Connect with us

Znanost

Društvene znanosti

Nakon što je zakon protiv pušenja stupio na snagu, manje primljenih u bolnicu

Otkad je zakon protiv pušenja stupio na snagu, smanjili su se prijemi u bolnicu zbog kardiovaskularnih problema za 39% i dišnih problema za 33%, istražila je zadnja studija objavljena u časopisu CMAJ (Canadian Medical Association Journal).

Prijašnje su se studije usredotočile na utjecaj zabrane pušenja na javnim mjestima na kardiovaskularna stanja, odnosno srčane udare. Mali broj studija ispitao je broj prijema u bolnice s respiratornim problemima te njihovu vezu s primjenom zakona protiv pušenja. Duhan je glavni uzrok bolesti koje su mogle biti spriječene te smrti u svijetu. Pasivno pušenje treći je vodeći uzrok lošeg preventivnog zdravlja i preuranjene smrti u razvijenim zemljama.

Ova desetogodišnja studija populacije bila je provedena kako bi se odredili učinci zakona protiv pušenja u Torontu u Kanadi. Pratili su se prijemi u bolnice zbog kardiovaskularnih problema (srčanih udara), angine, moždanog udara, te respiratornih problema poput astme, emfizema, upale pluća i bronhitisa.

“Istraživanje je prikazalo učinke zakona protiv pušenja na kardiovaskularne i respiratorne bolesti te bi rezultati mogli imati veliki utjecaj na javno zdravstvo – pretpostavlja se da će oko milijarda ljudi tijekom 21. stoljeća umrijeti od bolesti uzrokovanih duhanom”, piše dr. Alisa Naiman, s Institute for Clinical Evaluative Sciences s University of Toronto i drugi suradnici.

Najveće smanjenje u prijemima u bolnice dogodilo se 2001. nakon što je zabranjeno pušenje u restoranima. To uključuje i procijenjeno 17%-tno smanjenje prijema za srčane udare, 33%-tno smanjenje za respiratorne probleme i 39%-tno smanjenje za kardiovaskularne probleme. Autori zaključuju da su njihova otkrića “u skladu s dokazima da je izloženost pasivnom pušenju loša za zdravlje i podupiru zakone kojima će se ta izloženost i dalje smanjivati.” Predlažu i daljnje istraživanje kako bi se odredilo u kojem su prostoru zabrane najučinkovitije.

U komentaru koji je povezan za ovaj, prof. Alan Maryon-Davis s Kings College London iz Ujedinjenog Kraljevstva piše da zakoni protiv pušenja podižu i veće pitanje o tome koliko daleko je vlada trebala ići u korištenju prisile kako bi se postiglo bolje zdravlje. Potencijalne dobrobiti trebaju biti odmjerene protiv stvari poput kršenja osobnih sloboda i učinaka na posao i ekonomiju. Koristeći druge primjere iz kontrole alkohola i duhana, on zastupa tezu da bi se trebala provesti opširna analiza troškova i zarade kako bi se otvorila inteligentna i nepristrana debata.

Izvor: Cma.ca

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Društvene znanosti

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh