Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

Na površini Plutona otkriveno jezero zaleđenog dušika?

povrsina plutona

Iako je prošlo više od osam mjeseci od povijesnog preleta sonde New Horizons u blizini Plutona i njegovog suputnika Harona, sonda je do sada uspjela poslati tek polovicu prikupljenih podataka. Pritom se među nedavno primljenim podacima posebno ističe fotografija dijela Plutonove površine za koji znanstvenici vjeruju kako predstavlja zaleđeno jezero dušika.

Štoviše, iz navedenih podataka može se zaključiti kako je zaleđeni dušik, koji danas prekriva značajan dio površine Plutona, svojedobno bio u tekućem stanju. NASA-ini znanstvenici vjeruju kako se dušik zaledio uslijed promjene u atmosferskom tlaku patuljastog planeta.

FOTO: NASA

FOTO: NASA

Jezero, otkriveno sjeverno od Sputnik Planuma, dužine je oko 30 kilometara, s karakteristično uglačanom, ravnom površinom, koja je u oštroj suprotnosti s okolnim terenom. „Veoma je ravno, baš kao da je riječ o ravnomjerno smrznutoj tekućini. Teško je osmisliti ijedan drugi model koji bi uspješno objasnio značajke navedenog područja“, otkrio je Alan Stern, voditelj znanstvenog tima New Horizonsa.

S obzirom na veliku udaljenost Plutona od Sunca, postavlja se pitanje može li se navedeno jezero ikada odlediti? Kako je Plutonu potrebno 248 godina za jedan obilazak oko Sunca, gdje dolazi i do promjena nagiba planeta u odnosu na Sunce, lako je moguće otapanje jezera u određenom trenutku, kao i njegovo kasnije zamrzavanje.

Naime, prema izračunima znanstvenika iz NASA-e, Pluton u tijeku svog epskog ophoda oko Sunca biva izložen značajnim promjenama atmosferskog tlaka, koji može porasti i do 20.000 puta u odnosu na vrijednosti koje je zabilježila sonda New Horizons. To zasigurno ima za posljedicu povećanje temperature na površini, a time i otapanje dotada zaleđenih dušičnih rijeka i jezera.

Međutim, riječ je o prilično rijetkoj pojavi, koja se zadnji put zbila prije 800.000 godina, kada je os planeta formirala nagib od 103 stupnja. Budući se Pluton trenutno nalazi na polovici puta između svojih klimatskih ekstrema, proći će još dosta vremena prije negoli se navedeno jezero opet odledi.

Izvor: NASA

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Planine na Plutonu imaju snježne vrhove, ali se ti vrhovi poprilično razlikuju od onih na Zemlji. Štoviše, ove snježne kape nisu napravljene od smrznute...

Planete i mjeseci

Znanstvenik Bierson je istaknuo da se ocean možda formirao od mješavine soli i amonijaka u vodi ispod ledene vanjske školjke debljine nekoliko stotina kilometara.

Svemir

Nakon detaljnog proučavanja podataka koji su stigli sa sonde New Horizons stručnjaci su ustanovili što se događa u poznatoj regiji Tombaugh. Tijekom svog leta...

Svemir

Iako je Pluton službeno izbačen iz planetarnog statusa prije više od deset godina, obožavatelji Plutona i dalje se bore za to malo kozmičko tijelo....