Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Mužjaci pingvina sa stalnom visinom glasa bolji su roditelji

Kako ženke pingvina izabiru svoje partnere? Pozivi udvaranja pomažu ženkama da odluče koji će mužjaci najvjerojatnije biti predani očevi, kaže istraživanje u časopisu Behaviour.

Antarktički pingvini dolaze na kopno na samo nekoliko kratkih mjeseci svakoga ljeta kako bi se razmnožavali i podizali svoje mlade. Podizanje obitelji na najhladnijem mjestu na Zemlji nije mala stvar. Adelijski pingvini to rade timsko formiranim roditeljstvom, objašnjavaju znanstvenici. Mužjaci i ženke održavaju inkubaciju jaja i čuvaju mlade, dok se njihovi partneri brinu za hranu. Mužjaci stižu prvi kako bi potvrdili teritorij i gradili gnijezda. Kada ženke dođu, mužjaci potencijalnim partnericama izvode serenadu zabacujući glave unatrag, usmjeravajući svoje kljunove prema nebu te emitiraju seriju promuklih treperenja i krikova.

“To nisu melodični pozivi, već zvuče kao nešto između magarca i automobila koji zakazuje”, rekla je autorica Emma Marks s University of Auckland. Pozivi pingvina možda nisu glazba za naše uši, ali za ženke pingvina oni sadrže informacije o mužjaku kao potencijalnom roditelju, izvješćuju Mark i kolege.Nakon odabira partnera, ženka leže dva jaja i vraća se u more, ostavljajući mužjaka samog da se brine za jaja dok se ona ne vrati kako bi preuzela sljedeću smjenu. Tijekom prva dva tjedna očevi pingvini naprave većinu dužnosti brige za mlade bez prekida kako bi se išli nahraniti. Oslanjajući se na pohranjene masne rezerve, otac pingvin može izgubiti više od 20% svoje tjelesne težine tijekom ljetne sezone parenja, rekli su istraživači.

“To je prilično težak zadatak, posebno za mužjake”, rekla je Marks. “Ako mužjak nema dovoljno masti da potraje tijekom tog posta, on će možda morati napustiti jaja i otići na more prije nego što se ženka uspije vratiti. Stoga je imperativ da ženke odaberu mužjaka koji je u dobrom stanju”, dodala je Marks. Istraživači su htjeli znati kako pozivi udvaranja pomažu ženkama pingvina da odaberu oca za svoje mlade. “Znali smo da ženke više preferiraju neke mužjake od drugih mužjaka, ali nismo znali koje značajke ženke koriste pri odabiru dobrog partnera”, rekla je koautorica Dianne Brunton s Massey University u Novom Zelandu.

“Ako ona odabere mužjaka s posebnom vrstom poziva, ima li onda bolju priliku za uspješno podizanje mladih?”, pitala je Marks.Kako bi to doznala, Marks je otputovala na udaljeni otok Antarktike – Ross, ljetni dom pola milijuna adelijskih pingvina. Tijekom iduća tri mjeseca vagala je desetke mužjaka i snimala njihovo glasanje ručnim mikrofonom. Također je zabilježila i koliko su uspješni bili u privlačenju partnerica i podizanju mladih.

Kada su istraživači poslušali te pozive, otkrili su postojanu frekvenciju tijekom najdužeg dijela poziva – proširenu oscilaciju u sredini mužjakovog izlaganja – najboljeg pokazatelja mužjakove “napuhnutosti” i uspjeha razmnožavanja. “Kao da ženke slušaju stabilnost njihovih poziva”, rekla je Marks.Mužjake s konzistentnijom visinom glasa ženke su brže “zgrabile”. Ti su mužjaci bili i teži i uspješniji u podizanju mladih, otkrili su istraživači. “Salo koje okružuje organ za glasanje u mužjaka mijenja zvuk njegovog poziva”, rekao je Brunton. “Još ne znamo fiziološke mehanizme za proizvodnju poziva, ali čini se da masno tkivo stabilizira njihove pozive”, dodala je Marks.

Slušajući mužjakove pozive udvaranja, ženka može doznati koliko je mužjak debeo i kakav otac može biti, objasnio je Brunton. Deblji su mužjaci bolji očevi jer imaju energetske rezerve i tako mogu izdržati tijekom dugih postova te je manje vjerojatno da će ostaviti gnijezdo i napustiti svoje mlade. “Debeli je mužjak dobar izbor za ženku jer mužjaci rade velik dio posla oko brige za potomstvo”, rekao je Brunton. “Oni mogu duže inkubirati jaja koristeći svoje masne naslage, dok mršavi mužjaci to ne mogu.”

Istraživači su se također pitali jesu li mužjaci uvijek tako iskreni o svojim potencijalima za brižno očinstvo ili samo blefiraju kako bi privukli partnerice. “Što ako mužjak pozove, a ispostavi se da je mršava ptica koja se pretvara da je debela ptica, praveći se da zvuči bolje nego što to u stvarnosti jest?”, pitala se Marks. “Ženke ne mogu prosuditi koliko je mužjak debeo samo gledajući u njega”, rekao je Brunton. “Koliko debeo izgleda ovisi o tome kako se drži i koliko je njegovo perje napuhano.”

Mužjak koji laže o svojoj roditeljskoj predanosti može povećati prilike za prijenos svojih gena dalje, rekao je koautor Allen Rodrigo, direktor National Evolutionary Synthesis Center u Durhamu, Sjeverna Karolina. Iz tog razloga će ženke vjerojatno tražiti najiskrenije pokazatelje za potencijalne očeve, objasnio je Allen. Kako pingvini očevi mršave tijekom sezone rasta mladih, tako se mijenjaju i njihovi pozivi, otkriva nam Marks. “Tako da je malo vjerojatno da se mršavi mužjak može pretvarati da je debeli mužjak. On ne može varati”, rekla je Marks.

Izvor: National Evolutionary Synthesis Center

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Nije teško pogoditi koji je razlog tome

Ekologija i okoliš

Uginulo je na tisuće mladunaca.

Klima

Ionako endemska vrsta je na rubu propasti

Biljke i životinje

Dobra je stvar da pingvini gutajući sirovu ribu ne troše vrijeme na žvakanje, jer ionako imaju prilično „manjkavo” nepce. Prema studiji objavljenoj u časopisu...

Oglašavanje