Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biologija

Nakon povratka iz svemira ovi blizanci više nemaju istu DNK

Jednojajčani blizanci Mark i Scott Kelly su kapetani u američkoj mornarici. Letjeli su u Discoveryju i Endeavouru te su neko vrijeme boravili u Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS).

Nakon izvršenih testiranja, NASA je došla do neobičnog otkrića. Naime, zbog vremena provedenog u svemiru, dva brata više nisu jednojajčani blizanci s jednakim genetskim kodom.

Scott Kelly (54) je na ISS-u proveo 340 dana, a nakon njegovog povratka, znanstvenici su otkrili kako se 7% njegovih gena više ne poklapa s bratovim. Oni smatraju da je Scott sada možda biološki stariji od Marka.

Već je otprije poznato da se tijelo astronauta mijenja kako bi se što bolje prilagodilo životu u mikro gravitaciji. Međutim, većina znanstvenika je smatrala da se tijelo oporavi kada se astronauti vrate na Zemlju.

Scott se vratio 2016. i njegovom tijelu treba još vremena za oporavak. Kod njega je nastala promjena u genima koji služe za nastanak kostiju, popravak DNK i korištenje kisika.

NASA je iskoristila jedinstvenu priliku da prouči kako dulji boravak u svemiru utječe na ljudski organizam. Dok je Scott boravio na ISS-u, znanstvenici su promatrali Markovu i Scottovu DNK kako bi ih mogli poslije usporediti. Studiju su nazvali The Twins Study.

Voditelj studije dr Chris Mason je rekao: “Kada tijelo uđe u svemir, nastaje eksplozija gena. Vidjeli smo tisuće gena kako se isključuju i uključuju. To se događa čim astronaut dođe u svemir, a neke se aktivnosti nastavljaju neko vrijeme kada se vrati na Zemlju.”

Postoji i jedna dobra stvar koju su znanstvenici opazili. Scottovi telomeri (nukleotidi na krajevima kromosoma), koji se starenjem skraćuju, u svemiru su postali dulji. Kada se vratio na Zemlju, vratili su se na normalu za dva dana.

Godina dana u svemiru za Scotta je imala loš učinak. Testovi su pokazali povećanje upala koje bi mogle dovesti do bolesti te starenje organizma. Tim je pronašao i stotine genetskih mutacija i povećanje mitohondrija u krvi, što ukazuje na oštećenja u stanicama.

Ove spoznaje će znanstvenicima pomoći u otkrivanju načina na koji će razumjeti molekularne promjene i načina kako zaštititi astronaute kada krenu na svoje putovanje u svemir.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

MOXIE instrument bi trebao proizvesti šest do deset grama kisika na sat.

Svemir

SLS je divovska raketa koju će američki astronauti koristiti za let na Mjesec tijekom ovog desetljeća.

Svemir

Satelit je dobio ime po bivšem NASA-inom znanstveniku koji je imao ključnu ulogu u razvoju "svemirske" oceanografije, a njegov glavni instrument je izuzetno precizni...

Svemir

Ovo je drugi put da je ova privatna tvrtka omogućila NASA-i let u svemir.