Connect with us

Znanost

Nanostrukturna “ljepljiva vrpca” za kapljice vode

Nanotehnologija

Nanostrukturna “ljepljiva vrpca” za kapljice vode

Istraživači na Sveučilištu u Sydneyu razvili su novi nanostrukturirani materijal koji bi se npr. mogao primijeniti pri smanjenju kondenzacije u avionskim kabinama i omogućavanju određenih medicinskih testova, bez potrebe za high-tech laboratorijima.

ljepljiva-vrca-za-kapljice-vode

“Novootkriveni materijal koristi malina čestice koje su tako nazvane zbog njihova izgleda. One mogu zarobiti sitne kapljice vode i spriječiti ih od sklizanja po površini, čak i kada je ona okrenuta naglavačke”, rekao je dr. Andrew Telford.

Sposobnost da se vrlo male kapljice na površini učine nepokretnima, prema riječima dr. Telford, značajno je dostignuće s bezbroj mogućih primjena.

Malina čestice oponašaju strukturu površine nekih ružinih latica. “Kapljice vode pojavljuju se na vrhu ružinih latica u kuglastom obliku”, rekao je dr. Telford. “Ovo je znak da cvijet vrlo dobro odbija vodu.”
Razlozi za to uglavnom su u posebnoj strukturi površine ružinih latica. Istraživački tim preslikao je strukturu latica okupivši malina čestice u laboratoriju pomoću sfernih mikročestica i nanočestica.
Rezultat toga je da kapljice vode na podlozi od malina čestica nisu u stanju kapati niz nju, čak ni kad se ona okrene naglavačke.
“Podloge od malina čestica mogu se opisati kao ljepljive trake za kapljice vode”, rekao je dr. Telford.

“Također bismo mogli dizajnirati površinu koja ostaje suha zauvijek, nikada se ne bi trebala čistiti ili bi bila u stanju otjerati bakterije, čak i spriječiti rast plijesni i gljivica.”

Otkriće je također potencijalno izvedivo u komercijalne svrhe. “Naš tim ovo je otkriće napravio pogodnim za pripremu malina čestica na industrijskoj razini, a mi smo sada u poziciji u kojoj možemo, bez potrebe za izgradnjom posebnih postrojenja ili opreme, pripremiti velike količine tih čestica”, rekao je dr. Telford.

Izvor: University of Sydney

1 komentar

1 komentar

  1. Jasna Delic

    20 rujna, 2013 kod 6:26 pm

    cool 🙂

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Nanotehnologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh