Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Muška menopauza pogađa više od 5 milijuna ljudi

Pojam menopauze se najčešće povezuje s zdravljem žene, ali on zapravo uključuje hormonske promjene vezane uz dob koje zahvaćaju oba spola. Menopauza u muškaraca uzrokuje umor, promjene raspoloženja, smanjenu spolnu želju, gubitak kose, nedostatak koncentracije i debljanje. Stručnjaci procjenjuju da se ovi simptomi javljaju u više od 5 milijuna muškaraca, ali taj broj je sigurno i puno veći budući da se navedeni simptomi često zanemaruju.

Medicinski naziv koji označava ovu pojavu je kasni nastup hipogonadizma u muškaraca. Njezin uzrok leži u smanjenoj proizvodnji testosterona u testisima. Ovaj hormon igra ključnu ulogu u rastu i razvoju muškarca. Kada se njegova razina smanji muškarci doživljavaju značajne psihičke i fizičke promjene.

“Poremećaj je vrlo rasprostranjen”, rekao je Robert Brannigan, urolog s Northwestern Memorial Hospital. “Nažalost, mi procjenjujemo da se u 95 posto slučajeva ne dijagnosticira i stoga ni ne liječi. Ako se ignorira, simptomi koje donosi menopauza mogu ozbiljno narušiti kvalitetu života muškaraca kod kojih se javljaju.”

“Moje tijelo mi je govorilo da nešto nije u redu. Bio sam umoran bez obzira koliko bi se odmarao, stalno sam bio pospan”, rekao je Michael Andruzzi, pacijent u bolnici Northwestern Memorial star 40 godina, kojem je  dijagnosticiran nastup muškog hipogonadizma.

Brannigan objašnjava da je smanjeno stvaranja hormona normalni dio starenja. “U žena, prestaje ovulacija, a proizvodnja spolnih hormona opada u relativno kratkom roku, dok se kod muškaraca promjene razina hormona zbivaju postepenije. Tako razina testosterona opada za oko jedan posto svake godine, što započinje u kasnim tridesetim,” dodaje Brannigan, izvanredni profesor urologije na Sveučilištu Northwestern Feinberg School of Medicine.

Brannigan iznosi da u dobi od sedamdeset godina, razina testosterona u muškaraca iznosi oko pedeset posto one u mladoj dobi, ali primjećuje da hipogonadizam ne pogađa samo stare ljude. Do istog poremećaja već u ranijoj dobi može dovesti  veći broj genetskih uzroka, što se najčešće manifestira neodgovarajući razvojem mladića u pubertetu i tijekom tinejdžerskih godina.

Muški hipogonadizam se može liječiti  nadomještanjem hormona. U tu svrhu se rabe implantati koji se u tijelu postepeno apsorbiraju, pripravci u obliku gela, flasteri, i injekcije. Nadomjesna terapija obično pacijentima vraća seksualne funkcije i snagu mišića. Uz takvu terapiju veći dio liječenih muškaraca osjeća povećanje tjelesne energije i poboljšanje ukupnog zdravlja.

“Poboljšanje je nastupilo ubrzo nakon početka liječenja, ” potvrdio je Andruzzi. ” Vratila mi se energija i snaga, kao i osjećaj da se mogu puno bolje koncentrirati.”

“Uočili smo da je danas više muškaraca pogođeno muških hipogonadizmom nego što je to bio slučaj prije deset godina”, rekao je Brannigan. “Međutim, mnogi ljudi i dalje trpe simptome i ne traže pomoć, jer nisu upućeni da je liječenje moguće. Kako muški hipogonadizam može značajno smanjiti kvalitetu života osobe pogođene simptomima, važno je da muškarci obrate pozornost na svoje zdravlje. Otvoreni razgovor s liječnikom omogućiti će primjenu odgovarajuće terapije za olakšanje tegoba. ”

Liječnici upozoravaju da muški hipogonadizam može biti povezan i s kroničnim medicinskim stanjima kao što su povišeni kolesterol, šećerna bolest i  kardiovaskularne bolesti. Također, on je tijesno povezan s neplodnošću.

“Ovaj poremećaj ne treba zanemarivati”, naglasio  je Brannigan, koji radi na edukaciji kako bolesnika tako i liječnika o simptomima i načinima liječenja koji stoje na raspolaganju. Moramo osigurati odgovarajuće liječenje svim muškarcima koji osjećaju tegobe menopauze.

Northwestern Memorial Hospital

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oboljenja i poremećaji

Nakon rođenja djeteta novopečeni roditelji nisu uvijek preplavljeni osjećajem radosti i sreće. Tjelesne i emocionalne promjene koje donosi roditeljstvo mogu izazvati postnatalnu depresiju, ne...

Psihologija

Povećani stres kod muškaraca i njihova sklonost prema punijim ženama međusobno su povezani, navodi se u članku objavljenom u časopisu PLoS ONE. Viren Swami...

Psihologija

  Muškarci su skloniji riskiranju od žena, a također su i ispred žena kada je u pitanju poduzimanje rizičnog ponašanja koje je iznimno „idiotski”....

Oboljenja i poremećaji

Pretili dječaci imaju smanjenu razinu testosterona, koja povećava rizik od nastanka impotencije. Znanstvenici sa Sveučilišta u Buffalu usporedili su 25 pretilih i 25 dječaka...

Oglašavanje