Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Nakon povijesnog SpaceX leta, NASA astronaute u svemir šalje iz Rusije

NASA-ina astronautkinja Kate Rubin će put svemira krenuti iz Baikonura, svemirske luke u Kazahstanu.

Foto: NASA

Nakon što je u svibnju svoje astronaute put svemira poslala s američkog tla, NASA se ponovno okreće Rusiji. Tako će jedna članica američke posade prema Internacionalnoj svemirskoj stanici krenuti ponovno iz ove zemlje i to po cijeni od 90 milijuna dolara.

NASA-ini astronauti Bob Behnken i Doug Hurley do Internacionalne svemirske stanice i nazad putovali su zahvaljujući tvrtki SpaceX u okviru povijesne Demo-2 misije. No, NASA-ina astronautkinja Kate Rubin će put svemira krenuti iz Baikonura, svemirske luke u Kazahstanu, piše Forbes.

Riječ je o posljednjoj fazi ugovora koji su SAD i Rusija već ranije sklopili te je mjesto u Soyuz raketi rezervirano kao dio suradnje koja postoji od 2011. godine, kad su prekinuti letovi s područja SAD-a.

Posljednji ugovor je modificiran u svibnju ove godine, što ukazuje da je NASA imala plan B unatoč uspješnim testiranjima tvrtke SpaceX. Osim toga, špekulira se da bi se u budućnosti situacija mogla promijeniti, s obzirom na to da se očekuje da će ruski astronauti koristiti usluge tvrtke SpaceX. Mješovita posada i astronauti koji su prošli različite obuke doprinijeli bi sigurnosti u slučaju da tijekom leta dođe do komplikacija.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Svemir

SLS je divovska raketa koju će američki astronauti koristiti za let na Mjesec tijekom ovog desetljeća.

Svemir

Satelit je dobio ime po bivšem NASA-inom znanstveniku koji je imao ključnu ulogu u razvoju "svemirske" oceanografije, a njegov glavni instrument je izuzetno precizni...

Svemir

Musk je pojasnio svoju računicu i objasnio kako bi bilo potrebno oko 900.000 dolara za gorivo i još oko 1.1 milijun za dodatne troškove...

Svemir

Ovo je drugi put da je ova privatna tvrtka omogućila NASA-i let u svemir.