Connect with us

Znanost

Društvene znanosti

Muški političari imaju „veće glave“ u spolno ravnopravnim kulturama

Kada je riječ o analizi rodnih stereotipa u medijima, istraživanja su pokazala da se fotografije muškaraca fokusiraju na muška lica, dok su fotografije žena više usmjerene na ženska tijela. Nedavna studija objavljena u časopisu Psychology of Women Quarterly, smatra da je ova vrsta “liceizma” još ekstremnija u kulturama s manje obrazovne, stručne i političke diskriminacije na temelju spola. “Biti u relativno jednakopravnom kulturnom kontekstu ne znači da će političari biti i zaštićeni od ove pristranosti prema licu, u stvari, to ju pogoršava”, napisale su autorice studije Sara Konrath i Josephine Au.

Znanstvenice su ispitale razlike u liceizmu mjerenjem istaknutosti lica više od 6.500 muških i ženskih političkih figura na fotografijama iz više od 25 različitih kultura. Istaknutost lica je određena mjerenjem duljine glave na fotografiji (od brade do vrha glave) i to u odnosu na duljinu tijela prikazanog na slici. Istraživači su potom analizirali ove omjere lice/tijelo prema kulturi iz koje dolaze i ustanovili da su ženska tijela istaknutija na fotografijama iz kultura u kojima žene imaju više obrazovnih, stručnih i političkih prilika.

“Razumijevanje ove neodlučnosti je temeljno za razumijevanje na koje načine društveni pritisci mogu oblikovati vizualne prikaze izravno povezanih muških i ženskih vođa, bilo politički ili na neki drugi način”, pišu autorice.

Također tvrde da su stereotipi povezani sa svakim spolom ukupno gledajući različitiji u bogatijim i institucionalno rodno jednakim kulturama i da su ove fotografije jednostavno vizualni prikaz duboko ukorijenjenog kulturnog koncepta.

“Pristranost liceizma se vjerojatno javlja zbog nesvjesnih utjecaja, pa bi jednostavno upozorenje i osvještavanje političara i njihovog radnog osoblja o ovoj pristranosti i njezinim negativnim posljedicama za žene političare, moglo smanjiti ovu pristranost.”

Izvor: SAGE Publications

Kao magistar informacijske znanosti, iz profesionalnih razloga posebno prati razvoj kako gospodarskih i znanstvenih prilika u zemlji i svijetu, tako i općih kulturnih i drugih događanja poput razvoja tehnologije i njezinog utjecaja na društvo.

2 komentara

2 Comments

 1. Milorad Horvat

  studeni 2, 2012 kod 2:39 pm

  ..to je teorija, a praksa je dokazala da imaju guzice za stolice, al jos nitko otkrio nije s cim narod jebu..

 2. Ivica Tr Olovski

  studeni 2, 2012 kod 3:46 pm

  ” ..to je teorija”
  *facepalm*

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Društvene znanosti

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh