Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Geografija i geologija

Najveći kanjon na Zemlji krije se ispod antarktičkog leda

Analizirajući satelitske snimke istočnog dijela Antarktike, znanstvenici s britanskog Durham University pronašli su dokaze koji upućuju na postojanje, prema svemu sudeći, najvećeg kanjona na našem planetu, skrivenog duboko ispod polarnog leda.

Dokaze o postojanju kanjona na području Zemlje princeze Elizabete znanstvenici su pronašli proučavajući neuobičajene karakteristike leda koji ga prekriva, a ukoliko dotični budu potvrđeni i direktnim mjerenjem na terenu, bit će to iznimno važno geološko otkriće.

„Naše istraživanje pružilo je prve dokaze o postojanju ogromnog kanjona, a moguće i jezera ispod leda u Zemlji princeze Elizabete. Uistinu je začuđujuće što su tako velike tvorevine bile neotkrivene toliko dugo vremena”, izjavio je prof. Stewart Jamieson.

Satelitska snimka ledenjaka Sorsdal u Zemlji princeze Elizabete (FOTO: NASA Landsat)

Satelitska snimka ledenjaka Sorsdal u Zemlji princeze Elizabete (FOTO: NASA Landsat)

Satelitske snimke daju naslutiti kako je kanjon dugačak oko 1100 kilometara, a na nekim je mjestima dotični i velika depresija, s dnom na kilometar dubine u odnosu na površinu mora. Štoviše, neka mjerenja pokazuju kako se ispod leda nalazi i veliko jezero, površine 140 x 20 kilometara, direktno povezano s kanjonom.

Jedan od razloga što su kanjon i jezero ostali neotkriveni sve do danas, vjerojatno je nedostatak podataka o debljini ledenog pokrivača u navedenom području. „Riječ je o dijelu planeta većem od Ujedinjenog Kraljevstva, s vrlo malo podataka o tome što se krije ispod leda. Štoviše, kontinetalna unutrašnjost Antarktike je slabije istražena nego površina Marsa”, otkrio je Jamieson.

Pretpostavlja se kako je je kanjon izdubila voda, možda čak i prije nego što je Antarktiku pokrio led, još u vrijeme dok je činila zajednički kontinent s Australijom. S druge strane, ne isključuje se mogućnost kako je dotični nastao i kasnije, uslijed protoka vode ispod leda.

Osim satelitskim snimkama, znanstvenici su se tijekom istraživanja poslužili i sondiranjem terena iz zraka, gdje su radiovalovima odbijenim od kamenite unutrašnjosti duboko ispod leda detektirali djeliće kanjona. Kako je u planu skoro sondiranje cijelog područja kanjona, znanstvenici se nadaju da će navedeno potvrditi dimenzije kanjona, ali pružiti i nove informacije kako ledeni pokrivač reagira na klimatske promjene.

Izvor: Geology

1 komentar

1 komentar

  1. Alma Keser-brozović

    18 siječnja, 2016 u 8:57 pm

    e, i jezero

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Rover Perseverance, koji je u krater Jezero sletio u veljači, fotografirao je zanimljiv prizor na Marsu. Iako je mnogima prizor izgledao kao duga, iz...

Klima

Stopa otapanja se povećava pošto se atmosfera i oceani zagrijavaju.

Ekologija i okoliš

Brod RV Polarstern je u ponedjeljak stigao u sjevernu njemačku luku Bremerhaven, nakon što je proveo 389 dana plutajući Arktikom.

Klima

Oceanografi su također dokumentirali veće temperature mora, što znači da se ledena ploča skoro sigurno topi i odozdo.

Oglašavanje