Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Kemija

Na mjestu udara drevnog meteorita pronađen ekstremno rijedak mineral

9809898980

Rijetki mineral reidit, do sada viđen samo tri puta, i to na mjestu udara masivnih meteorita, pronađen je u krateru Rock Elm, u zapadnom Wisconsinu. Reidit je oblik cirkona, jednog od najtvrđih materijala na Zemlji.

Ovaj primjerak reidita najstariji je do sad pronađen, rekao je Aaron Cavosie, geokemičar na sveučilištu Puerto Rico u Mayagüezu. Krater meteorita Rock Elm, tvrdi on, star je od 450 do 470 milijuna godina.

Znanstvenici su najprije otkrili neuobičajeno visok tlak cirkona u laboratorijima 60-tih godina, da bi reidit bio konačno identificiran u prirodi 2001, na tri točke udara: krater Chesapeake Bay, Virginia, krater Ries u Njemačkoj i kineski krater Xiuyan.

Cavosie koji je skupljao cirkone kako bi pomoću njih što preciznije odredio vrijeme udara meteorita, bio je zatečen neočekivanim nalazima. “Nitko razuman ne bi tražio reidit u pješčenjaku. Rock Elm je mjesto gdje se iskapaju karbonatne stijene i pješčenjak sa sićušnim fragmentima cirkona i kvarca. Ranije otkriveni primjerci reidita nađeni su otopljeni u breče-mješavine kamena otopljenog za vrijeme udara i ohlađenog u staklo, s neotopljenim komadićima kamena.

Iznimno rijetki mineral reidit Credit: Aaron Cavosie

Iznimno rijetki mineral reidit
Credit: Aaron Cavosie

“Radim s najstarijim cirkonima na Zemlji, a reidit je daleko rjeđi od cirkona starog 4,4 milijarde godina,” rekao je Cavosie koji je svoje nalaze predstavio 22. listopada na godišnjem sastanku Američkog geološkog društva, u Vancouveru, Britanska Kolumbija.

Preobrazba cirkona u reidit događa se kad udarni valovi od meteorita pojačavaju tlak i temperaturu do ekstremnih razina, poput onih u središtu Zemlje gdje se oblikuju dijamanti. Zbog tlaka minerali svoje molekule preoblikuju u gušće kristalne strukture. Reidit ima istu strukturu kao regularni reidit, ali je 10% gušći.

Za preobrazbu cirkona u reidit potreban je enorman tlak, stoga prisustvo ovog minerala u krateru Rock Elm otkriva da je ovo područje doživjelo mnogo veći šok nego se to do sad mislilo, rekao je Cavosie. Pretvorba u reidit odvija se negdje između 30 i 80 gigapaskala. Ranije studije procjenjivale su, na osnovu ispitivanja “šokiranog” kvarca s vrha kratera, da tlak pri udaru nije bio veći od 10 gigapaskala.

Svaki udarni krater od pješčenjaka sadrži cirkone, a Cavosie sad misli da je reidit možda prisutniji nego što su to znanstvenici do sad mislili. “Sad je vrijeme da ga potražimo tamo gdje nikad nismo mislili da ćemo ga naći”, rekao je.

Izvor: LiveScience

1 komentar

1 komentar

  1. Hrvoje Čanić

    7 studenoga, 2014 u 8:34 am

    drugi put kad netko kaže “to su samo cirkoni, kakvi dijamanti” nebi trebalo zvučati negativno 😀

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Međunarodna organizacija za meteore je priopćila da je meteorit bio vidljiv iz svakog dijela japanske regije Kanto.

Geografija i geologija

Geolozi u Kanadi otkrili su da je drevni kontinent, poznat kao Sjevernoatlantski kraton, bio za 10 posto veći od ranije procijenjenog, pokazala je najnovija...

Svemir

Znanstvenici vjeruju da su otkrili najstariji materijal na Zemlji, zvjezdanu prašinu iz meteorita Murchinson koji je 1969. godine pao na područje jugoistočne Australije. Pojasnili su da meteorit sadrži...

Svemir

U brdima Škotske znanstvenici su naišli na nešto apsolutno izvan ovog svijeta: mjesto utjecaja meteorita starog 60 milijuna godina i mineralne oblike koji nikad...

Oglašavanje