Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Društvene znanosti

Muškarci iz nomadskog plemena koriste “čarobne” boje za lice prilikom udvaranja

Pripadnici plemena Wodaabe žive na području jugozapadnog Čada i poznati su po tome što mnogo pažnje posvećuju ljepoti. Vjeruju da su najljepši ljudi na svijetu. Kako bi zadivili žene, nije im problem priječi 16.000 km da bi došli do “čarobnih” boja u kojima je jedan od glavnih sastojaka kiselina iz baterija.

Jednom godišnje, muškarci oblače tradicionalnu odjeću, nanose boju na lice i plešu satima kako bi pronašli ljubav. Sama ceremonija udvaranja koju nazivaju Gerewol traje tjedan dana. Na kraju žene biraju onog tko im se najviše sviđa.

Pripadnici ovog plemena vjeruju kako neke boje koje stavljaju na lice imaju čarobne moći pa moraju propješačiti veliku udaljenost kako bi došli do njih. Primjerice, narančasti prah kojeg koriste se može pronaći samo na području pored planine blizu Jongoorie u središnjem Nigeru, a neki klanovi plemena Wodaabe hodaju oko 16.000 km da dođu do tamo.

Kako bi napravili boju za lice, muškarci koriste sve što mogu pronaći – crvenu glinu kako bi lice obojali u narančasto i pastu od krede kako bi naglasili crte lica. Crnu boju kojom iscrtavaju oči i usne dobivaju od pougljenih kostiju čaplji ili koriste kiselinu iz baterija.

Pripadnici ovog plemena putuju mjesecima za kišom i pri tom prelaze velike udaljenosti u malim obiteljskim grupama, ali kada završi sezona kiša, okupljaju se kako bi slavili ljepotu. Čim svane, muškarci s velikom preciznošću počinju ukrašavati lice. Preko 1.000 pripadnika plemena sudjeluje u svečanosti. Nakon što obuku svoju tradicionalnu odjeću, konstantno provjeravaju svoj izgled uz pomoć malih džepnih ogledala.

Kape ukrašavaju nojevim perjem kako bi izgledali viši, a kostime ukrašavaju s upaljačima i naočalama za sunce kako bi se što više istaknuli. Dok plešu, pokazuju svoje zube i kolutaju očima. Žene biraju pripadnike suprotnih klanova. Sam proces biranja traje jako brzo, one ih čak ni ne pogledaju u oči. I žene se vole uređivati pa u ranoj dobi tetoviraju svoje lice. Za njih ljepota nije nešto površno već sastavni dio kulture te se mora veličati i pokazivati kako bi drugi mogli uživati u njoj.

Wodaabe je posljednje nomadsko pleme na ovom području. Drveni kreveti, jednostavna skloništa od sunca i nekoliko magaraca su sve što oni imaju. Prema procjenama, ima ih oko 100.000.

3 komentara

3 Comments

 1. Abaz Neslanovic

  26 listopada, 2017 u 11:23 am

  Nije to samo iz tog plemena vec i svijetu je trend taj,cupanje obrva,puder itd…

 2. Želimir Vrbanc

  15 veljače, 2018 u 12:09 pm

  Najudaljenija točka Afrike je ispod 5000 km od Čada. Gdje si našla tih 16000km?

 3. Mate Šimprega

  30 studenoga, 2019 u 2:38 pm

  Od glavnog grada Čada do Vladivostoka ima 16 000 km. Autor ovog teksta bi trebao malo uklkjučiti mozak kad prevodi tekstove sa stranih stranica.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biologija

U prosjeku, žene žive šest do osam godina duže od muškaraca. Naravno, pod pretpostavkom da se prema njima dobro postupa, ali to je nešto...

Društvene znanosti

Donacija sperme uzete od muškarca nakon njegove smrti trebala bi biti dopuštena, pokazuju studije čije rezultate u utorak prenosi BBC. Analiza, objavljena u Journal...

Društvene znanosti

Među starijim osobama koje često obilaze umjetničke galerije i muzeje, odlaze na kazališne predstave i koncerte uočen je dulji životni vijek nego kod onih koji...

Oboljenja i poremećaji

Potrošnja cigareta i duhanskih proizvoda među muškarcima prvi je put u opadanju, što označava pozitivan pomak u globalnoj epidemiji uživanja u duhanskim proizvodima, objavila je...

Oglašavanje