Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Tehnologija

NA GODIŠNJICU USPIJEŠNOG SKOKA VRIJEDNOSTI BITCOINA, OVA KRIPTOVALUTA DOŽIVLJAVA VELIKI PAD !

Godinu dana nakon rekordno visoke vrijednosti bitcoin-a od gotovo 20.000 dolara, najvrjednija kriptovaluta na svijetu možda će dostići novi rekord dok se približava najnižoj vrijednosti 2018. godine.

Dana 17. prosinca 2017. godine cijena jednog bitcoin-a iznosila je 19.783 dolara, dok je početkom godine iznosila oko 1.000 dolara. Nakon izvanrednog porasta vrijednosti uslijedio je čitav niz padova cijena kojima je bitcoinova vrijednost pala za tisuće dolara u samo nekoliko dana, prije nego je ova kripto valuta došla na današnju cijenu od samo 3.400 dolara.

Ako se gubici nastave, kolaps cijene bi mogao biti gori nego što ga je Bitcoin doživio u prošlosti. “Danas je prilika da se osvrnemo na sve ljude koji su vam rekli da će to biti novi svijet, da nešto propuštate, ili da ne razumijete novu paradigmu koja se odvija“, rekao je Clement Thibault, viši analitičar u online financijskoj platformi Investing.com.  “Bitcoin ima veliko obećanje o sigurnoj zaradi – sreća koju smo iskusili prije godinu dana bila je nesretna posljedica ljudske pohlepe i kratkoročnog razmišljanja. Bitcoin se nije promijenio u proteklih godinu dana i ostaje isto sredstvo, bilo da vrijedi $ 20,000 ili $ 3000. Njegov potencijal i korisnost nisu umanjeni s cijenom. “

Drugi analitičari kažu da je teško predvidjeti hoće li Bitcoin nastaviti padati, budući da se kriptovalutna industrija još uvijek prilagođava različitim cijenama.

“Godinu dana nakon što je bitcoin doživio najveći rast, mnogi se pitaju kako se vrednuju kriptovalute i jesu li razumna investicija”, rekao je Mati Greenspan, tržišni analitičar u online trgovačkoj tvrtki eToro.

“Kao relativno novi koncept, kriptovalute još uvijek su u zraku u smislu vrijednosti. Važno je zapamtiti da sva imovina, na svakom tržištu, doživljava proces otkrivanja cijene, te da je isto i za kriptovalute. S obzirom na brz rast kripto industrije u posljednjih nekoliko godina, ovaj proces je ubrzan, ali dugoročne investitore ne bi trebalo odvratiti.

KAKVA SU PREDVIĐANJA ZA CIJENU BITCOINA U 2019. GODINI?

Počnimo od onoga što je svakako najpesimističnije predviđanje cijene Bitcoina – ono koje podržava Calvin Ayre, 57-godišnji iGaming poduzetnik, koji je na društvenim mrežama poznat po objavljivanju slika sebe s djevojkama koje izgledaju tako da bi mu mogle biti unuke, on vjeruje da će sve to uzurpirati Bitcoin tržišna kapitalizacija, što će rezultirati Bitcoin cijenom od 0 $.

Mnogi ljudi dijele isto mišljenje kao i Ayre o tome u kojem se smjeru cijena Bitcoin-a kreće. Još u lipnju ove godine, možda najveći kripto pesimist Nouriel “Dr. Doum ”Roubini, izjavio je:

“Blockchain je najnahvaljenija – i najmanje korisna – tehnologija u ljudskoj povijesti … Nijedna klasa imovine u ljudskoj povijesti nije doživjela tako brz bum i totalnu potpunu propast i imploziju.” Što se tiče cijene, Roubini tvrdi da će vrijednost Bitcoina uskoro doći do vrijednosti blizu nule. Naravno, nisu svi pesimisti kao što su Roubini i Ayre.

Uzimo za primjer Mikea Novogratza, direktor i osnivač Galaxy Digital-a. Njegov najnoviji navodi govore da će vrijednost Bitcoina porasti kao nikad prije u 2019. godini.

Slično tome, glavni kreativni direktor BitPay-a, Sonny Singh, vjeruje da bi Bitcoin trebao povratiti svoju nekadašnju cijenu od 20.000 dolara prije kraja 2019. godine.

Izjasnili su se i rukovoditelji Fundstrata Tom Lee i Sam Doctor. Prema izvješću u britanskim novinama Express, njih dvojica su izjavili da je cijena Bitcoina od 36.000 dolara tijekom 2019. realno očekivati.

Naposljetku, mnogo realnije predviđanje nam donosi, David Thomas. Direktor i suosnivač tvrtke GlobalBlock za digitalno posredovanje u imovini izjavio je kako institucije ostaju neodlučne glede zauzimanja pozicija u kriptografskim poslovima.

U izradi vlastitog predviđanja, Thomas se oslanja na prethodne cjenovne performanse tijekom sličnih tržišnih padova u Bitcoinu. On kaže: “Ako pogledamo prethodne trendove, Bitcoinu u prosjeku treba oko 67 tjedana da se oporavi i pređe na nove vrhunce svih vremena … Ako slijedite ovu logiku, Bitcoin bi se kretao prema US $ 20,000 u drugom kvartalu 2019. godine. „.

Prije nego se previše uzbudite, Thomas ne vjeruje da će to biti slučaj ovog puta.

Vjerujemo da će se Bitcoin oporaviti do razine od 8000 do 10.000 $ tijekom 2019. godine što bi, gdje je danas, na kraju bilo pristojna cijena. “

Nastavi čitati
Advertisement

Više u Tehnologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh