Connect with us

Znanost

Robotika

Na MIT-u izumljeni mini roboti koji se slažu u željeni predmet

Izumitelji žele stvoriti “pijesak” u koji ubacite maketu željenog predmeta, a “pijesak” se zatim posloži i stvori predmet vaših želja.

Za 10 godina ljudi će moći u vreću punu mini robota ubaciti minijaturu alata koji im je potreban, a iz vreće će, baš kao da se radi o magiji, izvući željeni alat u prirodnoj veličini. Kada im više ne bude trebao, vratit će ga u vreću, a alat će se ponovno pretvoriti u “pijesak”, tvrdi tim izumitelja massachusettskog Instituta za tehnologiju (MIT) koji je već do sada razvio 30 prototipa “pametnih kamenčića” kao i programe potrebne za upravljanje tim istim “kamenčićima”.


Trenutačno mini roboti izgledaju kao kockice čija je svaka stranica dugačka jedan centimetar, a MIT-ovci su sada fokusirani na osmišljavanje manjih modela, donosi BBC. Istraživači MIT-ova laboratorija za robotiku završni proizvod koji pokušavaju razviti uspoređuju s “pijeskom koji se samostalno oblikuje”.

Za sada testirani “kamenčići” imaju trajno elektronima nabijene magnete na svakoj svojoj stranici koji im omogućavaju snažno pričvršćivanje, a učinak magneta može se upaliti i ugasiti te im za aktivnost nije potrebna električna energija. Mini roboti sadržavaju i mikroprocesor koji određuje koji će od magneta biti aktivirani i kada, ali s obzirom da je memorija svakog procesora samo 32 kilobajta koda i dva kilobajta radne memorije, algoritam koji se brine o sustavu napajanja morao je biti što jednostavniji.

Rješenje problema je metoda oduzimanja, odnosno istraživači su zaključili da je pametnije oduzimati module nego ih dodavati. Prvi korak je oblikovanje izvornog predmeta prekrivanjem “kamenčićima”, a sve kako bi mini roboti dobili dojam kako određeni predmet izgleda u originalu. Mini roboti koji su korišteni za prekrivanje objekta zatim signaliziraju ostalim “kamenčićima” kako predmet izgleda, nakon čega se oni poslože prema određenom redoslijedu i nastaje upotrebljivi predmet koji ste željeli, objasnili su MIT-ovci.

Večernji

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

12 komentara

12 Comments

 1. Sebastian Šimenić

  5 travnja, 2012 kod 9:44 pm

  prvi korak ka nanobotima 🙂

 2. Adriyan Benic

  5 travnja, 2012 kod 9:46 pm

  ma ne, to je kameleon zaglavljen u limenci piva.

 3. Kristijan Galović

  5 travnja, 2012 kod 9:50 pm

  Mini transformersi,a? 😛

 4. Davorin Vlahović

  5 travnja, 2012 kod 10:11 pm

 5. Sebastian Šimenić

  5 travnja, 2012 kod 10:22 pm

  Davorin ovi su tek prva verzija… mene vise strah onih iz ST Atlantisa 😀

 6. Sebastian Šimenić

  5 travnja, 2012 kod 10:22 pm

  SG*

 7. ljiljana

  6 travnja, 2012 kod 12:00 am

  sve sto ljudski mozak moze da zamisli, moze se interpretirati, za koju deceniju bicemo i mi roboti..

 8. Ana Puljar

  5 travnja, 2012 kod 11:03 pm

  Transformeri….hm znaći ima istine u tom filmu….

 9. It-vijesti

  6 travnja, 2012 kod 10:01 am

  Zrnca MUDROSTI – igra koja educira i potiče razmišljanje! Više od 80 mudrih izreka za rješavanje. http://www.zrnca.internetizlog.com

 10. Džef Bridžiz

  8 travnja, 2012 kod 6:47 pm

  priča stara jedno 10 godina…

 11. mislilac

  16 travnja, 2012 kod 11:41 pm

  Glupost. Prenapuhano. Btw, uporabiv predmet ? Koji, za što ?

 12. Behemoth

  10 siječnja, 2013 kod 9:08 pm

  Za pormjenu .. jedna od tema koja govori o operativnoj znanosti koja se bavi stvarima koje mozemo promatrati, testirati i ponoviti ( za razliku od 97% tema na ovom portalu koje su ciste darwinisticke pretpostavke i propaganda 😀

  A sto se tice ovih robotića..
  nebih vam htio raspucati baloncice ali ..

  Robotske kockice koje mjenjaju par predefiniranih oblika..
  Su veoma jako mnogo beskonacno daleko od kreacije nekakvog ključa za felgu .. koji mora zadovoljavati određene sile i naprezanje i udarce cekicem 😀
  da ne govorimo o višedjelnim alatima koji moraju imati pokretne djelove, vijke i trazne unutarnje strukture
  a kamoli elektronicki uređaji koji moraju imati elektronicke komponente.. koje je jako tesko sloziti vec danas sa programima koji automatski ispravljaju i smanjuju sheme.. i pritom jos i rade greške 😀

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Robotika

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh