji ometa njihovu sposobnost dovođenja krvi u tijelo.

Koja bi druga emocionalna stanja, osim straha, mogla dovesti do ovih smrtonosnih srčanih ritmova?
Bilo koji snažni pozitivni ili negativni osjećaji, kao što su sreća ili tuga. Postoje ljudi koji su umrli tijekom snošaja, ili u religijskom zanosu. Postojao je golfer koji je od prve pogodio rupu, okrenuo se prema svom partneru i rekao: “Mogu umrijeti sada” – i tada se srušio mrtav. Studija napravljena u Njemačkoj pokazala je porast naglih smrti od srčanog zastoja na dane kad je njemačka nogometna reprezentacija igrala u Svjetskom Kupu. Oko 7 dana nakon terorističkih napada 11. rujna na Svjetski Trgovački Centar i Pentagon, broj iznenadnih smrti povećao se među stanovnicima New Yorka.

Tko ima najveće izglede umrijeti iznenadnom smrću?
Predodređenost za srčane bolesti vjerojatno bi povećala vaš rizik od iznenadne smrti, ali ona se događa u svakoj dobi i može se dogoditi inače zdravim osobama.

Izvor: scientificamerican.com

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Neuroznanost

O svom mozgu često mislimo kao o jednom velikom organu unutar naših lubanja, no on se zapravo sastoji od mnogo malih struktura koje nam...

Psihijatrija

S pramenovima šarene kose, nacrtanim osmjehom i komično velikim cipelama, klaunovi su simbol dobrog provoda. Bar za neke ljude. Drugi kažu da klaunovi nemaju...

Biljke i životinje

Akcijom “Bacite keksić umjesto petarde” Sklonište za nezbrinute životinje u Dumovcu pozvalo je u četvrtak građane da u ovo blagdansko vrijeme ne bacaju pirotehnička...

Psihologija

Akrofobija, strah od visine, jedan je od najčešćih ljudskih strahova. Ona može biti vrlo opasna ako osoba doživi napad panike stojeći na povišenom mjestu...

Oglašavanje