Connect with us

Znanost

Foto: Lars Henrik Smedsrud/Norwegian Polar Institute

Ekologija i okoliš

Na Antarktici zabrinjavajuće prženje sunca

Najniža izmjerena temperatura dosad na Antarktici je iznosila -89,2 stupnja, no ono što zabrinjava su suprotne brojke u plusu koje sve više uzimaju maha.

Antarktika nije samo posebna po tome što je jedini ljudima nenaseljeni kontinent na planetu, nego i, nažalost, spada u najbrže rastuće dijelove svijeta po zagrijavanju.

Temperatura se u zadnjih 50 godina popela za gotovo 3 stupnja. Randy Cerveny iz WMO-a (Svjetska meteorološka organizacija) kaže kako su za to dobrim dijelom zaslužni topli i suhi fen vjetrovi. Pojave visokih temperatura, naime, nisu nastupile nedavno i iznenada, to se događa već neko vrijeme.

Argentinski istraživački centar je svoje članove imao smještene blizu sjevernog vrha Antarktike gdje su oni u zadnje 2 godine zabilježili i strahovito visoku temperaturu (za antarktičke prilike) od 17,5 Celzijevih stupnjeva. To je bio i dio izvještaja UN-ove agencije za klimatske promjene.

Dogodilo se to u bazi Experanza 24. ožujka 2015. a evidentiranu je temperaturu od toliko spomenutih stupnjeva objavila i WMO. Nakon obrade svih podataka s cijelog područja Antarktike svrha je bila evidentirati i istražiti pojavu globalnog zatopljenja te isto tako temperaturne promjene u budućnosti.

“Provjerom minimalnih i maksimalnih temperatura mi stvaramo sliku o klimi i vremenu na jednoj od krajnjih točaka našeg planeta”, rekao je Michael Sparrow, koji sa spomenutom Svjetskom meteorološkom organizacijom susponzorira veliki Svjetski program o istraživanju klimatskih promjena.

Sama količina leda na Antarktici se procjenjuje da iznosi oko 30 milijuna kubičnih kilometara, a to je otprilike 90 % ukupne količine leda, odnosno vode na našem planetu. Kada bi se sav led otopio morska razina bi se podigla za oko 60 m. Upravo zbog otapanja leda znanstvenici pomno prate i najmanje promjene koje se događaju.

Ona zaista rekordna temperatura u plusu nije ipak bila 2015. nego ranije na području Antarktike, a izmjerena je točno 30. siječnja 1982. Iznosila je 19,8 Celzijevih stupnjeva, dok je najviša ikad izmjerena temperatura na Antarktičkom platou, (na više od 2500 metara) izmjerena 28. prosinca 1980. i bila je 19,4 Celzijeva stupnja.

5 komentara

5 Comments

 1. Selver Burekovic

  3 ožujka, 2017 kod 7:28 pm

  Hoce li to postati poznata turisticka destinacija 😀

 2. Tomo Bizomec

  3 ožujka, 2017 kod 7:36 pm

  Baš mislio poći tamo na ljetovanje.
  Jbga….jako sunce.
  Odustah,dobro da ste me upozorili.

 3. Vlado Šoja Šoić

  3 ožujka, 2017 kod 7:44 pm

  Idem na ljetovanje na Jug

 4. Pavao Markulin

  4 ožujka, 2017 kod 12:29 am

  nije ni lose

 5. Zoran Peric

  4 ožujka, 2017 kod 9:03 am

  Inače sunce prži kad je sunčan dan…

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Ekologija i okoliš

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh