Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Evolucija

Na duljinu trudnoće utječe struktura posteljice

Na devetomjesečnu trudnoću kod ljudi utječe struktura posteljice, tvrdi se u novom istraživanju evolucije reprodukcije kod sisavaca koje će okončati stogodišnji misterij.

Nova studija, koju su provela sveučilišta Durham i Reading, pokazuje da bebe rastu dvostruko brže u utrobama nekih sisavaca u usporedbi s drugima. Razlika u stopama rasta je, kako se čini, povezana sa strukturom posteljice i s načinom na koji ona povezuje majku s bebom.Istraživanje je otkrilo da što je intimnija veza između tkiva majke i fetusa, to je brži rast djeteta i kraće razdoblje trudnoće. Otkrića pomažu objasniti zašto ljudi, čije posteljice ne formiraju kompleksne strukture nalik mreži koje možemo vidjeti kod pasa i leoparda, imaju prilično dugo razdoblje trudnoće.

Struktura posteljice iznenađujuće je različita između više vrsta sisavaca iako ima jednaku osnovnu funkciju kod svih. Znanstvenici kažu da su, unatoč nagađanjima, razlozi za te varijacije bili tajna više od 100 godina, do ovog trenutka.Istraživači, čija su otkrića objavljena u akademskom časopisu American Naturalist ovog tjedna, analizirali su podatke o 109 vrsta sisavaca te po prvi put pokazali da struktura posteljice utječe na trajanje trudnoće kod sisavaca. Znanstvenici kažu da je posteljice kod nekih sisavaca jako `nabrana` i zbog toga ima i veću površinu, čime se povećava stopa prenošenja hranjivih tvari od majke na dijete.Takva vrsta nabiranja uobičajen je način na koji evolucija rješava problem povećanja površine kod životinjskih tijela. To se vidi u raznim tkivima kod kojih velika površina mora biti `upakirana` u malom prostoru, uključujući pluća, crijeva i moždanu koru.

Ženke svih vrsta sisavaca razvijaju posteljicu kod začeća, uključujući šišmiše, kitove i slonove. Posteljica povezuje fetus koji se razvija sa stijenkom maternice kako bi omogućila unos hranjivih tvari, izbacivanje otpadnih tvari i izmjenu plinova putem majčine krvi.Istraživačka skupina proučavala je trajanje trudnoće, strukturu posteljice i veličinu potomka kod sisavaca te je ispitivala kako su se ove karakteristike mijenjale tijekom evolucije sisavaca. Otkrili su da, unatoč tome što posteljica u osnovi ima jednaku funkciju kod svih sisavaca, postoje neke neobične razlike u strukturi.Prethodno se smatralo da mjera izravnog kontakta između majčine krvi i posteljice odražava evolucijsku borbu između majke i djeteta u kojoj se oboje bore za `kontrolu` nad količinom hrane koja se daje ili uzima. U ovom konfliktu, smatra se da majka mora očuvati dio svoje `hrane` za druge potomke no fetus `zahtijeva` više kako bi hranio svoj rast.

Vodeća autorica, dr. Isabella Capellini kaže “Ova studija pokazuje da nije nužno kontakt s majčinom krvi ono što određuje brzinu rasta, već koliko su tkivo majke i tkivo djeteta povezani, ili isprepleteni, jedno s drugim.Kod ljudi, posteljica ima jednostave ogranke nalik prstima s relativno ograničenom vezom između tkiva majke i tkiva fetusa, dok kod leoparda, primjerice, ona formira kompleksnu mrežu međusobnih veza koje formiraju veliku površinu pogodnu za izmjenu hranjivih tvari.”Suautor profesor Robert Barton sa Sveučilišta Durham objašnjava: “Konflikt roditelj – potomak je univerzalan. Od trenutka začeća, fiziologije majke i djeteta prilagođene su postizanju nešto drugačijih ciljeva kada govorimo o brzini rasta djeteta.Budući da nismo pronašli razlike u veličini djece kad se rode, čini se da je ishod ovog konflikta svojevrsna ravnoteža kod koje se brži rast nadoknađuje kraćom trudnoćom.”

Shvaćanje kako se razvijaju razlike među vrstama i koja kombinacija pritiska i konflikta dovodi do određenih fizioloških značajki može nam pomoći u shvaćanju različitih pitanja, od ekonomije i poljoprivrede do bioraznolikosti.Istraživanje je sponzoriralo Istraživačko vijeće za biotehnologiju i biološke znanosti (BBSRC), Vijeće za istraživanje prirodnog okoliša (NERC) i Leverhulme Fond.

 

Izvor: Durham University

 

1 komentar

1 komentar

  1. Clinic

    8 prosinca, 2011 u 9:07 pm

    Prethodno se smatralo da mjera izravnog kontakta između majčine krvi i posteljice odražava evolucijsku borbu između majke i djeteta u kojoj se oboje bore za `kontrolu` nad količinom hrane koja se daje ili uzima. HMMMMM…

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Znanost

Znanstvenici su razvili automatizirani robotski sustav koji omogućuje brzo testiranje učinaka lijekova na ljudsku spermu. Sveučilište Dundee se već neko vrijeme bavi pronalaženjem sigurne...

Zdravlje i Medicina

Trudnoća je jedno od najvažnijih i najosjetljivijih razdoblja u ženskom životu, zbog toga je vrlo važno da trudnice jedu zdravo. Određene namirnice treba konzumirati...

Wellness i prehrana

Otkriveno je nešto zanimljivo o izvantjelesnoj oplodnji

Kemija

Nevjerojatna pomoć koja je nadohvat ruke

Oglašavanje