Connect with us

Znanost

Biljke i životinje

Način na koji morske životinje podnose stres

Za morske iguane koje žive na otocima Galapagosa, El Niño može biti smrtonosan. Neki umru od gladi, dok drugi prežive. Znanstvenici su dugo vjerovali da je razlika između života i smrti za iguanu ovisila o sposobnosti životinje da luči hormon stresa kortikosteron.

Pod stresnim uvjetima, kortikosteron funkcionira kao slavina koja kontrolira kako tijelo troši energiju za vrijeme hitnog slučaja.To je povezano s odgovorom “bori se ili bježi” na stres i sličan je kortizolu kod ljudi. Ali kortikosteron također može biti smrtonosan ako se slavina ne isključi, prema istraživanju morskih iguana objavljenog 26. svibnja u online izdanju Proceedings of the Royal Society.

Otkrića mogu pružiti uvid u to kako će biljni i životinjski svijet u Meksičkom zaljevu odgovoriti na trenutna izlijevanja nafte. Životinje će lučiti kortikosteron kako bi se mogle nositi s katastrofom. Međutim, dugotrajna proizvodnja hormona može utjecati na to koliko su životinje sposobne preživjeti krizu.Od 2002. godine do 2008. godine, istraživački tim na čelu s profesorom biologije Michaelom L. Romero sa Tufts University, proučavao je razine kortikosterona u iguana na otoku Santa Fe, prije i poslije El Niño koji ga je pogodio krajem 2002.godine. Tim, kojeg financira National Science Foundation, uključivao je i suautora Martina Wikelskog iz Max Planck Institute for Ornithology and Konstanz University.

Morske iguane sa otoka Galapagosa pogodni su modeli za istraživanje, budući da žive u predvidljivim prirodnim uvjetima. Životinje se hrane isključivo morskim algama. Njihova najveća i gotovo jedina prijetnja ili stres se javljaju tijekom periodične oskudice hrane uzrokovane El Niño-om, kada smanjenje algi može dovesti do gladovanja.Znanstvenici su uhvatili 98 zdravih mužjaka iguane na otoku u prosincu 2002.godine, samo nekoliko tjedana prije El Niño. Ubrizgali su grupi životinja hormone za stimuliranje biološkog procesa koji se naziva `negativna povratna sprega` koja smanjuje prirodnu razinu kortikosterona u krvi životinja. Životinje su odgovorile na jedan od dva načina. Neke su reagirale isključile distribuciju kortikosterona. U drugih iguana, izlučivanje kortikosterona se nastavilo, producirajući tako pretjerane koncentracije hormona u krvi.

Romero i Wikelski vratili su se na otok Santa Fe u srpnju 2003.godine. Dvadeset i tri životinje izgladnjelo je do smrti, ali sedamdeset pet je preživjelo. Prema Romeru, mrtve iguane bile su ugrožene svojom nemogućnošću isključivanja svoga odgovora na stres, što ju dovode do povišene razine kortikosterona. U tom stanju, životinje su iscrpile rezerve proteina koji su mogli biti iskorišteni za energiju tijekom stresnog događaja. U svom oslabljenom stanju, te iguane su bile više osjetljive na izgladnjivanje nego ostale iguane.

Romero ukazuje na nekoliko velikih implikacija u otkrićima. Prvo, negativna povratna sprega vitalna je komponenta uspješnog odgovora na stres. “Rezultati od iguana pokazuju da što je jedinka bolja u suočavanju sa stresom – isključivanjem odgovora što je prije moguće – to su bolje njene šanse da opstane”, kaže Romero. Krajnji je cilj istraživanja, ističe Romero, “razumjeti što uzrokuje stres kod divljih životinja; koji su fiziološki mehanizmi uključeni u odgovor na stres i kako ti mehanizmi pomažu životinjama preživjeti u njihovim prirodnim staništima.”

Ovaj rad ima neposredne posljedice za tekuće izlijevanja nafte u Meksičkom zaljevu. “Kad se životinje susretnu s izljevom nafte, one će imati jaka otpuštanja kortikosterona kako bi se mogle nositi s posljedicama nafte”, kaže Romero. “Međutim, one životinje koje najbolje mogu isključiti svoj kortikosteronski odgovori kad početna opasnost od nafte prođe, najvjerojatnije će preživjeti”, ističe Romero.

Izvor: Tufts University

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biljke i životinje

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh