Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Možemo li onečišćeni zrak pretvoriti u boju za pisače?

Zagađene čestice koje lebde zrakom odgovorne su za milijune smrtnih slučajeva godišnje. No, što ako bismo mogli pronaći način za hvatanje i prenamjenu tih čestica u nešto produktivno?

Anirudh Sharma radi upravo to. Osmislio je Kaala-pisač, stroj sposoban pretvoriti ugljikom bogatu čađu u crnu boju za pisač uz samo dva dodatna, jeftina sastojka – alkohol i ulje. Nakon što se čađa prikupi u crpku, Kaala-pisač spaja se na spremnik s bojom koja je zatim pogodna za ispis u rezoluciji od 96 dpi.

U intervjuu za Tech Insider Sharma je rekao kako procjenjuje da vozilu koje pokreće dizelski motor treba samo sat vremena rada da proizvede dovoljno čađe kojom bi se mogao ispuniti maleni spremnik s bojom.

Ova ideja zapravo je inspirirana životom u njegovoj domovini, Indiji. Dok putuje u zagušljivom taksiju, Sharma je primijetio da mu koža odjednom postaje crna od sve te čađe u zraku koja se jednostavno zalijepi za njegovu znojnu kožu.

„Uz malo istraživanja, takva boja može postati jednako dobra kao i, primjerice, boja koju vam prodaje HP”, zaključio je Sharma.

Izvor: Discovery

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Znanost za početnike

Sunce se sastoji od plinova, većinom vodika i helija i malih količina drugih elemenata poput sumpora, magnezija, ugljika, neona, željeza, kisika, nikla, kroma i...

Zdravlje i Medicina

Otkrivamo vam 10 dobrobiti hladnog vremena zbog kojih još više volimo jesen i zimu.

Ekologija i okoliš

Podaci pokazuju da broj smrtnih slučajeva povezanih sa zagađenjem u Indiji raste.

Svemir

Astronautima je odobren povratak u svemirsku stanicu, no problem još uvijek nije riješen i još se nije otkrilo odakle curi kisik.

Oglašavanje