Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Nakon povijesnog SpaceX leta, NASA astronaute u svemir šalje iz Rusije

NASA-ina astronautkinja Kate Rubin će put svemira krenuti iz Baikonura, svemirske luke u Kazahstanu.

Foto: NASA

Nakon što je u svibnju svoje astronaute put svemira poslala s američkog tla, NASA se ponovno okreće Rusiji. Tako će jedna članica američke posade prema Internacionalnoj svemirskoj stanici krenuti ponovno iz ove zemlje i to po cijeni od 90 milijuna dolara.

NASA-ini astronauti Bob Behnken i Doug Hurley do Internacionalne svemirske stanice i nazad putovali su zahvaljujući tvrtki SpaceX u okviru povijesne Demo-2 misije. No, NASA-ina astronautkinja Kate Rubin će put svemira krenuti iz Baikonura, svemirske luke u Kazahstanu, piše Forbes.

Riječ je o posljednjoj fazi ugovora koji su SAD i Rusija već ranije sklopili te je mjesto u Soyuz raketi rezervirano kao dio suradnje koja postoji od 2011. godine, kad su prekinuti letovi s područja SAD-a.

Posljednji ugovor je modificiran u svibnju ove godine, što ukazuje da je NASA imala plan B unatoč uspješnim testiranjima tvrtke SpaceX. Osim toga, špekulira se da bi se u budućnosti situacija mogla promijeniti, s obzirom na to da se očekuje da će ruski astronauti koristiti usluge tvrtke SpaceX. Mješovita posada i astronauti koji su prošli različite obuke doprinijeli bi sigurnosti u slučaju da tijekom leta dođe do komplikacija.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Svemir

Tvrtka SpaceX neće poštovati internacionalne zakone jednom kad stigne do Marsa, a na to već ukazuju “Uvjeti korištenja” u okviru Starlink internet projekta. Ova...

Svemir

Sve više ljudi tvrdi da bi svemir mogao omogućiti milijardu puta veću industrijsku proizvodnju od ove koje imamo na Zemlji. Iako ovakve tvrdnje zvuče...

Svemir

Astronautkinja američke svemirske agencije Kate Rubins zbog svog posla na dan izbora neće moći biti kod kuće, pa je iskoristila jedinstvenu priliku za rano...

Svemir

Do incidenta je došlo zbog količine materijala koji je prikupljen, pa se kamenje zabilo u vrata kontejnera i uzrokovalo njegovo rasipanje u svemir.