Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Inženjerstvo

Na Novom Zelandu gradit će se katedrala od kartona

Katedrala od kartona i njezina popratna infrastruktura bit će otporne na vodu i vatru, a kao potpornji za građevinu koja će biti gotova do kraja godine koristit će se beton, čelik i drvo.

I dok se diljem svijeta grade velebna zdanja, anglikanska zajednica na Novom Zelandu našla je privremeno rješenje problema u kojemu se našla nakon što je u prošlogodišnjem potresu koji je pogodio Christchurch nestala slavna kamena katedrala Christ Church. Budući da za izgradnju kamene katedrale treba čitavo desetljeće, anglikanski poglavari odlučili su kao privremeno rješenje izgraditi 25 metara visoku katedralu od kartona. Za izgradnju katedrale koristit će se kartonske cijevi, javljaju svjetski mediji, u katedralu će moći stati 700 vjernika, a njezina izgradnja iznosit će nešto više od četiri milijuna dolara.

Izgradnja crkve počet će tijekom sljedećih šest tjedana, a njezin arhitekt, Japanac Shigeru Ban već je koristio karton kao materijal za privremena građevinska rješenja iako se njegova “papirnata crkva” koristi i nakon 17 godina te je pretvorena u društveni centar.

Katedrala od kartona i njezina popratna infrastruktura bit će otporne na vodu i vatru, a kao potpornji za građevinu koja će biti gotova do kraja godine koristit će se beton, čelik i drvo. Unutar građevine bit će razmješteni kontejneri koji će se koristiti kao uredi, kuhinja, skladište, a krov ć biti izrađen od neprozirnog polikarbonskog materijala.

Richard Gray, predsjednik grupacije koja predvodi projekt, smatra kako će izgradnja katedrale od kartona pokazati da Christchurch napreduje bez obzira na sve probleme te kako su ljudi sposobni pronaći rješenja koja nisu samo inovativna nego i ekološka jer naposljetku, ističe Gray, katedrala će se moći reciklirati.

Vecernji

13 komentara

13 Comments

 1. Michael Mandic

  16 travnja, 2012 u 12:27 pm

  Super, lakše za zapalit 🙂

  • lovac

   16 travnja, 2012 u 3:47 pm

   hahahaha u crkvi će biti zabranjeno pušenje

 2. Filip Miloš

  16 travnja, 2012 u 12:29 pm

  bit ce lijepo kad pocne kisa padat xD

 3. Andrijana Čošić

  16 travnja, 2012 u 12:39 pm

  @Michael: imas malo pomaknut smisao za humor,a?

 4. Zaragil von Slangenwald

  16 travnja, 2012 u 12:46 pm

  Nije humor, crkve su tu da se pale. Imas Google za ostale informacije. 🙂

 5. Dino Alberini

  16 travnja, 2012 u 12:48 pm

  Nešto slično je već viđeno na 2:08
  http://youtu.be/oYHTBWa7Nnw

 6. Ivica Kos

  16 travnja, 2012 u 12:54 pm

  I sta sad…

 7. Mario Straga

  16 travnja, 2012 u 1:37 pm

  ….prva asocijacija je isto australski film;”Kraljevi u dvorcima od trave” ; ima li netko link?!

 8. Damir Netrebašić

  16 travnja, 2012 u 1:48 pm

  pošteno…a ne kaj si delaju vile od crkvi…

 9. lovac

  16 travnja, 2012 u 3:52 pm

  i sad hajd ospavaj

 10. Željko Jerečić

  16 travnja, 2012 u 2:40 pm

  Damire ovo je privremeno 😉 ..velebno zdanje je u izgradnji ,problem je u tome ;gradnja ce trajat 10 godina i u međuvremenu nemaju di prodavat maglu ;D ..kolko novaca imaju ti prodavaci magle ;))

 11. Gradjevinac

  18 travnja, 2012 u 5:37 am

  Cemu senzacionalizam. Japanci koriste vec godinama reciklirani papir-karton u gradjevinarstvu.
  Ovo je ideja Japanaca koji su izgradili po svijetu vec slicne gradjevine. Naravno da “karton” nece bit nosivi materijal u ovom slucaju. Primarna konstrukcija ce biti od celika, a temelji naravno od betona. Prednost ovakve gradnje je u cijeni, koriste se reciklirani materijali, te arhitekti bas ne mogu da se izivljavaju sa dizajnom, sto znaci da dizajn treba da bude umjereno jednostavan.
  Ova katedrala ce biti samo privremana, dok se ne obnovi stara katedrala koja je stradala – gotovo do temelja.
  Pozdrav sa New Zealanda

 12. Igor 2.

  7 studenoga, 2014 u 7:40 pm

  Piše da će biti otporna na vodu i vatru
  Šta još sve neće izmislit

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Društvene znanosti

Već na prvim stranicama Biblija nam govori o stvaranju svijeta. Svečanim riječima: „U početku stvori Bog nebo i zemlju“ (usp. Post 1,1-2) biblijski pisac...

Na rubu znanosti

Iako astronauti nisu popularni kao nekoć kada je svemirska utrka bila na vrhuncu, informacijsko društvo u kojem živimo osigurava trenutno dijeljenje informacija iz svake...

Klima

Satelitske snimke južnog dijela Tihog oceana pokazale su da se istočno od Novog Zelanda nalazi veliko područje neuobičajeno toplog oceana, prenio je CNN. Temperatura...

Klima

Baza satelitske misije mjerenja globalne emisije metana iz naftnih i plinskih postrojenja bit će na Novom Zelandu, objavila je u srijedu vlada te zemlje...

Oglašavanje