Connect with us

Znanost

Arheologija i paleontologija

Najmlađa mumija na svijetu pripada pobačenom fetusu

Credit: Maidstone Museum

Najmlađa mumija na svijetu pripada pobačenom fetusu

Uvijek se vjerovalo da mala mumija (na slici iznad) sadržava pticu, točnije sokola. Ništa od toga, jer je CT pokazao da je ipak riječ o nečemu ljudskome – pobačenom fetusu.

Navedeni mumificirani ostaci su iskopani 1907. u Gizi, a prema izvještajima sandučić duljine 44 cm datira negdje između 664.-525. pr. Kr. Od pronalaska do sada je vladalo je mišljenje da su unutra mumificirani ostaci sokola. Britanski Maidstone muzej je, pak, otkrio da je riječ o pobačenom fetusu starom otprilike 20 tjedana.

Otkriće je bilo posve slučajno, jer je muzej imao priliku za snimku CT uređajem raznih drevnih objekata pa je tome pridružio i „sokola“. U muzeju su, prije svega, bili zahvalni pomoći KIMS bolnice da im pomogne u podvigu, jer je u pitanju izvrsna prilika za neinvazivan pregled bez ikakvog oštećenja integriteta i stanja ostataka. Nakon iznenadnog otkrića, kustosi vjeruju da cijelo vrijeme imaju u muzejskom posjedu najmlađu ljudsku mumiju.

38738793897

CT podaci pokazuju da je fetus imao noge, ali i ruke koje su bile značajno prekrižene na prsima. Zatim da je rezultat pobačaja i da nema naznaka o spolu. Ovo otkriće, kao i mnoga druga, samo upotpunjuje saznanja koja upućuju na zaključak neizmjerne važnosti pokopa u drevnom Egiptu. Čak i kod ovakvih primjera koja su završila egzistirati tako rano nakon začeća.

Ovo važno otkriće nije jedini primjer pronađenih mumificiranih ljudskih fetusa, ali je sigurno najmlađi pronađen dosad. U Tutankamonovoj grobnici su već bila pronađena dva fetusa, ali im je starost procijenjena na 25-37 tjedana.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

5 komentara

5 Comments

 1. Dario Folk

  siječanj 8, 2017 kod 5:27 pm

  A ono kurac od ovce i na njemu zvonce …

 2. Vedran Čegrlj

  siječanj 8, 2017 kod 5:30 pm

  Cak su i drvne civilizacije zaceti zivot-fetus smatrale covjekom i pokopavale ga dostojno a “napredna” civilizacija ga ne smatra zivim bicem…

  • Ivica Tkalcec

   siječanj 8, 2017 kod 6:12 pm

   Prvo nauci brojke .. onda komentiraj .

  • Marko Vuk

   siječanj 8, 2017 kod 9:16 pm

   Reci im Vedrane…

  • Echoe

   siječanj 8, 2017 kod 11:59 pm

   Svi ga smatraju zivim bicem, da je mrtvo nebi se razvijalo.
   Ali da je bitnije od rodjene osobe i zene koja ga nosi – nije.
   Ustalom, te iste drevne civilizacije su dostojno pokapale macke, pse, stakore, krokodile…
   Jedan obican fetus vise-manje

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Arheologija i paleontologija

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh