Connect with us

Znanost

Foto: Wikimedia Commons/Izvor: Daily Mail

Društvene znanosti

Muškarci iz nomadskog plemena koriste “čarobne” boje za lice prilikom udvaranja


Pripadnici plemena Wodaabe žive na području jugozapadnog Čada i poznati su po tome što mnogo pažnje posvećuju ljepoti. Vjeruju da su najljepši ljudi na svijetu. Kako bi zadivili žene, nije im problem priječi 16.000 km da bi došli do “čarobnih” boja u kojima je jedan od glavnih sastojaka kiselina iz baterija.

Jednom godišnje, muškarci oblače tradicionalnu odjeću, nanose boju na lice i plešu satima kako bi pronašli ljubav. Sama ceremonija udvaranja koju nazivaju Gerewol traje tjedan dana. Na kraju žene biraju onog tko im se najviše sviđa.

Pripadnici ovog plemena vjeruju kako neke boje koje stavljaju na lice imaju čarobne moći pa moraju propješačiti veliku udaljenost kako bi došli do njih. Primjerice, narančasti prah kojeg koriste se može pronaći samo na području pored planine blizu Jongoorie u središnjem Nigeru, a neki klanovi plemena Wodaabe hodaju oko 16.000 km da dođu do tamo.

Kako bi napravili boju za lice, muškarci koriste sve što mogu pronaći – crvenu glinu kako bi lice obojali u narančasto i pastu od krede kako bi naglasili crte lica. Crnu boju kojom iscrtavaju oči i usne dobivaju od pougljenih kostiju čaplji ili koriste kiselinu iz baterija.

Pripadnici ovog plemena putuju mjesecima za kišom i pri tom prelaze velike udaljenosti u malim obiteljskim grupama, ali kada završi sezona kiša, okupljaju se kako bi slavili ljepotu. Čim svane, muškarci s velikom preciznošću počinju ukrašavati lice. Preko 1.000 pripadnika plemena sudjeluje u svečanosti. Nakon što obuku svoju tradicionalnu odjeću, konstantno provjeravaju svoj izgled uz pomoć malih džepnih ogledala.

Kape ukrašavaju nojevim perjem kako bi izgledali viši, a kostime ukrašavaju s upaljačima i naočalama za sunce kako bi se što više istaknuli. Dok plešu, pokazuju svoje zube i kolutaju očima. Žene biraju pripadnike suprotnih klanova. Sam proces biranja traje jako brzo, one ih čak ni ne pogledaju u oči. I žene se vole uređivati pa u ranoj dobi tetoviraju svoje lice. Za njih ljepota nije nešto površno već sastavni dio kulture te se mora veličati i pokazivati kako bi drugi mogli uživati u njoj.

Wodaabe je posljednje nomadsko pleme na ovom području. Drveni kreveti, jednostavna skloništa od sunca i nekoliko magaraca su sve što oni imaju. Prema procjenama, ima ih oko 100.000.

2 komentara

2 Comments

  1. Abaz Neslanovic

    listopad 26, 2017 kod 11:23 am

    Nije to samo iz tog plemena vec i svijetu je trend taj,cupanje obrva,puder itd…

  2. Želimir Vrbanc

    veljača 15, 2018 kod 12:09 pm

    Najudaljenija točka Afrike je ispod 5000 km od Čada. Gdje si našla tih 16000km?

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Društvene znanosti

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh