Connect with us

Znanost

Foto: CC BY 2.0 Kenny Louie

Ekologija i okoliš

Možemo li onečišćeni zrak pretvoriti u boju za pisače?

Zagađene čestice koje lebde zrakom odgovorne su za milijune smrtnih slučajeva godišnje. No, što ako bismo mogli pronaći način za hvatanje i prenamjenu tih čestica u nešto produktivno?

Anirudh Sharma radi upravo to. Osmislio je Kaala-pisač, stroj sposoban pretvoriti ugljikom bogatu čađu u crnu boju za pisač uz samo dva dodatna, jeftina sastojka – alkohol i ulje. Nakon što se čađa prikupi u crpku, Kaala-pisač spaja se na spremnik s bojom koja je zatim pogodna za ispis u rezoluciji od 96 dpi.

U intervjuu za Tech Insider Sharma je rekao kako procjenjuje da vozilu koje pokreće dizelski motor treba samo sat vremena rada da proizvede dovoljno čađe kojom bi se mogao ispuniti maleni spremnik s bojom.

Ova ideja zapravo je inspirirana životom u njegovoj domovini, Indiji. Dok putuje u zagušljivom taksiju, Sharma je primijetio da mu koža odjednom postaje crna od sve te čađe u zraku koja se jednostavno zalijepi za njegovu znojnu kožu.

„Uz malo istraživanja, takva boja može postati jednako dobra kao i, primjerice, boja koju vam prodaje HP”, zaključio je Sharma.

Izvor: Discovery

"If the facts don't fit the theory, change the facts." A. Einstein

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Ekologija i okoliš

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh