Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Možemo li onečišćeni zrak pretvoriti u boju za pisače?

Zagađene čestice koje lebde zrakom odgovorne su za milijune smrtnih slučajeva godišnje. No, što ako bismo mogli pronaći način za hvatanje i prenamjenu tih čestica u nešto produktivno?

Anirudh Sharma radi upravo to. Osmislio je Kaala-pisač, stroj sposoban pretvoriti ugljikom bogatu čađu u crnu boju za pisač uz samo dva dodatna, jeftina sastojka – alkohol i ulje. Nakon što se čađa prikupi u crpku, Kaala-pisač spaja se na spremnik s bojom koja je zatim pogodna za ispis u rezoluciji od 96 dpi.

U intervjuu za Tech Insider Sharma je rekao kako procjenjuje da vozilu koje pokreće dizelski motor treba samo sat vremena rada da proizvede dovoljno čađe kojom bi se mogao ispuniti maleni spremnik s bojom.

Ova ideja zapravo je inspirirana životom u njegovoj domovini, Indiji. Dok putuje u zagušljivom taksiju, Sharma je primijetio da mu koža odjednom postaje crna od sve te čađe u zraku koja se jednostavno zalijepi za njegovu znojnu kožu.

„Uz malo istraživanja, takva boja može postati jednako dobra kao i, primjerice, boja koju vam prodaje HP”, zaključio je Sharma.

Izvor: Discovery

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Ekologija i okoliš

Istraživači su otkrili atmosferski predio koji ljudska aktivnost nije uspjela dotaknuti i promijeniti.

Bakterije i virusi

Britanski su znanstvenici uočili da život djece svakodnevno izložene onečišćenom zraku s obližnjih prometnica rezultira sporijim razvojem pluća za 14 posto. Studija je pokazala da rizik od razvoja raka...

Psihologija

Projekt omiljene svjetske boje imao je 26.596 sudionika iz više od 100 različitih zemalja svijeta u vjerojatno najvećoj provedenoj studiji o bojama. Kako bi...

Biotehnologija

Pametni biljni zidovi će prepoznavati štetne agense

Oglašavanje