Connect with us

Znanost

Nakon restauracije javnosti su prikazane 1600 godina stare freske

Arheologija i paleontologija

Nakon restauracije javnosti su prikazane 1600 godina stare freske

Stručnjaci su uspješno restaurirali katakombe Domitilla koje se nalaze blizu Aijskog puta u Rimu. U samom procesu restauracije koristili su lasersku tehnologiju i skenere.

Katakombe su duge 12 km te imaju 4 razine. U njima se nalazi 26 250 grobnica koje datiraju od drugog do petog stoljeća.

Stropovi kripta su ukrašeni s freskama. Na njima su prikazani prizori iz Starog i Novog zavjeta kao što su primjerice Noa i njegova arka i Isus koji daje ribu i kruh tisućama ljudi. Na slikama se također pojavljuju i paunovi koji su bili poganski simbol zagrobnog života.

People look at a fresco, part of the “dei Fornai” (bakers) cubicle, during a visit after the restoration of the catacomb of Santa Domitilla, in central Rome, on May 30, 2017. / AFP PHOTO / Andreas SolaroANDREAS SOLARO/AFP/Getty Images

U središtu je prikazan Isus Krist s dva čovjeka za koje se pretpostavlja da predstavljaju sv. Petra i sv. Pavla. Kriptu su sagradili trgovci koji su se bavili trgovinom žita. Freske prikazuju kako se žito prevozilo s brodovima do drevne rimske luke Ostie. Zatim se prevozilo s manjim brodovima do rijeke Tiber gdje su se nalazila skladišta.

U toj djelatnost neki ljudi su se obogatili i počeli graditi luksuzne grobnice.

Freske su stoljećima bile prekrivene s debelim slojem algi, kalcija i mrlja od dima iz uljnih lampi. Kako bi se uklonili svi ti slojevi, znanstvenici su koristili lasersku tehnologiju koja nije oštetila slike.

U tom području se također nalazi mali muzej s kipovima, dijelovima sarkofaga i ostalim rukotvorinama iz grobnica.

Prvi dio katakombi se restaurirao bez lasera i vjerojatno je nastao u 3. stoljeću. U njemu se većinom nalaze poganski simboli. Prolaze ukrašavaju prikazi vinove loze, a manje grobnice, koje su većinom pripadale djeci, ukrašene su Kupidima. Mnoge freske su oštećene jer su katakombe bile opljačkane u srednjem vijeku. Drugi dio se naziva “prostorija pekara”, a u njemu se mogu vidjeti prizori Isusa Krista i Apostola kao i prizori iz života pekara.

Katakombe i freske su jako važne jer prikazuju priču o Rimu, naglašavaju važnost kruha u kršćanskom i poganskom simbolizmu te pokazuju put Rimljana prema novoj vjeri.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Arheologija i paleontologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh