Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Inženjerstvo

Na plovidbu svjetskim morima kreće “superjahta”

Ruski milijarder Andrey Melnichenko je vlasnik ove futurističke jahte koja se trenutno nalazi u Gibraltaru na završnim testiranjima prije nego što krene na plovidbu.

Jahta je poznata pod nazivom Sailing Yacht A, košta 360 milijuna funti i jedna je od najvećih na svijetu. Dizajnirao ju je francuski dizajner Philippe Starck koji je poznat i po dizajniranju namještaja i svom industrijskom stilu.

Jahta je izgrađena u njemačkom brodogradilištu Nobiskrug. Duga je 140 m, te ima tri jarbola visoka 90 m, veća od Big Bena. Jahta ima 8 katova, mjesto za helikopter i podvodnu prostoriju za promatranje morskog dna. Pokreću je dva dizelska motora te može postići brzinu od 38,5 km/h. U njoj može boraviti 20 gostiju, te ima posadu od 50 članova.

Melnichenkov direktor projekta Dirk Kloosterman kaže da mu je izgradnja ovakve jahte bila veliki izazov. On je siguran da će ona biti jedna od najnaprednijih jahti u smislu dizajna i tehnologije te da će se o njoj još mnogo pričati.

Melnischenko, čije bogatstvo se procjenjuje na 10.8 milijuna funti voli koristiti slovo “A” kako bi njegovi brodovi bili prvi na listi prilikom registracije. Očekuje se kako će on uspjeti vratiti dio troškova izgradnje ove mega jahte nakon što licencira tehnologiju koja je osmišljena za njegovu jahtu. Ta tehnologija bi se u budućnosti mogla koristiti u komercijalne svrhe.

Za sada najveća jahta je Project Azzam sagrađena 2013. za nepoznatog vlasnika, a duga je 177 m. Druga po veličini jahta je također u vlasništvu ruskog bogataša Romana Abramovića.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Iako su prethodna istraživanja pokazala kako unutar našeg genetskog koda postoje neaktivni virusi ili njihovi fragmenti, a koje smo dobili od naših predaka, tim...

Neuroznanost

O svom mozgu često mislimo kao o jednom velikom organu unutar naših lubanja, no on se zapravo sastoji od mnogo malih struktura koje nam...

Psihologija

Tijekom više od pet proteklih desetljeća provođena su temeljita istraživanja o preferencijama žena, odnosno tražen je odgovor na pitanje što to točno nekog muškarca...

Zdravlje i Medicina

Testiraju se kapi za oči s nanočesticama koje će poboljšavati vid

Oglašavanje