Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Geografija i geologija

Najveći kanjon na Zemlji krije se ispod antarktičkog leda

Analizirajući satelitske snimke istočnog dijela Antarktike, znanstvenici s britanskog Durham University pronašli su dokaze koji upućuju na postojanje, prema svemu sudeći, najvećeg kanjona na našem planetu, skrivenog duboko ispod polarnog leda.

Dokaze o postojanju kanjona na području Zemlje princeze Elizabete znanstvenici su pronašli proučavajući neuobičajene karakteristike leda koji ga prekriva, a ukoliko dotični budu potvrđeni i direktnim mjerenjem na terenu, bit će to iznimno važno geološko otkriće.

„Naše istraživanje pružilo je prve dokaze o postojanju ogromnog kanjona, a moguće i jezera ispod leda u Zemlji princeze Elizabete. Uistinu je začuđujuće što su tako velike tvorevine bile neotkrivene toliko dugo vremena”, izjavio je prof. Stewart Jamieson.

Satelitska snimka ledenjaka Sorsdal u Zemlji princeze Elizabete (FOTO: NASA Landsat)

Satelitska snimka ledenjaka Sorsdal u Zemlji princeze Elizabete (FOTO: NASA Landsat)

Satelitske snimke daju naslutiti kako je kanjon dugačak oko 1100 kilometara, a na nekim je mjestima dotični i velika depresija, s dnom na kilometar dubine u odnosu na površinu mora. Štoviše, neka mjerenja pokazuju kako se ispod leda nalazi i veliko jezero, površine 140 x 20 kilometara, direktno povezano s kanjonom.

Jedan od razloga što su kanjon i jezero ostali neotkriveni sve do danas, vjerojatno je nedostatak podataka o debljini ledenog pokrivača u navedenom području. „Riječ je o dijelu planeta većem od Ujedinjenog Kraljevstva, s vrlo malo podataka o tome što se krije ispod leda. Štoviše, kontinetalna unutrašnjost Antarktike je slabije istražena nego površina Marsa”, otkrio je Jamieson.

Pretpostavlja se kako je je kanjon izdubila voda, možda čak i prije nego što je Antarktiku pokrio led, još u vrijeme dok je činila zajednički kontinent s Australijom. S druge strane, ne isključuje se mogućnost kako je dotični nastao i kasnije, uslijed protoka vode ispod leda.

Osim satelitskim snimkama, znanstvenici su se tijekom istraživanja poslužili i sondiranjem terena iz zraka, gdje su radiovalovima odbijenim od kamenite unutrašnjosti duboko ispod leda detektirali djeliće kanjona. Kako je u planu skoro sondiranje cijelog područja kanjona, znanstvenici se nadaju da će navedeno potvrditi dimenzije kanjona, ali pružiti i nove informacije kako ledeni pokrivač reagira na klimatske promjene.

Izvor: Geology

1 komentar

1 komentar

  1. Alma Keser-brozović

    18 siječnja, 2016 u 8:57 pm

    e, i jezero

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Rover Perseverance, koji je u krater Jezero sletio u veljači, fotografirao je zanimljiv prizor na Marsu. Iako je mnogima prizor izgledao kao duga, iz...

Klima

Stopa otapanja se povećava pošto se atmosfera i oceani zagrijavaju.

Ekologija i okoliš

Brod RV Polarstern je u ponedjeljak stigao u sjevernu njemačku luku Bremerhaven, nakon što je proveo 389 dana plutajući Arktikom.

Klima

Oceanografi su također dokumentirali veće temperature mora, što znači da se ledena ploča skoro sigurno topi i odozdo.

Oglašavanje